• Посилання скопійовано

Товар від неприбутківця і різниця з податку на прибуток: «7 хвилин» з Галиною Морозовською

У цьому випуску поговоримо про застосування різниці у разі придбання товарів, робіт, послуг у неприбутківців



Хто використовує різницю за придбаннями у неприбутківців?

Якщо ви маєте дохід за останній рік понад 20 млн грн або менше цієї суми, але не відмовились від різниць, ви зобов’язані використовувати різниці з розділу ІІІ ПКУ. І одна з різниць присвячена саме придбанню товарів, робіт, послуг у неприбуткових установ і організацій. Вона говорить, що потрібно збільшити бухфінрезультат на 30% вартості придбаного у неприбуткових установ і організацій, окрім деяких винятків, про які ми поговоримо, якщо сукупно за рік обсяг придбань у них становить понад 25 розмірів мінімальної заробітної плати. Як бачите, декілька умов є.

 

Хто ж є неприбутковими установами та організаціями?

Від статусу нашого контрагента, в якого ми купуємо, буде залежати, запускатиме ця різниця в 30% чи ні.

Пригадаємо, хто може бути неприбутківцями за нормами ПКУ. Це можуть бути:

  • бюджетні установи,
  • громадські об’єднання,
  • політичні партії,
  • творчі спілки,
  • релігійні організації,
  • благодійні фонди,
  • пенсійні фонди,
  • організації житлово-будівельні кооперативи,
  • дачні, садові, ОСББ,
  • організації роботодавців та їх об’єднання,
  • сількогосподарські обслуговуючі кооперативи, та інші установи та організації, які за визначенням вписуються у п. 133.4 ПКУ.

 

Як просто з’ясувати, чи на дату придбання ваш контрагент відноситься до неприбутківців?

Потрібно заглянути в реєстр таких, а він міститься на сайті податкової в «Електронному кабінеті платника».

І якщо на дату придбання ви знайшли контрагента в цьому реєстрі, тобто він неприбутківець, потрібно з’ясувати, відсікти винятки, щоб зрозуміти 30% різниця вам загрожує чи ні.

Які винятки передбачені ПКУ для незастосування різниці у 30%? Перш за все, якщо ви купуєте товари, роботи, послуги у бюджетних установ, різниця у 30% не застосовується. А хто ж такі бюджетники, як з’ясувати? Код ознаки неприбутковості у них «0031». Про це говорять і контролери.

Наступний виняток – накопичувальний пенсійний фонд. Якщо купуєте у нього, різниця в 30% також не застосовується.

Ще два винятки - недержавні пенсійні фонди та об’єднання страховиків.

Тобто маємо чотири винятки, коли 30% різниця за придбаннями у неприбутківців однозначно не запускається. При цьому незалежно від того, який обсяг придбань.

Наступне, що перевіряємо - на яку суму загалом за рік ми придбали товарів, робіт, послуг у неприбутківців. Чи це перевищує 25 розмірів мінзарплат чи ні? Для 2019 року - це 104 325 грн. Якщо за рік сукупно у всіх неприбутківців ви придбали не більше цієї суми, то різниця у 30% вами не застосовується. Якщо ж купили понад цю суму, то різниця діє і діє вона не з суми перевищення, а загалом на всі придбання. Підкреслюємо, потрібно перевіряти і аналізувати з цим лімітом не конкретно кожне придбання у неприбутківця, а сукупно усі за рік.

 

Приклад. Ви орендуєте приміщення у ОСББ, яке внесено до реєстру неприбуткових установ та організацій. При цьому орендна плата становить за місяць 20 000 грн. Тому за перший квартал нараховано було 60 000 грн орендної плати. За розміром ці придбання (а інших у нас не було у неприбутківців) не вписуються в перевищення, тобто менше 104 325 грн, значить різниця у нас взагалі не запускається.

Уявімо, що і далі продовжуємо орендувати приміщення у такого ОСББ і за півріччя у нас уже сума орендних платежів становить 120 000 грн. Тобто перевищує наш ліміт у 104 325 грн. Відповідно ми зобов’язані застосувати різницю. Зрозуміло, якщо ми використовуємо різницю з розділу ІІІ ПКУ.

Як розрахувати? Від всієї суми, тобто 30% від 120 000 грн. І тому на 36 000 грн ми маємо збільшити бухфінрезультат півріччя. Підкреслюємо, що є винятки при придбанні товарів, робіт, послуг: бюджетники, недержавні пенсійні фонди, накопичувальний фонд і організації страховиків, об’єднання страховиків. Купуючи у них, 30% різниця застосовуватися не буде, незважаючи на обсяг придбань у них.

 

Як розраховувати 30% різницю, від якої вартості? Від договірної, не первісної. Тобто беремо від контрактної вартості придбань.

Чи буде залежати, чи у бухобліку уже були витрати за придбаннями у неприбутківців чи ні? Ні, не буде залежати. Навіть якщо ви придбали товари, роботи, послуги у неприбутківця і товари, скажімо, знаходяться на складі, тобто ще у витрати бухгалтерські не потрапили, різниця буде запускатися. Бо вона діє на дату переходу права власності на товари, які купуються, а за послугами відповідно на дату їх отримання, тобто оформлення первинного документу. Зауважимо, що різниця застосовується щоквартально, а не за рік. Тобто узагальнююча консультація, присвячена 30% різниці за придбаннями у неприбутківців, тут не запускається.

Чи є шанс уникнути 30% різниці, якщо навіть ліміт у 25 мінзарплат перевищено? Є, якщо довести, що ціна на товари, роботи, послуги відповідає «принципу витягнутої руки», тобто фактично підготувати весь пакет документів, як для трансфертного ціноутворення, але звіт не подавати, бо операції не контрольовані. В такому випадку 30% різниця застосовуватися не буде.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»