• Посилання скопійовано

Оплата від покупців через термінал – як визначити дохід «єдинника»: «7 хвилин» з Мар’яною Кавин

Підприємець повинен обліковувати кошти, які надходять йому через платіжний термінал. Коли треба здійснити запис до книги обліку доходів/доходів та витрат? Чи включається до доходу комісія банку, що не надійшла на поточний рахунок спрощенця? Про це поговоримо у черговому випуску



Наведемо приклад. Торговій точці заплатили 10 січня за день 150: з них 50 – карти, а 100 – готівкою. Що далі відбувається? Те, що заплатили картою, нам на розрахунковий рахунок потрапило 11 січня і потрапило не 50, а нехай 49. Це болюче питання. Але справа в тім, що на нього дуже проста відповідь.  Тут питання і в контексті РРО, і в контексті книги, і на яку дату і в якій сумі.

Коли ми дивимося з точки зору єдинника та запису в книгу, то запис має дві дати визначення: готівка і безготівка. Коли до нас прийшли і заплатили 150, з них 50 картою, то оплата картою - це готівка чи безготівка? Це готівка для того хто платить, але для нас це безготівка. Вона є розрахунковою операцією, оплата картою, але ми з вами вже домовились, що розрахункова і готівкова - це не одне і те саме. Тому оплата картою - це безготівкова операція.

Тепер шукайте в розділі "Єдиний податок", на яку дату робити запис в книзі надходження безготівкового - на дату надходження на розрахунковий рахунок. А у нас надійшло на розрахунковий рахунок 11 січня. Прийшло 49, а повна сума 50. Є лист ДФСУ на тему, коли приходить менше. Відповідь там така: якщо клієнт заплатив за допомогою еквайрінгу, а на рахунок найдішла менша сума, для єдиного податку слід враховувати повну суму, яка надійшла на розрахунковий рахунок. Але ж надійшла не повна. Відповіді так і не було. Але якщо запитувати ДФСників індивідуально, то в ІПК вони відвертіші і пишуть «повну суму із урахуванням комісії», яка не надійшла. Отже, сума, яка оплачена через еквайрінг має бути записана на повну суму (тобто однозначно 50).

А тепер дивимось дати. Коли нам надійшло? 10 січня. Я розумію, що якщо у вас фіскалізований РРО чи не фіскалізований, у вас буде 150 – 10.01. Але запис у книжку: 10.01 готівкою надійшло 100, а 11.01 надійшло 50.

Тепер повертаюсь до наших карт. І добре, якщо прийшли в торгову точку, ми тут хоч раду можемо дати. У нас є ось ця різниця 1000, у нас є договір з банком, ми знаємо, яка сума не надійшла. Більше того, щоб вам додати аргументу, чому все таки 50, а не 49: якщо той, хто придбав товар, захоче повернути, бо йому він не підійшов, ви яку суму йому повернете? Звичайно, 50. Бо це є сума реалізації.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»