• Посилання скопійовано

Власні кошти ФОП – нова заборона НБУ та як її обійти: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Поговоримо про нову заборону НБУ щодо використання власних коштів ФОПами та про те, як її обійти



Новий 2020 рік підприємці та самозайняті особи зустрічали з новиною від Нацбанку. Він своєю постановою від 27.12.2019 р. №162 вніс зміни до Інструкції про відкриття та закриття рахунків клієнтів банків. Зміни набрали чинності з 03.01.2020 р. Про це ми писали тут (від ред.)

Власне ці зміни й створили хвилювання, викликали дуже велику кількість запитань підприємців щодо того, як далі їм використовувати кошти, отримані від підприємницької діяльності.

Чому виникло так багато уваги і запитань? Це було пов’язано зі змінами, якими доповнено п. 14 Інструкції про відкриття та закриття рахунків. А саме: «За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов'язаних із власними потребами. Ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб».

Давайте спробуємо розібратися.

По-перше, щоб коментувати саме цей пункт, треба розуміти, що Інструкція містить і багато інших доповнень до інших пунктів. Зокрема, і до пункту 5 Інструкції, яким розширено види розрахункових рахунків. Так, наприклад, підприємці раніше користувалися розрахунковим рахунком, який мав такий вид як господарський. Відповідно, якщо у підприємця, як і юриособи, господарський розрахунковий рахунок, з якого знімалися готівкові кошти влітку минулого року, НБУ запровадив право вимагати банкам надавати підприємцям та юридичним особам підтверджуючі документи про використання готівки, знятої з так званого «господарського» розрахункового рахунку. Залежно від суми, яка знімалася кожним банком в межах фінмоніторінгу, - своє лімітне обмеження, періодичність зняття готівкових сум. Підприємці достатньо часто знімають готівкові суми з так званого «господарського» розрахункового рахунку, туди куди надходять всі їхні підприємницькі доходи. І дуже часто у підприємців виникали ризики щодо блокування рахунку та вимог банку надавати документи, які підтверджують використання знятої готівки. Саме задля розмежування підприємницького  і непідприємницького доходу, готівку, яка знімається для підприємницької і для непідприємницької діяльності, тобто для власних потреб, і створено доповнення до Інструкції про відкриття та закриття рахунків.

Тобто мета таких змін/доповнень:

1) відділити підприємницький дохід від так званого «непідприємницького». Для підприємницького доходу готівкове зняття дає право банку вимагати подання підтверджуючих документів про використання готівки. Непідприємницький дохід, тобто той, який переведено на власний рахунок фізичної особи, не лімітується готівковою сумою, не фінмоніториться, обмежень в частині немає і не дає банкам право вимагати підтверджуючі документи щодо зняття готівки з таких власних рахунків;

2) будь-які сторонні зарахування від третіх осіб на рахунки ФОП будуть розглядатися як підприємницький дохід. Тобто формулювання може бути будь-яке, воно все одно заходить на рахунок підприємця і рахується як підприємницький дохід. Відповідно у фізичної особи, на яку відкрито розрахунковий рахунок для власних потреб, зарахувати кошти від третіх сторонніх осіб буде складніше. Адже банк має встановити природу походження доходу (наприклад, заробітна плата, винагорода за договором ЦПХ, соціальні виплати, допомоги тощо). Тому в Інструкції саме в пункт 5 було внесено доповнення і розширено види розрахункових рахунків.

 

Клієнти мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї: господарської; підприємницької; інвестиційної; незалежної професійної діяльності; діяльності, яка не пов’язана з підприємницькою; і власних потреб.

 

Тобто відтепер банк може розділяти кошти окремо на господарські, тобто для юридичних осіб. Я розділила пояснюючі види рахунків. Юридичні особи кошти можуть використовувати в межах поточних та корпоративного руху коштів, це так звана господарська діяльність, мати депозитні, кредитні, інший інвестиційний рух коштів. ФОПи та самозайняті особи підприємницький рух коштів здійснюють на так званому підприємницькому розрахунковому рахунку. Інший депозитний та кредитний рух коштів пов'язаний з діяльністю, яка не належить до підприємницької. А у фізичних осіб немає ні господарського, ні підприємницького рахунку, вони мають власний рух коштів і такі кошти, які зараховуються на власний розрахунковий рахунок, присвячений для особистих потреб, мають природу походження. Тобто види доходів (зарплата, винагорода за договором ЦПХ, підприємницький дохід, соціальні виплати, допомоги тощо), а також інші якісь депозитні зарахування.

Отже, щоб ФОП мав можливість знімати готівку для власних потреб і не мати ризику в частині блокування рахунку, не мати потреби документально підтверджувати банку використання готівки, йому достатньо перерахувати кошти з підприємницького рахунку на власний рахунок, відкритий у цьому ж банку або у будь-якому іншому банку, тобто на рахунок для власних потреб.

Якщо зняття готівкових коштів з підприємницького рахунку підприємець буде і далі здійснювати, тобто не переводити на власний розрахунковий рахунок, банки будуть мати право вимагати надання документів, які підтверджують використання готівки, знятої підприємцем, відповідно до змін, які відбулися влітку минулого року.

 

Як же правильно підприємцю здійснити оформлення платіжного доручення для переведення коштів на власний рахунок?

На слайді у відео ви можете побачити приклад переказу частини доходу від підприємницької діяльності (приклад оформлення платіжного доручення). Можуть бути і інші пропозиції ваших банків, але це для прикладу.

 

Чи потрібно сплачувати додатково податки (ПДФО, військовий збір) у разі переказу коштів на особову картку? Чи потрібно надавати банку, можливо, якісь платіжки або листи від податкової щодо сплати податків?

Питання виникло, оскільки новація, запроваджена Нацбанком, прописує право на перерахування коштів на власний рахунок фізичних осіб саме після сплати податків, зборів та інших платежів.

Наразі Інструкція не містить жодних вимог надавати банкам. Вони мають тільки фразу з правом перерахувати кошти після сплати податків. Тобто необхідність контролювати банку це ніде не прописана. Відповідно вже й зараз поширена практика, що підприємець спокійно перераховує кошти з підприємницького рахунку на власний рахунок і ніяких додаткових документів або підтвердження, або сплати податків не здійснює. У будь-якому разі ми очікуємо на роз’яснення від Нацбанку, Мінфіну, податкової щодо пояснення фрази, пов’язаної зі сплатою платежів.

 

Хто ж несе відповідальність і яку саме за порушення вимог Нацбанку?

Інструкція не містить жодної відповідальності для клієнтів банків, тобто для підприємців.

Підприємець має чітко розуміти: якщо йому потрібно мати клопіт з банком у випадку готівкового зняття коштів з підприємницького рахунку, він його може мати, якщо на будь-якій межі зацікавить сумою готівкового зняття свій банк.

Тобто банк матиме право заблокувати рахунок і відповідно вимагати для підтвердження певні документи, які пов’язані з використанням готівки, знятої з так званого підприємницького рахунку. Якщо підприємець не хоче мати проблем з банком, йому достатньо створити звичайне перерахування  з підприємницького на розрахунковий власний рахунок і без жодних обмежень і документальних доказів знімати готівку з власного рахунку.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»