• Посилання скопійовано

Уточнююча декларація з податку на нерухоме майно - заповнення в ЕКПП: «7 хвилин» з Ольгою Хільчук

Пільга зі сплати податку на нерухоме майно в період карантину спочатку була надана на березень-квітень 2020 року, але на сьогодні поширюється лише на березень 2020 року. Тож виникла необхідність уточнити податкові декларації. В цьому відео розглянемо, як заповнити декларацію та подати її через Електронний кабінет



Зайдемо до приватної частини Електронного кабінету платника податків. Лише тоді ми маємо функцію для себе, щоб подати уточнюючу податкову декларацію до ДПС. Те, що ми зайшли до приватної частини, видно зверху у вікні по відображенні назви нашої організації, по якій ми зайшли.

Нам необхідно скористуватися розділом «Ведення звітності». Зверху має бути обрано «2020» і період відбору «Рік», натискаємо на «Створити». Також можемо скористатися пришвидшеним фільтром та обрати «Місцеві платежі». Саме в цьому списку ми знаходимо податкову декларацію з податку на нерухоме майно, натискаємо на неї.

Обираємо «Стан документа» - «Уточнюючий документ». «Номер однотипного документа в періоді» вводимо залежно від того, яке за порядком у вас дане уточнення, перше чи можливо ви вже подавали уточнюючі декларації з цього податку.

Обираємо податкову інспекцію, до якої подаємо дане уточнення, натискаємо «Створити» або одразу ж можемо позначити, чи нам необхідно створити додатки 1 та 2  з декларацією. Якщо ви не відмітили, це не критично. Наприклад, давайте залишимо їх не відзначеними. Щоб додати додатки до головного документа натискаємо у верхньому меню «Додатки» - «Додати», нам відкривається список документів-додатків до даного пакету. Якщо ми хочемо створити, наприклад, додаток 2, обираємо його, виділяємо та натискаємо «Створити». Програма нам створила додаток 2, який ми далі повинні заповнити.

Перейдемо до списку документів, який створювали раніше та вже є заповненим. Одразу ж звернемося до додатку. Бачимо, що критично та важливо заповнити: кількість місяців перебування у власності (у кварталах) - саме у першому кварталі ми повинні з вами відмітити, що це 2 місяці, відняти березень місяць, тобто замість 3 маємо проставити 2. Далі все без змін, так само як і у звітній декларації. Бачимо, що програма нам розрахувала річну суму податку — 4149,16, тоді як сума податкового зобов’язання відмінна від річної суми, вона зменшена на 1 місяць, який ми з вами відняли у першому кварталі.

Далі, що ми повинні зробити? Маємо з вами зазначити тут 2020 і перейти до розділу 2 «Уточнення податкових зобов’язань». Нас цікавить рядок 4 та 6. У рядку 6 ми також зазначаємо 2020 рік (обов’язково, не пропустіть). І проти першого кварталу зазначаємо суму за один місяць. Яким чином її визначити? В рядку 4, у який ви перенесли дані з вашої звітної декларації, тобто уся сума податного зобов’язання за рік, яку ви визначили першопочатково, бачимо, що сума «Усього» в цій колонці співпадає зі сумою «Усього» в розділі 1. Знизу у рядку 6 зазначаємо суму податку за один місяць, яку ми зменшуємо. Тобто рядок 6 і рядок 3 мають в сумі дати нам рядок 4. Бачимо, що 345,76 - це те саме, що перший квартал рядка 4 поділити на 3, тобто сума податку за 1 місяць, за березень. Рядок 6 + Рядок 3 нам дасть рядок 4, тобто 1037,29. Таким чином, додаток 2 у нас заповнений. Давайте його перевіримо.

Однак програма видає нам помилки при заповненні, зазначає, що у нас не заповнені рядки 7 (сума штрафу), множенням рядка 5 на колонки 4, 5, 6, 7 відповідно. Оскільки у нас рядок 5 не заповнений, ми уточнюємо до зменшення податкових зобов’язань, нас ці помилки не повинні цікавити, вони автоматично прораховуються Електронним кабінетом і вважається, що система не доопрацьована і сприймається це як помилка. Однак оскільки ми уточнюємо до зменшення податкові зобов’язання, ми не повинні звертати увагу на дані помилки при заповненні, які нам відображає програма. Тиснемо «Зберегти», програма видає нам критичні помилки, на які ми не звертаємо увагу (ми з вами писали, чому так).

Ще раз звернемося до нашої декларації, перевіримо яким чином заповнюється головний документ. Якщо стоїть «Авторозрахунок», дані з додатку 2, який ми з вами заповнювали, переносяться автоматично до самої податкової декларації. Що має бути заповнено? Рядок 6.1, це вже зменшена сума податку на нерухоме майно, тобто за 11 місяців. І рядок 6.3 податкові зобов’язання до зменшення, тобто сума податку за березень місяць, яку ми уточняємо, що ми не повинні платити, тобто по якій нам надана пільга. Закриваємо податкову декларацію.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»