• Посилання скопійовано

ЄСВ для ФОПів і не тільки для них – нові правила з 3 червня? «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Поговоримо про ЄСВ для ФОПів і не тільки для них. Які нові правила діють з 3 червня, а які запрацюють з 1 січня 2021 року?



13 травня 2020 року Верховною Радою було прийнято Закон №592 «Про внесення змін до Закону України про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування щодо усунення дискримінації за колом платників». Він набирає чинності з 1 січня 2021 року, але окремий його пункт діє з 3 червня 2020 року. Ось ця спірність між нормами окремих пунктів щодо дати набрання чинності сьогодні широко обговорюється. 

Кого стосуються зміни, передбачені новим Законом №592? Це три групи платників ЄСВ:

  • ФОПи, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність (наукову, літературну, артистичну, художню, освітню, викладацьку, медичну практику, юридичну практику, адвокатську, нотаріальну діяльність тощо);
  • члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Давайте розглянемо окремо зміни щодо кожної групи.

 

ФОП, у тому числі платники єдиного податку

Для таких осіб передбачено звільнення від сплати ЄСВ не лише в разі, якщо ФОП отримує пенсію за віком, а і якщо він отримує пенсію за вислугою років. Але це можливо буде лише з 1 січня 2021 року.

Ще є приємна новина: якщо ФОП має одночасно укладений трудовий договір за основним місцем роботи, тобто він є як ФОП і наймана особа, то він звільняється від сплати ЄСВ за себе як ФОПа за місяці звітного періоду, за які його роботодавцем було сплачено страховий внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Ця норма не звільняє ФОПів від подання звітності з ЄСВ за такі місяці. Логічно, що при цьому у звіті за вказані періоди база нарахування ЄСВ у ФОПа та сума нарахованого внеску не повинна вказуватися. Але в такому разі ФОП має, на нашу думку, окремо підтвердити, що за ці місяці ЄСВ за нього, як за найманого працівника, вже сплачено. Як саме йому це потрібно буде зробити, якщо не буде запроваджено відповідного механізму отримання органами ДПС від ПФУ інформації про суму сплаченого ЄСВ, яка міститься у персоніфікованому обліку щодо такого ФОПа та найманого працівника в одній особі? Наразі питання залишається відкритим. Можливо ФОПу у якості найманого працівника доведеться отримувати від свого роботодавця довідку про суми сплаченого ЄСВ, але паперова довідка - це вже вчорашні часи. Сьогодні електронний документообіг, сучасна діджиталізація під час спілкування з податковою, тому дуже сподіваємось що податківці до 1 січня 2021 року дадуть відповідь на це питання.

Водночас тепер у Законі про ЄСВ передбачено, що ФОП також може сплатити за себе ЄСВ за такі місяці, коли він був найманою особою, якщо він самостійно визначить це у звіті з ЄСВ у відповідних місяцях і зазначить базу нарахування. А от для ФОП на загальній системі оподаткування з 1 січня 2021 року буде передбачено обов’язкову сплату ЄСВ у розмірі не менше мінімального внеску, лише за місяці, в яких отримано дохід чи прибуток. Отже, для «сплячих» та збиткових ФОПів, які не є платниками єдиного податку, з наступного року буде скасовано обов’язкову сплату ЄСВ у розмірі мінімального внеску. Проте за бажанням такі ФОПи мають право заплатити ЄСВ за такі місяці, визначивши самостійно базу нарахування. Також для ФОПів, платників ПДФО, які протягом 2017-2020 років були «сплячими», тобто не здійснювали підприємницьку діяльність, передбачено списання недоїмки, штрафів та пені. Про це поговоримо докладніше у кінці.

 

Особи які провадять незалежну професійну діяльність

З 1 січня 2021 року такі особи будуть звільнені від сплати ЄСВ, якщо вони отримуються пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю.

Крім того, такі особи будуть звільнені від сплати за себе єдиного внеску за умови взяття їх на облік як ФОПів та провадження ними одного виду діяльності одночасно, як осіб які є ФОП та осіб, які впровадять незалежну професійну діяльність. Тобто йдеться про осіб, які одночасно здійснюють незалежну професійну діяльність та підприємницьку діяльність. Наприклад, адвокат як особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність одночасно може бути суб’єктом підприємницької діяльності ФОП, який надає інформаційно-консультаційні послуги. І у разі якщо такою особою вже сплачено ЄСВ від діяльності ФОПа, то сплачувати ЄСВ за себе, як адвокат, така особа не зобов’язана.

Якщо фізособа зареєстрована як ФОП і водночас провадить незалежну професійну діяльність, то вона обліковується у податковому органі як ФОП із ознакою впровадження незалежної професійної діяльності. Якщо особа, яка впровадить незалежну професійну діяльність, має основне місце роботи, то так само як з ФОПами, вона звільняється від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено за неї страховий внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Водночас вона, знову ж таки самозайнята особа, має право сплатити за себе ЄСВ за такі місяці, якщо самостійно визначить у звіті з ЄСВ за такі місяці базу нарахування.

Також для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність з 1 січня 2021 року, передбачено обов’язкову сплату ЄСВ в розмірі не менше мінімального внеску, лише за місяці, в яких отримано дохід або прибуток. При цьому, як і раніше, базою нарахування ЄСВ є сума доходу/прибутку, отриманого від її діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. Проте особи мають право заплатити ЄСВ за такі місяці, тобто вони можуть визначити самостійно базу нарахування у звіті з ЄСВ. А якщо особи, які провадять незалежну професійну діяльність протягом 2017-2020 року, були «сплячими», тобто не здійснювали професійну діяльність, для них передбачено списання недоїмки, штрафів та пені. Про це докладніше також у кінці.

 

Члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах

Такі особи також з 1 січня 2021 року отримають право не сплачувати ЄСВ не лише у разі якщо вони отримують пенсію за віком, а й у разі, якщо отримання пенсії за вислугою років у них відбувається. Для членів фермерського господарства з 1 січня 2021 року передбачено обов’язкову сплату ЄСВ у розмірі не менше мінімального лише за місяці, в яких отримано дохід/прибуток. Проте вони мають право заплатити ЄСВ, тобто знову ж таки мають право заплатити ЄСВ за такі місяці, визначивши самостійно базу нарахування.

 

Списання заборгованості сплячих ФОПів та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність

По-перше, окремо варто зупинитися на змінах, які внесені Законом №592 до Закону про ЄСВ, які набрали чинності з 3 червня 2020 року. Йдеться про новий пункт 9-15 у розділі 8 Закону про ЄСВ, які стосуються так званих «сплячих» та збиткових ФОПів та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Як відомо, ще у 2017 році для ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, було запроваджено обов’язкову сплату ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску незалежно від факту отримання цими особами доходу/прибутку від провадження діяльності. Несплата мінімального розміру в місяцях, колие було діяльності, не було прибутку/доходу, призвело до нарахування податковими органами недоїмки з ЄСВ, штрафів та пені. Та врешті-решт питання щодо такої заборгованості вирішено. Новим пунктом 9-15 у розділі 8 Закону про ЄСВ передбачено списання нарахованої недоїмки з ЄСВ та штрафу і пені.

Щоправда, справа зрушиться з місця не раніше наступного року. Чому? На нашу думку, новий пункт 9-15 у розділі 8 набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування Закону №592. Закон опубліковано у газеті «Голос України» 2 червня. Тож розуміємо, що пункт 9-15 набрав чинності з 3 червня. Проте фактично можливість списання недоїмки, штрафів та пені з’явиться лише з 1 січня 2021 року, адже списанню підлягають заборгованості, нараховані за період з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2020 року.

Умовою такого списання буде подання приватним підприємцем протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Закону №592, тобто не пізніше 31 березня 2021 року державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізособи – підприємця заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. Також до податкового органу потрібно буде подати звітність ЄСВ за період з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2020 року, якщо вона не була подана раніше.

Списання недоїмки на суму нарахованих штрафів/пені за вказаний період передбачено також і для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, але фактично не здійснювали таку діяльність. Такі особи також повинні будуть подати до податкового органу за основним місцем роботи заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску, звітність з ЄСВ, якщо вона не була подана раніше. Після проведення камеральної перевірки податківці прийматимуть відповідне рішення про списання недоїмки і штрафів та пені або про відмову у списанні.

Зверніть увагу: якщо з 2017 року приватним підприємцем або особою, яка провадить професійну незалежну діяльність, було самостійно сплачено недоїмку, штраф та пеню, або ж ці нарахування були примусово вже стягнуті, то повернення цих коштів Законом №592 не передбачено. Списання може бути лише в частині зобов’язань, які були нараховані, але не сплачені та примусово не стягнуті з платника ЄСВ.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»