• Посилання скопійовано

По-новому ОЗ та амортизація - що змінилось та як обліковувати: «7 хвилин» з Іриною Губіною

Поговоримо про зміни, які вніс Закон №466 до податкового обліку основних засобів



Закон №466 вніс низку змін до податкового обліку основних засобів. Розглянемо їх докладніше.

 

Вартість об’єктів, які включаються до основних засобів

Раніше вартісний критерій визначення основних засобів становив 6000 грн. Тобто об’єкти, які потрапляли до цієї межі, могли стати необоротними малоцінними об’єктами. А ті, хто більше цієї межі, ставали основними засобами.

Закон №466 змінив цю суму: з 6000 грн на 20 000 грн. З одного боку, це добре, а з іншого боку може призвести до виникнення проблемних питань.

Нагадаємо, що ось цей поділ, який ми розглядали раніше, дає нам розділення між рахунками 10 та 11, крім рахунку 112, і виокремлює малоцінні необоротні матеріальні активи на субрахунок 112. Але не так давно податківці зважили на те, що об’єкти, які потрапляють до необоротних малоцінних активів, які наразі коштують менше ніж 20 тис. грн, не підлягають податковій амортизації.

І дійсно, незважаючи на те, що згідно з ПКУ у нас є окрема група для цих об’єктів (11 група), але податкової амортизації, як кажуть податківці, для них не існує. Чому? Відповідь на це запитання ми можемо знайти в форматі додатку АМ до декларації. Група 11 має «хрестики» там, де є балансова вартість і там, де є сума розрахованої амортизації.

Яким же чином ця заборона у датку АМ впливає на загальну картину представлення амортизації в декларації? За рядком 1.1.1 маємо мінусувати бухгалтерську амортизацію, яка наразі представлена у другому рядку декларації. А за рядком 1.2.1, через додаток АМ, маємо додавати податкову амортизацію, а завдяки тим хрестикам, які ми побачили у додатку АМ, податкової амортизації для цих об’єктів у нас, на жаль, існувати не буде. Отже, зважаючи на можливість замортизувати 100% вартості таких об’єктів, ми наразі зіштовхуємося зі ситуацією, що витрати у розмірі 20 тис. грн на об’єкт якимось дивним чином не зможуть потрапити до податкової амортизації. І це не є дуже добра новина.

 

Легалізація «виробничого» методу амортизації

По-перше, не застосовуються мінімальні строки використання об’єктів. Тому що залежно від інтенсивності використання у нас об’єкт може або швидше замортизуватися, або амортизуватися довше ніж у зазначений термін.

Перейти на цей метод можна у 2020 році. Про це зазначено у перехідних положеннях ПКУ, у редакції Закону №466. Податковий кодекс у підрозділі 4 встановлює цілий механізм щодо правильного переходу. Тому перш ніж хапатися за «виробничий» метод, зважте на ці правила переходу, які передбачають обов’язкову інвентаризацію і два можливих варіанти розвитку подій.

Наприклад, якщо бухгалтерська балансова вартість буде менша ніж податкова балансова вартість, то ми маємо окрему податкову різницю у вигляді можливості доамортизувати ось цю податкову вартість. І навпаки, якщо бухгалтерська вартість виявиться більшою ніж податкова, яка склалася на момент інвентаризації, маємо розраховувати «виробничий» метод від меншого показника.

Ще один важливий момент - норми п. 138.3.1 ПКУ стосовно заборони амортизації для певних періодів зрівнялись із бухгалтерськими правилами. Тому, коли ми з вами проводимо модернізацію/реконструкцію/добудову до обладнання та консервацію, ми не можемо також нараховувати не тільки бухгалтерську амортизацію, а й податкову. До речі, ця заборона буде розповсюджуватися і на підприємства, які ведуть облік за міжнародними стандартами. Тому що на цей період, наприклад при прямолінійному методі у бухгалтерському обліку вони мали можливість нараховувати амортизацію, а у податковому, на жаль, ні.

 

Капіталізація відсотків

Капіталізація - це ситуація, коли будуємо кваліфікаційний актив і вимоги стандарту 31 вимагають від нас капіталізувати ці відсотки.

Для кого цей окремий облік? Для тих, хто має правила так званої «тонкої» капіталізації (тобто запозичення від нерезидентів) і має рахувати обмеження щодо відсотків. Це обмеження з 2021 року буде рахуватися по всіх підприємствах, у кого є запозичення. Це є додаткова норма перехідних положень Податкового кодексу.

І наостанок зверніть увагу на прискорену амортизацію, яка надає дуже широкі можливості для більш значних груп щодо скорочення мінімально допустимих термінів амортизації. І буде тривати цілих 10 років.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»