• Посилання скопійовано

Нові фіскальні чеки з 01.08.2020 року: «7 хвилин» з Тимуром Алієвим

Наближається 1 серпня, а з ним і перший етап РРО-революції, де поруч з класичними РРО нас очікують РРО програмні. Змінюються і форми фіскальних касових чеків. Про них і поговоримо у цьому випуску



Мінфін наказом від 18.06.2020 р. №306 вніс зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів, яке з 1 серпня стосуватиметься також і електронних розрахункових документів.

Отже, розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції зможе може бути як паперовий, так і електронний. І, до речі, електронна форма документа може бути у вигляді відтворення на дисплеї РРО або пристрою, на якому встановлений програмний РРО, QR-коду, або надсилання того самого електронного документа на абонентський номер або адресу електронної пошти.

Як бачите, форма електронного документа (паперова або електронна) не залежить від того, який у нас РРО - класичний чи програмний. Залежати вона буде від того, чи дозволить нам класичний РРО сформувати той самий електронний документ або чи дозволить нам програмний РРО сформувати ось той самий паперовий документ. І при цьому абсолютно не важливо, чи є у вашого покупця можливість відсканувати QR-код або отримати електронний документ на відповідну скриньку чи абонентський номер.

На слайді у відео ви можете побачити оновлені форми фіскальних касових чеків (а також тут). Це:

  • ФКЧ-1 "Фіскальний касовий чек на товари", який ми видаємо у випадку продажу товарів або наданні послуг;
  • ФКЧ-2 "Фіскальний касовий чек видачі коштів", за яким ми видаємо кошти у операціях, пов’язаних з поверненням товару або рекомпенсацією невикористаної послуги;
  • ФКЧ-3 "Фіскальний касовий чек за операціями з приймання готівки для подальшого її переказу через ПТКС". До речі з 1 серпня п. 2 ст. 9 заборонено, щоби такі ПТКС приймали готівку без їх фіскалізації;
  • нова форма ФКЧ-4  "Фіскальний касовий чек з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів". Це стосується операцій так званої «готівки на касі», коли покупець приходить до нас зі своїм електронним платіжним засобом, зокрема із банківською карткою, щось придбаває у нас і ми можемо за рахунок готівкової виручки або за рахунок виручки, яка отримана з банку, надати йому певну суму готівки. Звісно, таке має бути передбачено договором з вашим відповідним банком.

Форми ФКЧ-1, ФКЧ-2, ФКЧ-3 стосуються як класичного РРО, так і програмного РРО. А форма ФКЧ-4 буде стосуватися лише РРО класичного.

Вводяться додаткові реквізити в програмні РРО. А реквізити, які вже були, дещо змінені. Приміром, код УКТЗЕД, десятизначний код, буде проходити у тому самому ФКЧ-1 за окремим рядочком за номером 7, але він так само має проходити перед найменуванням товару.

Звісно, при цьому постає закономірне питання: що робити з РРО, які зареєстровані, є в реєстрі та вже є на обліку у ДПС?

Відповідь на це запитання ви бачите на наступному слайді. Тут треба чітко розмежовувати всі РРО, які вже включені до державного реєстру. На ті РРО, які вже є в обліку ДПС до 01.08.2020 р., та ті РРО, які вже на цю дату будуть в реєстрі, але ще на обліку у ДПС не перебувають.

На ті РРО, які вже перебувають на обліку у ДПС на зазначену дату частково не поширюються вимоги щодо певних реквізитів, які ви бачите на слайді. А за усіма іншими РРО, які є в реєстрі, але ще немає в обліку ДПС виробникам, а також постачальникам надається один рік, до 01.08.2021 р., аби ті привели свої РРО у відповідність до вимог оновленого Положення №13.

Частково вимоги не поширюються на створення електронних розрахункових документів, так само на відображення найменування суб’єкта господарювання, на цифрове значення штрихкоду, округлення суми до сплати. Пам’ятаємо, як свого часу це округлення наробило у нас багато галасу, але фактично чек РРО не дозволяв зробити таке округлення. Не поширюються вимоги й на зазначення валютної операції, найменування платіжної системи та на QR-код.

Читайте також: Нові форми фіскальних чеків з 1 серпня 2020 року: перше знайомство

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»