• Посилання скопійовано

1ДФ і нові ознаки – кому та як відображати: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

З 1 липня 2020 року до Довідника ознак доходів форми №1ДФ було внесено зміни. Що і для кого змінилося - розглянемо у черговому спецвипуску



З 1 липня 2020 року наказом Мінфіну №241 було внесено зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку за формою №1ДФ. Щоправда, зверніть увагу: сама форма №1ДФ не змінилась. Новації стосуються лише Довідника ознак доходів.

Перша зміна - це щодо ознаки доходу 106. Під нею багато років ми зазначали орендну плату за нерухоме майно. Але тепер орендна плата за нерухоме майно, яке виплачується на користь фізичної особи, відображається з ознакою 196. Тобто фактично 196 є ознакою доходу, яку потрібно використовувати у разі виплати фізичній особі орендної плати за нерухоме майно.

106 ознака нікуди не ділася, вона просто змінила свою основу. І фактично з 1 липня орендні правовідносини розділено за трьома новими ознаками доходів. Так тепер 106 ознака доходу визнається як дохід, який відображає надання земельної частки (паю) в лізин, оренду або суборенду, тобто там де є земельні розрахунки.

Ознака 195 там, де є надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду, суборенду. Тобто тут так само задіяні сільськогосподарські землі.

В нашому випадку, де ми здійснюємо розрахунки за користування в оренді нерухомим майном, крім земельної частки, ми відтепер таку орендну плату зазначаємо з ознакою 196. Відтепер вона називається «надання майна, крім земельної частки/паю/земельної ділянки сільськогосподарського призначення, в лізинг, оренду або суборенду».

Отже, давайте підсумуємо ще раз. Орендну плату за нерухоме майно на користь фізичної особи - не СПД ми відображаємо з ознакою 196. Далі орендна плата за рухоме майно, яке ми здійснюємо на користь фізичної особи - не СПД, відображатиметься, як і раніше, під ознакою 127.

Зверніть увагу: ф. №1ДФ нерухоме на користь фізичних осіб – 196, 127 – рухоме майно в оренді на користь фізичних осіб.

Але є ще орендна плата як за нерухоме, так і рухоме майно на користь фізосіб – підприємців, і вони відображаються із ознакою доходу, як і раніше, 157. Тобто 157 ми використовуємо на користь ФОПів у разі виплати їм орендної плати як за нерухоме майно, так і за рухоме майно.

Друга зміна зачепила фінансові допомоги. Це ознака доходу 153, яка раніше використовувалася як для поворотної фінансової допомоги, так і для тої, яка поверталась фізичною особою. Тепер її розділено на дві ознаки. Перша - це 153 ознака, яка визначає суму поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому. Подивимось потім на прикладі. І 197 ознака - сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку.

Давайте розглянемо на прикладах.

Приклад 1. Фізична особа - не ФОП надала юридичній особі чи ФОПу поворотну фінансову допомогу. Від цього у неї не має доходу, а є витрати. Така операція в ф. №1ДФ не відображається. Але коли нам потрібно повернути отриману поворотну допомогу від фізичної особи, ми повертаємо, і сам факт цього повернення здійснює виплату доходу. Але згідно з ПКУ цей дохід є неоподатковуваним і, зважаючи на це, та відповідно до наказу Мінфіну №4 необхідно неоподатковані доходи, в тому числі на користь фізичної особи, зазначити в ф. №1ДФ. Ось коли ми повертаємо, ми використовуємо ознаку 153. Коли ми повертаємо тій фізичній особі, яка нам надала допомогу.

Приклад 2. Юрособа або ФОП надали фізичній особі, не ФОПу, поворотну фінансову допомогу у поточному кварталі. Тобто до нас звернувся працівник, попросив позику чи поворотну допомогу, і ми надали їх. Отже, фізична особа отримує виплату, поворотну фінансову допомогу. В цьому моменті, коли ми здійснили виплату доходу на користь цієї особи, у фізичної особи цей вид допомоги не оподатковуваний, в цей момент особа збагатилася, тобто отримала неоподатковуваний дохід. Ми маємо вказати це за ознакою доходу 197 в поточному кварталі. Але коли фізична особа почне повертати цю суму, повернення - це її витрати, вона від них не збагачується, тому факт повернення фізичною особою отриманої допомоги не відображається в ф. №1ДФ.

***

Читайте також: Форма №1ДФ за ІІІ квартал 2020 року: пам’ятка податковому агенту!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»