• Посилання скопійовано

ФСС з новими перевірками – що змінилося: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Новий порядок перевірки від Фонду соціального страхування вже діє. Розширений перелік заходів контролю включає тепер і документальні (планові, непланові, виїзні, невиїзні), і камеральні перевірки. Що ще змінилося?



З жовтня діє новий Порядок правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування України та застосування фінансових санкцій за порушення встановленого порядку їх використання, затверджений постановою ФСС від 02.10.2020 р. №23. У зв’язку з цим втратила чинність попередня Інструкція №29, яка раніше стосувалася питань проведення перевірок страхувальників. Що ж змінилось?

Відтепер у Порядку чітко вказано, щодо яких страхових виплат Фонд проводить перевірки. І це:

  • допомога з тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;
  • допомога по вагітності та пологах;
  • допомога на поховання;
  • виплати потерпілим на виробництві.

Як і раніше, Фонд під час перевірок виявляє неправомірно витрачені суми страхових коштів, обґрунтовує таке неправомірне використання, а також забезпечує своєчасне і повне повернення страхувальником таких коштів до бюджету Фонду. Це детальна перевірка розрахунків середнього заробітку, страхового стажу, правильно оформлені листки непрацездатності, протоколу комісії соціального страхування тощо.

Важливо зазначити, що перелік можливих видів перевірок Фонд для себе значно розширив. Раніше він міг проводити планові та позапланові перевірки, але тепер можуть бути ще й виїзні або невиїзні документальні перевірки, а також камеральні перевірки.

 

Що таке камеральна перевірка?

Вона проводиться у приміщенні робочого органу виконавчої дирекції Фонду або її відділення. Фонд під час камеральної перевірки:

  • виявляє порушення щодо своєчасності подання звітів та повідомлень про виплату коштів застрахованим особам;
  • аналізує виправлення, які вносять страхувальники в раніше подані заявки та заяви-розрахунки;
  • виявляє несвоєчасність повернення або повернення в неповному обсязі страхових коштів Фонду, тобто визначає заборгованість страхувальників за коштами Фонду. 

Про проведення камеральних перевірок Фонд не повідомляє страхувальника. Для такої перевірки ні наказу, ні інших рішень керівництва робочого органу виконавчої дирекції Фонду не потрібно. За результатами перевірки складається довідка, в якій вказуються дані про неправомірне використання страхувальником коштів Фонду. І вже на підставі цієї довідки може бути проведена або позапланова перевірка страхувальника, або його буде включено до плану-графіка проведення планових перевірок на наступний період.

 

Планові документальні перевірки

Планові документальні перевірки, як і раніше, будуть проводитися відповідно до планів-графіків, які щоквартально затверджуються до 20 числа останнього місяця кварталу, що передує плановому. Але якщо раніше періодичність таких перевірок залежала від кількості/чисельності працівників у страхувальника, то відтепер критерії змінилися. До плану-графіка планових перевірок включаються страхувальники, в яких наявна хоча б одна з таких підстав:

  • зростання кількості оплачених листків непрацездатності та/або днів тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів та/або сума матеріального забезпечення на такі цілі у звітному періоді, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Тобто порівнюють дані, співставляють;
  • здійснення виплат матеріального забезпечення застрахованій особі в межах наближених до максимальних розмірів у розрахунку на один день або наявність витрат страхових коштів фонду за відсутності сплати страхувальником єдиного внеску. 

Якщо є декілька з вказаних підстав для перевірки страхувальника, то Фонд включає його до плану-графіка вже на наступний квартал у першу чергу. Водночас передбачено, що планова перевірка одного і того самого страхувальника має проводитись не частіше ніж один раз на рік. Якщо ж у страхувальника немає підстав для планової перевірки, то Фонд перевірятиме його не частіше ніж один раз на три роки. Таке правило тепер діє незалежно від того, яка чисельність працівників у страхувальника. Адже раніше, приміром, для страхувальників з чисельністю працівників менше 25 осіб період без перевірок міг становити навіть 4 роки. Також зверніть увагу, що при плановій перевірці перевіряються документи за звітні періоди поточного та попередніх років, за які не здійснювалась раніше перевірка.

Як і раніше, про проведення планової перевірки Фонд має повідомити страхувальника не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку такої перевірки. Повідомлення вручається страхувальнику під розписку або надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Страхувальник, кого не повідомили про планову перевірку, має право не допускати посадову особу Фонду до такої перевірки.

Змінилася і загальна тривалість планових перевірок: тепер це не 15 робочих днів, а 10. А для страхувальників - суб’єктів малого підприємництва тривалість планових перевірок, як і раніше, залишилась без змін – 5 робочих днів. Така ж тривалість відтепер зазначена і для страхувальників суб’єктів мікропідприємництва.

І наостанок нагадаємо, що на планові перевірки Фонду соціального страхування не поширюється мораторій, який встановлено на час карантину Законом №530. Адже Фонд соціального страхування не відноситься до переліку органів державного нагляду, яким заборонено на час карантину проводити планові перевірки суб’єктів господарювання.

 

Що нового у позапланових перевірках?

Насамперед потрібно врахувати, що Фонд передбачив ряд нових підстав для проведення позапланових перевірок. Наприклад, перевірка може бути, якщо за відсутності зростання рівня захворюваності збільшується кількість листків непрацездатності, поданих страхувальником протягом місяця для оплати за рахунок коштів Фонду.

Залежно від кількості/чисельності працівників ризиковим є зростання кількості листків непрацездатності від 10% до 50%. Небезпечним є і той факт, коли 30% і більше листків непрацездатності у страхувальника видані одним закладом охорони здоров’я.

Також ризиковим, навіть, може стати збільшення в 1.1 і більше разів страхових виплат працівникам страхувальника за рахунок Фонду, порівняно із попереднім місяцем, якщо при цьому Фонд оплати праці у цього страхувальника не збільшувався. І врешті-решт, і довідка за результатами камеральної перевірки також може стати підставою для позапланової перевірки, про що ми згадували раніше.

Тож варто звернути увагу на п. 2.9 Порядку перевірок страхувальників, в якому вказані всі підстави для позапланових перевірок, щоб знати, чому саме ваше підприємство Фонд може обрати для такої перевірки. І не забувайте, що про позапланові перевірки він не повідомлятиме.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»