• Посилання скопійовано

Податковий кредит з ПДВ – як впливає дата ПН: «7 хвилин» з Сергієм Дробоття

Чи матиме наслідки помилка в даті складання податкової накладної? За яким правилом датується податкова накладна? Які наслідки допущення помилки в даті складання ПН для постачальника товарів/послуг? Про це поговоримо у черговому випуску



Чи матиме наслідки помилка в даті складання податкової накладної? Дата складання податкової накладної є її обов’язковим реквізитом і в ньому не можна помилятися. Оскільки помилка в даті складання податкової накладної може спричинити дуже великі проблеми як для покупця товарів/послуг, так і для постачальника, який склав таку податкову накладну, незважаючи на факт її реєстрації в єдиному реєстрі.

За яким правилом датується податкова накладна? Нагадаємо, що дата складання податкової накладної має відповідати даті виникнення податкових зобов’язань у постачальника товарів або послуг.

У разі якщо перша подія - це надання послуг або відвантаження товарів, то податкова накладна складається саме з цією датою, яка зазначена у первинних документах.

Якщо ж перша подія - це отримання коштів від покупця як аванс (попередня оплата), то дата складання податкової накладної повинна відповідати тій даті, коли кошти надійшли на банківський рахунок постачальника. І саме цю дату необхідно вказувати у податковій накладній, як дата складання ПН.

Чи є винятки щодо зазначення дати? Так, існують певні випадки, коли дата складання ПН не відповідає даті першої події. Йдеться про податкові накладні, які складаються за ритмічними постачаннями. Такі ПН складають, зазвичай, останнім днем місяця. Але це лише в тих випадках, коли протягом такого місяця постачальник покупцю постачає товари або послуги декілька разів. Декілька - це понад два рази. Це окремі випадки. Здебільшого податкова накладна складається саме на дату першої події.

Чи призведе помилка в даті складання ПН до втрати покупцем права на податковий кредит? Якщо податкова накладна буде датована не тією датою, тобто не відповідає даті першої події, то такому покупцю під час перевірки не визнають податковий кредит. Про це податківці неодноразово нагадували у своїх роз’ясненнях, листах, індивідуальних податкових консультаціях. На сайті ДПС ви можете знайти такі роз’яснення. Вони вказують, що неправильна дата складання податкової накладної робить цю ПН неправильною і, незважаючи на факт її реєстрації в Єдиному реєстрі, за цією податковою накладною у покупця відсутній податковий кредит. Зазвичай це виявляють під час перевірки, тому що під час камеральної перевірки це виявити неможливо.

Які проблеми можуть бути у постачальника, який склав податкову накладну з неправильною датою? У нього також можуть бути дуже великі проблеми. Якщо в ПН неправильно вказана дата її складання, тобто не відповідає даті виникнення податкових зобов’язань, і про це буде вказано в акті перевірки, то таку податкову накладну визнають неправильно складеною. А податкової накладної з правильною датою взагалі немає. А отже, при перевірці вкажуть, що у платника відсутня податкова накладна за конкретною операцією з правильною датою складання податкової накладної. І йтиметься вже про штраф за відсутність реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі (50% від суми податку у такій податковій накладній).

Отже, шановні постачальники товарів або послуг,  щоб не підвести свого контрагента з податковим кредитом і щоб у вас не було штрафу за відсутність реєстрації ПН, вказуйте у податкових накладних правильні дати складання, оскільки це є обов’язковий реквізит, який передбачено ст. 201 ПКУ.

 

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»