• Посилання скопійовано

ФОПам – податкові канікули, бізнесу – пільги: «7 хвилин» з Іриною Губіною

4 грудня ВРУ прийняла два закони, якими введено податкові канікули приватним підприємцям, пільги бізнесу та працівникам. Розглянемо, що і як змінять вони вже в грудні



По-перше, прийнято закон, яким передбачено надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам та ФОПам у розмірі 8 тис. грн у зв’язку із карантинними обмеженнями, а також надання допомоги роботодавцям для збереження робочих місць та компенсації витрат на ЄСВ. Про це ми повідомляли тут.

Це законопроєкт №4429 «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. А докладно про це нещодавно розказувала Тетяна Мойсеєнко тут.

Але прийнятим законом передбачено ще низку інших змін. Зокрема:

  • для працівників, які отримували допомогу по частковому безробіттю на період карантину, тепер період отримання такої допомоги зараховується до їх страхового стажу;
  • якщо ФОП або юридична особа є орендарем державного або комунального майна та їх діяльність потрапила під карантинні обмеження, тобто вона була заборонена, то їм не нараховується орендна плата за період встановлення карантину або обмежувальних заходів;
  • для ФОП та юридичних осіб, діяльність яких була заборонена або обмежена, строки дії договорів оренди державного та комунального майна, які закінчуються у карантинний період продовжуються на період карантину та обмежувальних заходів, а також протягом одного місяця з дня їх закінчення.

 

По-друге, прийнято закон, яким передбачено низку важливих змін для ФОПів та юридичних осіб.

Це законопроєкт №4430 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Про це ми повідомляли тут.

Закон набере чинності з дня наступного за днем його опублікування, але раніше ніж вищезгаданий закон про одноразову допомогу.

Що ж зміниться?

1. Звільнено платників єдиного податку І групи від сплати єдиного податку та ЄСВ за себе зі збереженням мінімального страхового стажу. Звільнення передбачено за грудень 2020 року та за період з січня по травень 2021 року. Тобто фактично на цілих півроку. А от платникам єдиного податку інших груп, на жаль, цього разу не пощастило.

2. Звільнено від оподаткування ПДФО та військовим збором одноразової допомоги, яка має надаватися у грудні 2020 року застрахованим особам, а також ФОПам та юридичним особам у зв’язку із карантинними обмеженнями щодо їх діяльності. Для цього передбачені відповідні пільги із податку на прибуток.

3. Списується податковий борг платникам податків, якщо сукупний розмір боргу платника за усіма податками і зборами не перевищує 3060 грн та його не погашено станом на 01.11.2020 р.

До речі, у межах такої суми боргу не направлятимуться податкові вимоги та не застосовуватиметься заходи примусового стягнення податкового боргу (наприклад, податкова застава).

4. До 29 грудня 2021 року твідстрочено погашення податкового боргу у загальній сумі що не перевищує 6800 грн і який обліковується станом на 1 грудня 2020 року. Це передбачено для фізичних осіб, у тому числі ФОПів, та осіб які здійснюють незалежну професійну діяльність. Для відстрочення погашення податкового боргу потрібно буде подати заяву до податкового органу. А проценти за користування таким відстроченням також не будуть нараховуватись.

5. Якщо платник податків має податковий борг і самостійно його погашає в частині боргу за основним платежем протягом шести місяців з дня набрання чинності цього закону, то сума пені та штрафних санкцій буде списана. Щоправда, є суб’єкти яких ця зміна, на жаль, не стосується. Це великі платники податків, а також суб’єкти, які мають борг з митних платежів або санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньої економічної діяльності та пені.

І це далеко не всі зміни, які наберуть чинності найближчим часом.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242581
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551