• Посилання скопійовано

Нова декларація з прибутку – вже звітувати? «7 хвилин» з Іриною Губіною

Поговоримо про оновлену декларацію з податку на прибуток. Коли її потрібно вперше подавати? Які зміни щодо платників податку – подавачів декларації з’явилися в новій формі?



Мінфін наказом від 29.10.2020 р. №649 вніс зміни до форми декларації з податку на прибуток.

1 грудня наказ було офіційно опубліковано та він набрав чинності. Про це ми повідомляли тут.

 

Коли потрібно звітувати за новою формою? 

Податковий кодекс скеровує нас до наступного звітного періоду, як це зазначено в п. 46.6 ПКУ. І якщо перекласти цю норму на формат 2020-2021 рік, отримаємо ми з вами наступний алгоритм: квартальні платники мають звітувати з І кварталу 2021 року, а річні вже за 2021 рік.

Проте, на думку лектора, за таким форматом ми звітувати не будемо. Адже будемо чекати, що дуже скоро ДПСУ надасть рекомендацію щодо того, що звітування за оновленою формою буде відбуватися за 2020 рік. Чому? Тому що 2020 рік був багатий на зміни. Зокрема, маємо два великих законодавчих акти - Закон №466 і Закон №786, які дуже підкоригували розділ ІІІ ПКУ. Закон №466 набрав чинності з травня, а окремі його норми мають застосовуватися з 1 січня 2020 року. Чого не скажеш про Закон №786, який працює вже з серпня. Тому, як бачите, всі новації в оновленій декларації враховані і дуже актуальним буде саме той момент, щоб застосувати нову форму декларації.

Зверніть увагу, що податкова надавала роз’яснення стосовно новацій Закону №466 та Закону №786 інформаційними листами, які зазначені на слайді у відео.

 

Як змінилася декларація?

З’явилися, умовно кажучи, нові платники податку на прибуток. Із найбільш поширених - це єдинники – юридичні та фізичні особи, самозайняті особи, які роблять виплати нерезидентам. Вони також мають звітувати та подавати декларацію, але з окремим додатком ПН. Іноземні компанії (КІК) вже звітуватимуть з наступного року. А також юридичні особи, що здійснюють управління активами.

Сама форма декларації не дуже змінилася. А от кілька додатків до неї були викладені у новій редакції.

По-перше, це популярний додаток «Різниця». Додали частково рядки, які збільшують фінансовий результат. Зокрема 30% вартості товарів, у тому числі необоротних активів, які реалізовані на користь нерезидентів. Щодо цієї норми додали цілих три нових рядки. Також коригування зі знаком «+» до фінансового результату внесено до декларації щодо операцій з нерезидентами, які не мають ділової мети.

Крім збільшення фінансового результату, є кілька рядків, які стосуються зменшення. Зокрема, йдеться про:

  • дивіденди, які виплачуються від контрольованої іноземної компанії;
  • доходи від участі капіталів так само від контрольованих іноземних компаній;
  • дивіденди при певних умовах участі у капіталі нерезидента;
  • від’ємне значення об’єкта оподаткування платника податку, яке переноситься до декларації у випадку реорганізації.

Також буде цікаво для більшості підприємств побачити нову редакцію оновленого додатку АМ. Що змінилося суттєво? Додали рядки щодо груп із прискореною амортизацією. Крім цього, зробили продовження додатка АМ у вигляді додаткової інформації про інвентаризацію об’єктів основних фондів, щодо яких ми з вами переходимо на виробничий метод.

Зауважимо, що Закон №466 він цю зміну до перехідних положень ПКУ і алгоритм щодо застосування цієї норми може починатися з І кварталу, півріччя, трьох кварталів, починатися із 2020 року. Отже, зважте на такий додаток.

Ще один додаток, який змінився і щодо якого є нова редакція, це додаток ПН «Виплати нерезидентам». Окрім певних видів доходів щодо нерезидентів, в додатку ПН додали окрему графу, яка враховує зміну, яка стосується натурального коефіцієнту, так званого, виплатам нерезидентів, якщо вони відбуваються у негрошовій формі.

І наостанок - це з 2021 року новий додаток КІК для контрольованих іноземних компаній зі своїми додатками, яких цілих три.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»