• Посилання скопійовано

Резерв відпусток – кому потрібно та як рахувати: «7 хвилин» з Світланою Лістровою

Чи всім потрібно створювати резерв відпусток? Якими нормами законодавства регламентується необхідність створення, порядок обчислення та напрямки використання резерву відпусток? За якою формулою розраховується резерв відпусток? Про все це у черговому випуску



Слова «забезпечення відпусток», «резерв відпусток» сьогодні на слуху, адже ми маємо в грудні місяці зробити інвентаризацію. У тому числі інвентаризацію резерву відпускних.

І тому, перш за все, ми розглянемо, де зафіксовано обов’язок створювати резерв відпусток і хто його може не створювати. Для цього ми проаналізуємо три національних стандарти бухгалтерського обліку.

НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність». У пп. 2 п. 2 прописано, що підприємства, зазначені у пп. 2 п. 2 цього розділу, можуть не створювати забезпечення на виплату відпусток.

Давайте з’ясуємо, що це за підприємства. Це:

  • мікропідприємства - юрособи, які визнані такими відповідно до Закону про бухоблік;
  • підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства (це ІІІ група юросіб на єдиному податку);
  • непідприємницькі товариства. Їх шукаємо у класифікації організаційно-правових форм, у довіднику, державному класифікаторі.

Отже, вищезазначені підприємства можуть не створювати резерв відпусток або створювати за бажанням. А де вони це прописують? Звичайно, в обліковій політиці.

НП(С)БО 11 «Зобов’язання». Він говорить про те, що забезпечення створюється на виплату відпусток працівникам і додаткове пенсійне забезпечення. Ця норма зафіксувала, що резерв потрібно створювати тим, хто його зобов’язаний створювати.

У п. 13 НП(С)БО 11 «Зобов’язання» ми знаходимо ще приблизну формулу, як нам його рахувати. Що ми беремо щомісяця нараховану зарплату та множимо на резервування/коефіцієнт резервування/відсоток резервування.

Наступна норма теж міститься в НП(С)БО 11 «зобов’язання». Там йдеться про те, що забезпечення використовується для відшкодування тільки тих витрат, для яких він створений.

НП(С)БО 26 «Виплати працівникам». Там говориться про право працівників на відпустку і відповідно на отримання відпускних, під які створюється резерв.

Крім того, про резерв відпусток і забезпечення згадується у Інструкції №291. Там описується, що на рахунку 471 створюється резерв відпусток. А також, яка приблизно має бути формула. І йдеться про те, що створюється не тільки резерв під виплату відпусток, а й ЄСВ теж ми враховуємо в резерв під виплату ЄСВ, який нараховуємо на відпускні.

Яка формула? Планова сума на оплату відпусток, яким чином вона визначається? Це один із показників, який використовується для розрахунку коефіцієнта резервування. Ми можемо нарахувати відповідно до графіка на відпустки на 2021 рік. Відповідно по ньому можемо розрахувати плановий фонд оплати на відпустки 2021 року.  У цьому випадку ми можемо скористатися або взяти фактичний фонд оплати праці за минулий рік, або взяти, наприклад, за січень 2021 фактично нараховану зарплату, перемножити на 12 і отримаємо. Поділивши ці два показники, ми отримаємо коефіцієнт резервування.

Далі нарахували ми зарплату у січні, відповідно застосували коефіцієнт резервування до цієї зарплати і ще коефіцієнт ЄСВ (він може бути 22, а може бути 8,41), і отримали місячну суму резерву.

Єдине, що треба врахувати, що для різних видів виплат ми формуємо окремо резерв. Тобто окремо для рахунку 23 (виробництво), 91-94, для всіх окремо. І так само окремо визначаємо суми ЄСВ.

Формули, за якими ми працюємо, є на слайді у відео. Проте щоб вони працювали і в нас не було проблем, маємо зафіксувати це в обліковій політиці.

Коли приходить податкова, то перше, на що вона дивиться - чи є графік відпусток і чи є механізм розрахунку резерву відпускних.

Якщо ці питання ви залагодили, проблем у вас жодних не буде. Тому зважайте, що це треба зробити в обліковій політиці.

***

Читайте також: 

 

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»