• Посилання скопійовано

Мінзарплата-2021: зростають ЄСВ, податки, штрафи: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

З 1 січня 2021 року підвищується розмір мінімальної зарплати до 6000 грн. Зростуть ЄСВ, податки, штрафи. Чи торкнеться це вас?



15 грудня Верховною Радою прийнято Державний бюджет на 2021 рік.

Тож з 1 січня 2021 року ми будемо мати новий розмір мінімальної заробітної плати на рівні 6000 грн за місяць. А з 1 грудня 2021 року цей показник збільшиться ще раз, до 6500 грн на місяць.

У погодинному розмірі ці показники відповідно: з 1 січня – 36,11 грн, з 1 грудня – 39,12 грн.

На що це впливає? Насамперед на оплату праці, нарахування ЄСВ, в тому числі у ФОП, та на розмір штрафів, які застосовує Держпраці. 

 

Нарахування ЄСВ

Оскільки збільшується розмір мінімальної заробітної плати, то автоматично з 1 січня збільшується розмір мінімального та максимального  страхового внеску для нарахування ЄСВ.

Максимальна база ЄСВ з 1 січня буде становити 90 000 грн на місяць, а мінімальний ЄСВ за кожного працівника, який має сплатити роботодавець – 1320 грн. Але на зарплату працівників осіб з інвалідністю ЄСВ нараховується на фактичну суму нарахованої зарплати у розмірі 8,41%, тобто по таких працівниках вимоги щодо мінімального ЄСВ не застосовується, як юридичними особами, так і приватними підприємцями.

 

Зміни для ФОП

Приватні підприємці також мають враховувати, що починаючи з січня 2021 року вони сплачують ЄСВ за себе у розмірі не менше ніж 1320 грн.

Але це не стосується платників єдиного податку І групи, які відповідно до Закону №1072 звільнені від сплати ЄСВ за себе вже за грудень 2020 року, а також з період з січня по травень 2021 року. При цьому буде збережено мінімальний страховий стаж таким приватним підприємцям. Протягом цього ж періоду платники єдиного податку І групи не сплачують і єдиний податок. Тобто з грудня цього року вже по травень 2021 року.

Для інших ФОПів пільга наразі не передбачена. Тому платники єдиного податку ІІ групи, приватні підприємці, мають бути готові до того, що збільшення розміру мінімальної зарплати означає для них збільшення і єдиного податку на наступний рік до 1200 грн. Конкретний розмір податку буде встановлено органами місцевої влади.

Крім того, з 1 січня 2021 року змінюються граничні розміри доходу для перебування на спрощений системі оподаткування:

  • для ФОП- платників ЄП І групи, передбачено граничний розмір доходу на рівні 167 розмірів мінімальної зарплати (1 002 000 грн);
  • для платників ЄП ІІ групи - 834 розміри мінімальної зарплати (5 004 000 грн);
  • для платників ЄП ІІІ групи - 1167 розмірів мінімальної зарплати (7 002 000 грн).

Крім того, мінімальний розмір заробітної плати з 1 січня 2021 року впливає на граничний розмір доходу, в межах якого дозволено не застосовувати РРО та ПРРО ФОПам - платника єдиного податку ІІ-ІV груп. Він не може перевищувати 220 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового звітного року, тобто 1320000 грн.

Звісно, це не стосується ФОПів, які здійснюють так звані "ризикові види діяльності", а саме реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я, і відповідно ті, хто здійснює реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння тощо.

 

Щодо оплати праці 

У Законі "Про оплату праці" вказано, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну годинну норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Тому як юридичні особи, так і приватні підприємці, які встановили для працівників посадові оклади на рівні мінімальної зарплати, повинні з 1 січня підвищити оклади працівників до 6000 грн.

Якщо нарахована заробітна плата працівника за повністю виконану місячну норму праці буде менша ніж 6000 грн, то такому працівнику доведеться доплачувати різницю, щоб нарахована заробітна плата була не менше  6000 грн на місяць. Але це не стосується випадків, коли працівник не виконує місячну норму праці. У такому разі йому виплачується заробіток пропорційно фактично відпрацьованому часу, йдеться про неповністю відпрацьовані місяці у зв’язку з відпустками, хворобою та застосуванням неповного робочого часу. Також потрібно збільшити і годинну тарифну ставку,  якщо вона менша ніж 36,11 грн. 

Зрозуміло, що збільшення мінімального окладу призведе і до збільшення податкового навантаження на роботодавців, адже збільшуються не тільки суми ЄСВ, а також сума нарахованого ПДФО та військового збору. Також пам’ятаймо, що при нарахуванні лікарняних та декретних, а також вже і відпускних, днів відрядження тощо роботодавець зобов’язаний враховувати в окремих випадках розрахунку суми допомоги та виплат розмір мінімальної заробітної плати.

 

Фінансові штрафи

З 1 січня 2021 року збільшаться фінансові штрафи за порушення трудового законодавства. Їх застосовує Держпраці за результатами перевірок відповідно до ст. 265 КЗпП.

І, до речі, на це особлива увага. Адже з 1 січня Держпраці вже готова виходити на перевірки щодо виконання роботодавцем саме трудового законодавства. Наприклад, за неоформленого працівника штраф для роботодавців, які не є платником єдиного податку І-ІІІ групи, становитиме вже 60 000 грн за кожного неоформленого працівника. А якщо, наприклад, не нарахована індексація заробітної плати працівнику, тут буде штраф 12 000 грн за кожного такого працівника, стосовного якого мінімальні гарантії не було дотримано.

 

Добові у 2021 році

Їх максимальний неоподатковуваний розмір для працівників, відряджених по Україні, становитиме 600 грн у розрахунку на кожен календарний день відрядження.

Але це ще не всі показники, які зміняться наступного року. Збільшується також розміри податку на нерухоме майно, яке відмінне від земельної ділянки, що перебуває у власності фізичних та юридичних осіб, а також розмір туристичного збору. Конкретні показники будуть визначені вже рішеннями відповідних органів місцевої влади.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»