• Посилання скопійовано

Нова середня зарплата: ТОП-5 змін на прикладах: «7 хвилин» з Тетяною Гуль

З якої дати застосовуються нові норми Порядку №100? Як розрахувати відпускні, якщо у розрахунковому періоді відсутня зарплата? Як розрахувати середню зарплату за 1 день або при неповному робочому часі? В яких випадках для розрахунку використовується оклад або мінімальна зарплата?



Кабмін постановою від 09.12.2020 р. №1213 змінив Порядок обчислення середньої заробітної плати №100. Зміни діють з 12 грудня. Тобто при наданні відпустки з 12 грудня 2020 року треба застосовувати нові норми порядку.

Змін внесли багато, але сьогодні ми зосередимось на розрахунку відпускних, виходячи з окладу чи мінімальної зарплати. Так пунктом 4 Порядку передбачено: якщо у розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому у трудовому договорі тарифної ставки або посадового місячного окладу. Більше того, якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати, середня зарплата розраховується з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку. Саме так, середню заробітну плату тепер можна обчислювати, виходячи з мінімальної зарплати.

Приклад 1. Працівника прийнято на роботу з 11 січня 2021 року і в цьому ж місяці, 25 числа, йому надають навчальну відпустку. Оклад працівника за штатним розписом становить 10000 грн. Розрахункового періоду немає, тому для розрахунку середньої зарплати беремо посадовий оклад.

Приклад 2. Працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною. 15 січня 2021 року вона звільняється. Її оклад становить 4000 грн. У розрахунковому періоді січень-грудень 2020 року заробітку немає, тож розрахунок потрібно проводити за окладом. Але оклад працівниці є меншим від мінімальної зарплати, яка з 1 січня 2021 року становить 6000 грн. Тож розрахунок середньої зарплати проводимо, виходячи з мінімальної зарплати, яка діє у січні, місяці звільнення.

Як розрахувати середню зарплату за 1 календарний день, для розрахунку відпускних або компенсацій за невикористану відпустку?

Зараз Порядок №100 має чітку відповідь на це запитання. Треба посадовий оклад чи мінімальну зарплату помножити на кількість місяців розрахункового періоду (в нашому випадку 12), а далі отриманий результат ділимо на кількість календарних днів за вирахуваними святковими та неробочими днями у 12-місячному розрахунковому періоді, що передує місяцю початку відпустки або виплати компенсацій.

Приклад 3. У січні 2021 року новоприйнятому працівнику надають оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів. Розрахункового періоду немає, тож обчислення середньої заробітної плати проводимо виходячи з окладу 10000 грн. Множимо його на 12 та ділимо на 355, середня зарплата дорівнюватиме 338,03 грн. Далі отриманий результат множимо на число календарних днів відпустки і отримаємо суму відпускних – 3380,30 грн. 

І це ще не всі зміни у Порядку №100. Тепер при розрахунку середньої зарплати виходячи з окладу чи мінімальної зарплати потрібно враховувати зайнятість працівника. Так якщо працівнику встановлений не повний робочий час, розрахунок середньої зарплати проводимо з розміру окладу чи мінімальної зарплати, обчисленої пропорційно зайнятості. Тобто залежно від того, що ми беремо в розрахунок - оклад чи мінімальну зарплату, беремо її не в повному розмірі, а пропорційно до умов трудового договору.

Приклад 4. Працівник працює по 4 год./день, тобто 20 год./тиждень. А оклад на повну зайнятість становить 10000 грн. До розрахунку беремо частину окладу в розмірі 5000 грн (10000 грн : 40 год. * 20 год.). Якщо ж оклад на повну зайнятість становить 4000 грн, що є меншим від мінімальної зарплати, то до обчислення беремо 3000 грн. При цьому використовуємо той самий алгоритм розрахунку середньої зарплати, про який ми щойно говорили.

А тепер давайте з’ясуємо, у яких випадках ми будемо використовувати оклад чи мінімальну заробітну плату при обчисленні середньої зарплати. У загальному випадку обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток або для виплати компенсацій за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати такої компенсації. Якщо трудові відносини менше року, то розрахунковим періодом буде фактична кількість повністю відпрацьованих календарних місяців.

Наприклад якщо ваш працівник працює довго, а щорічна відпустка надається у січні 2021 року, то розрахунковим періодом буде січень-грудень 2020 року. Якщо ж працівника було прийнято з 12 жовтня 2020 року, то тут розрахунковим періодом буде лише листопад-грудень 2020 року. І середню зарплату ви обчислюєте саме з тих виплат, які були нараховані в такому розрахунковому періоді. І тільки в тому випадку, коли у працівника або взагалі немає розрахункового періоду (наприклад, прийнято на роботу у січні 2021 року) і в цьому є місяці йому надають оплачувану відпустку, або розрахунковий період є, але заробітку в ньому не було, тільки в цих випадках застосовується оклад чи мінімальна зарплата.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202415
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242591
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551