• Посилання скопійовано

Єдиний рахунок для сплати податків і ЄСВ – переходити чи ні: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Як платник податків повідомляє ДПС про намір використовувати єдиний рахунок, коли можна почати його використовувати та відмовитись від нього? Які податки можна сплачувати через єдиний рахунок? З якого моменту обов’язок зі сплати податків і зборів вважатиметься виконаним користувачами єдиного рахунку? Ці та інші питання розглянемо в черговому випуску



Платник податку повідомляє про наміри використовувати систему єдиного рахунку Державну податкову службу. Це він робить в Електронному кабінеті, в електронній формі.

Далі, вже після того, як ви повідомите податкову, використовувати єдиний рахунок ви зможете вже наступного робочого дня після подання такої заявки. Та тут важливий момент: якщо вам не сподобалось працювати з єдиним рахунком, він для вас не зручний, є якісь свої особливості, припинити його використовувати ви зможете не раніше 1 січня наступного року. Тобто, погодьтеся, є якісь свої особливості, які пов’язані з незручністю. Тобто, якщо ви вже «вступили в це», маємо триматися до останнього дня цього року.

Через єдиний рахунок ми можемо сплачувати такі податки:

  • податок на прибуток підприємств;
  • податок на доходи фізичних осіб;
  • єдиний соціальний внесок;
  • єдиний податок;
  • рентну плату;
  • інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на ДПС.

Водночас він не використовується для сплати ПДВ та акцизного податку з пального та спирту.

Далі розглянемо деякі нюанси.

Для платників, які користуватимуться єдиним рахунком, обов’язок зі сплати податків і зборів вважатиметься виконаним з моменту внесення коштів на єдиний рахунок. Всі платежі (ЄСВ та інші) можна вносити однією сумою.

Що це означатиме? Для того, щоб єдиний рахунок існував і для вас була позначка, що ви сплатили усі податки одною сумою, для цього просто потрібно постійно поповнювати такий електронний єдиний рахунок. Тобто ми робимо перерахування зі звичайного нашого розрахункового рахунку, платіжним дорученням переведення коштів, певної суми, якась собі там загальна сума, переведення цієї суми на єдиний рахунок і фактично ось цей факт дати переведення платежу, тобто списання коштів з розрахункового рахунку і зарахування їх на єдиний рахунок вважатиметься виконанням вашого обов’язку зі сплати всіх податків. Далі вже кошти, які знаходяться на єдиному рахунку, будуть розподілятися.

ДПС щодня формуватиме реєстри платників податків і надсилатиме Казначейству. Казначейство на основі отриманих реєстрів буде розподіляти кошти між бюджетами і фондами.

Тут так само вам дається право ознайомитися з реєстром, який формує податкова. А формуватися такі реєстри будуть на підставі певних правил, які містяться сьогодні у законодавстві, та тих рішень, які ви направите податковій для перерахування необхідних платежів. Зверніть увагу: навіть виплачуючи зарплату чи відпускні наперед у нас мають бути завчасно сплачені податки.

І відповідно на сьогодні у більшості виникають елементарні питання: а чи буде ДПС чи Казначейство контролювати 1/3 на сплату ЄСВ? Бо в Законі про ЄСВ контролю для сплати цієї суми для єдиного рахунку не прописано. Очевидно, що відповідь маємо чергову — НІ, скоріш за все вони не зможуть її контролювати.

А як бути зі сплатою ПДФО, якщо я сплачую його за неосновними місцями податкової реєстрації по всій Україні? Як формувати платіж? В платіжному дорученні ви будете обирати відповідну кінцеву точку, тобто коли ви будете формувати реєстр у себе в Електронному кабінеті, який направлятимете податковій, коли ви будете набивати ці платіжки, щоб інформувати податкову, які податки вона може списувати з єдиного рахунку в певних сумах, тут важливо пам’ятати, що ви все одно будете продовжувати набивати такі платіжки в системі і обирати отримувача коштів будете теж самостійно. Тобто ви будете прописувати, до якої податкової якого регіону який вид податку ви скеровуєте. А податкова ці всі платіжки від вас отримала і відповідно формує реєстр.

Платники податків зможуть в Електронному кабінеті ознайомитися з реєстром, який сформувала ДПС за його платежем, та самостійно визначити напрямок використання сум помилково або надміру сплачених ними коштів.

***

Новини на тему:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»