• Посилання скопійовано

Новий звіт про борги зі зарплати – кому і як звітувати: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Новий звіт про борги зі зарплати тепер помісячно. А ви потрапили до переліку звітувальників?



Держстат продовжує вдосконалювати роботу щодо отримання повної, всебічної та об’єктивної статистичної інформації. Одним із результатів докладання ним зусиль стала нова форма статистичної звітності №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці», затверджена наказом Держстату від 21.07.2020 р. №222.

Форму бланку звіту ви можете знайти тут.

Оскільки подаватиметься ця форма вперше, розглянемо хто, куди і коли її повинен подавати та як заповнити.

 

Хто подає цей звіт?

Подавати нову форму звіту про борги зі зарплати повинні тільки юридичні особи. Тобто підприємці такий звіт не подають, навіть за наявності найманих працівників та заборгованості зі зарплати перед ними. Крім того, згідно з роз’ясненням головного управління статистики у Вінницькій області, перелік респондентів, які подають цю  форму, формується на державному рівні раз на рік та включає одиниці, які є активними станом на 1 листопада року, що передує звітному. Тобто подавати звіт мають ті роботодавці, які включені до цього переліку, складеного Держстатом.

Та сам перелік, до речі, відсутній у загальному доступі. Проте на сайті Держстату діє сервіс «Пошук за ЄДРПОУ». Ввівши ідентифікаційний код підприємства (ЄДРПОУ), можна побачити перелік форм державної статистичної звітності та спостережень, які респондент має подавати у 2021 році. Таким чином, можна дізнатися, чи є ви у списку таких "щасливчиків", якізобов’язані подавати той чи інший звіт, зокрема і новий.

 

Куди та коли подавати новий звіт?

Як зазначено на слайді у відео, місце подання форми №3-борг - це територіальний орган Держстату. Тобто місце,  куди ви подаєте всю іншу статистичну звітність.

Строк подання звітності - не пізніше сьомого числа кожного місяця.

Звертаємо увагу, що починаючи зі звіту за січень ми повинні інформувати Держстат про заборгованість зі заробітної плати щомісячно.

А граничний строк подання звіту про борги зі зарплати за січень – 8 лютого, оскільки 7 лютого вихідний, тож строк подання звітності переноситься на перший робочий день.

 

Заповнення звіту

Форма звіту містить два розділи:

  • Розділ 1. «Інформація про відсутність заборгованості з оплати праці»
  • Розділ 2. «Обсяги заборгованості з оплати праці на підприємстві (установі, організації)».

Перед тим, як перейти до безпосереднього заповнення звіту необхідно визначити, чи всі суми заборгованості перед працівниками мають бути відображені у цьому звіті. З цією метою скористаємося роз’ясненням Держстату від 12.08.2020 р. №19.1.2-12/23-20. Адже фактично заборгованість виникає в момент нарахування призначеної до виплати суми, та не кожна заборгованість є об’єктом для звітування за новою формою.

Так, згідно з цим роз’ясненням не є заборгованістю:

  • не виплачені до кінця місяця суми за розрахунками з оплати праці;
  • суми невиплаченої допомоги з тимчасової втрати працездатності.

Але за умови якщо строк здійснення таких розрахунків на підприємстві встановлено у тому самому місяці, за який проведено нарахування. У багатьох платників податків одразу виникає запитання: про які виплати взагалі йдеться?. На жаль, чіткості у роз’ясненні небагато та залишається ще дуже багато запитань. Але все ж таки давайте спробуємо розібратися.

 

Приклад. У січні працівникам підприємства нарахована заробітна плата, строк виплати якої визначено у колективному договорі або іншому локальному документі:

  • за першу половину місяця - не пізніше 15-ого числа,
  • за другу половину місяця - не пізніше 31-ого числа.

З якихось причин зарплата за січень не була виплачена 31 січня.

Таким чином, станом на 31 січня маємо нараховану але не виплачену зарплату, тобто заборгованість перед працівниками. Та для цілей заповнення звіту вона заборгованістю не вважається, оскільки згідно з роз’ясненням, строк здійснення таких розрахунків на підприємстві встановлено у тому самому місяці, за який проведені нарахування, тому це не є заборгованістю. Якщо ж зарплата за січень, яка мала би бути виплачена до 31 січня, не буде виплачена вже до 28 лютого, виникає заборгованість, про яку звітується за лютий у березні.

 

Складніше звичайно аналізувати заборгованість із виплатою допомоги з тимчасової втрати працездатності, а це і лікарняні, і декретні, оскільки дуже часто такі нарахування допомоги здійснюються за минулі місяці у поточному періоді. Це стосується як перших п’яти днів непрацездатності, так і днів за рахунок коштів Фонду соцстраху. Вже після подання заявки, розрахунку до Фонду соцстраху, у якого, до речі, так само встановлені строки фінансування, страхувальники очікують на фінансування. Як тоді розглядати такі випадки для боргового звіту - поки не зрозуміло.

Що стосується роботодавців, в яких виплата зарплати за січень припадає за строками виплати не пізніше 7 лютого, тобто у лютому це фактично до 5 числа. Таких роботодавців в Україні значно більше. На нашу думку, така зарплата не має бути заборгованістю січня для звіту за січень. Якщо зарплата за січень не буде виплачена до 28 лютого, тоді виникає заборгованість станом на кінець лютого і це утворює звітування за лютий у березні, згідно з п. 5 розділу І Роз’яснень. Цитуємо: «невиплачена сума нарахованої заробітної плати працівникам впродовж наступного місяця після встановленої на підприємстві дати її виплати є заборгованістю з виплати заробітної плати, інформація щодо якої міститься у відповідних рядках форми».

Аналогічне підтвердження ми можемо знайти і у п. 2 розділу ІІ Роз’яснення: «у відповідному рядку розділу треба зазначати дані щодо загальної суми заборгованості виплати заробітної плати, строк виплати яких минув до першого числа місяця наступного за встановленим місяцем здійснення розрахунків з працівниками».

Таким чином, якщо ваше підприємство має звітуватися за даними Держстату, та ви пересвідчилися, що не маєте заборгованості з виплати зарплати, за страховими виплатами, то ви маєте поставили відмітку у відповідній клітинці першого розділу, як це вказано на слайді, і звіт готовий. Про це зазначено, до речі, у пункті 1 розділу ІІ роз’яснення. Відповідно можна зробити висновок, що у рядках, де відсутні показники, не треба ставити прочерки, нулі тощо. Та як воно буде виглядати на практиці - дізнаємося після подання звіту. Як бачите, відсутність заборгованості не звільняє від подання звіту. Таку відсутність заборгованості треба зафіксувати та повідомити Держстат.

Тепер розглянемо, як заповнити другий розділ звіту. Вартісні показники необхідно вносити в тисячах гривень з одним десятковим знаком, а кількісні (це рядочок 2030) у цілих числах. Рядок 2010 містить невиплачені працівникам нарахування. А саме заробітна плата, основана та додаткова, інші заохочувальні та компенсаційні виплати. І зверніть увагу: відображення у рядку 2010 інформації здійснюється чистою сумою до виплати, тобто без суми вже утриманих податків, аліментів.

Депонована сума зарплати, яка не отримана з вини працівника, до рядка 2010 не вноситься. Рядок 2020 містить дані про суми невиплаченої зарплати працівникам за попередні роки і без урахування зарплати звітного місяця, строк виплати якого ще не настав.

Рядок 2030 вміщує дані щодо кількості всіх працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату, строк виплати яких минув до кінця звітного періоду. Аце, зверніть увагу, штатні працівники, працівники які працюють за сумісництвом та, увага!, за цивільно-правовими договорами, звільнені працівники, поновлені на посаді за рішенням суду тощо.

Рядок 2040 містить інформацію про суми заборгованості з виплат працівникам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Але заповнення цього рядка залишає, повторююсь, багато запитань, відповіді на які, дуже сподіваємося дізнатися безпосередньо від Держстату. Звертаємо увагу, що цей рядок містить інформацію щодо заборгованості як за рахунок коштів Фонду соціального страхування (а це допомоги з тимчасової втрати працездатності, вагітності та пологах, на поховання), так і за рахунок коштів підприємства з оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, звичайно, з урахуванням непрацездатності, пов’язаної з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням.

Рядок 2050 містить інформацію про суми заборгованості з виплати заробітної плати, яка фінансується за рахунок бюджетних коштів. Крім того, згідно з роз’ясненням Держстату, у цьому ж рядку показують інформацію щодо суми невиплачених компенсаційних виплат працівникам, передбачених Законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Якщо сума заборгованості з виплати заробітної плати, рядок 2010, більше або менше 25% порівняно з попереднім періодом, в звіті потрібно буде подати пояснення про причини такого відхилення. Звісно, що у звіті за січень така ситуація не можлива, адже цей звіт здається вперше, тож порівнювати поки що немає з чим. Але у майбутньому, якщо виникне така ситуація, пояснення треба буде надавати.

 

Відповідальність за неправильне заповнення звіту чи його неподання, несвоєчасне подання

Згідно зі ст. 13 Закону "Про державну статистику", органи статистики мають право розглядати справи про адміністративні правопорушення та накладати штрафи.

Накладання штрафів здійснюється відповідно до ст. 186-3 КУпАП, в якій зазначено про адміністративний штраф на посадових осіб підприємства у розмірі від 170 до 255 грн за неподання або подання звіту з недостовірними відомостями, подання в неповному обсязі чи зі запізненням, всієї інформації органам Державної статистики для проведення державних статистичних спостережень.

Повторні дії протягом року, вже після накладання адміністративного стягнення, збільшують розмір адміністративного штрафу.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»