• Посилання скопійовано

Податок на прибуток – хто не звітує за І квартал: «7 хвилин» з Мар’яною Кавин

Хто і за яких умов не звітує за 1 квартал? Коли звітують неплатники податку на прибуток? А також поговоримо про податкові різниці та періодичність звітування



Хто з платників податку на прибуток не звітує за І квартал 2021 року? Це визначені п. 137.5 ПКУ платники податку на прибуток, для яких звітним періодом є річний:

  1. новостворені, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року, що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;

  2. виробники сільськогосподарської продукції;

  3. платники податку, у яких річний дохід за попередній річний звітній період не перевищує 40 млн грн.

І ось тут, звичайно, ми беремо річний дохід за вирахуванням непрямих податків, які визначені за правилами, за показниками звіту про фінансові результати. Але для багатьох бухгалтерів стоїть знак «=» між платником податку на прибуток, який застосовує податкові різниці за розділом ІІІ, та платником податку на прибуток, який звітує поквартально. Хочу розірвати цей неправдивий знак «=», оскільки це зовсім різні речі і різні пункти регулюють цей момент.

Платник може звітувати поквартально, але не застосовувати податкові різниці. І навпаки, а точніше швидше за все навпаки. Наприклад, за попередній річний звітній період дохід не перевищує 40 мільйонів гривень. А це означає що у 2020 році, якщо ваш дохід не перевищував 40 мільйонів, за вирахуванням непрямих податків, то це не є ваше право вибору як платника податку – «буду звітуватись по квартально у 2021 році» чи «буду звітуватись за рік». Якщо у 2020 році у рядку 01 декларації з податку на прибуток ви вказали цифру, яка не перевищує 40 млн грн, це означає, що ви звітуватиметесь у 2021 році за результатами року і за перший квартал подавати не потрібно. Хоча водночас ви можете застосовувати податкові різниці, які передбачені розділом ІІІ ПКУ.

Наприклад, у вас менше 40 млн грн стало вперше за 2020 рік (тобто менше межі, до якої застосовуються податкові різниці). У п. 134.1.1 ПКУ йдеться про формулювання за останній річний звітній період, якщо не перевищує 40 мільйонів, тоді податкові різниці можуть не застосовуватися. А останній річний звітній період для податкових різниць, це є для 2020 року, коли ви звітували і був 2020 рік. І рішення про незастосування різниць могло бути не прийняте, відповідно податкові різниці рахуєте, але починаючи з 1 січня 2021 року, звітним періодом є рік.

Щоб підсумувати цей момент хочу ще раз наголосити: для застосування податкових різниць розділу ІІІ ПКУ ми керуємося межею 40 мільйонів за останній річний звітній період, останнім є поточний. Але для вибору, з якою періодичністю звітувати з податку на прибуток, беремо п. 137.5 ПКУ, де формулювання звучить «за попередній річний звітній період». І тому ми у поточному році будемо звітувати так, яким був обсяг у попередньому році, у річній декларації рядка 01.

 

  1. Платники, які не є платниками податку на прибуток, але мають обов’язок при виплаті доходу нерезиденту заплатити податок на прибуток, який у народі називають «податком на репатріацію» і який передбачений пп. 141.4.1 ПКУ. Йдеться насамперед про юридичних осіб - платників єдиного податку, ФОПів – приватних підприємців на спрощений системі оподаткування, ФОПів загальносистемників, самозайнятих осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, неприбуткові організації.

Всі ці категорії є неплатниками податку на прибуток. Тим не менше, при виплаті доходів нерезиденту, якщо такий дохід оподатковується за правилами пп. 141.4.1. ПКУ, такі неплатники податку на прибуток заповнюють додаток ПН і додають його до декларації з податку на прибуток. Так ось, незалежно від того, за яким місяцем 2021 року буде здійснюватися така виплата, яка буде об’єктом оподаткування саме податком на репатріацію, саму декларацію, як і додаток до неї ПН (і в декларацію це буде перенесено у рядок 23 ПН), ми подаємо лише за результатами року. Незалежно від якихось обсягів чи якихось інших умов. Чому? Бо саме так випливає з п. 137.5 ПКУ.

***

Дивіться також на цю тему:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»