• Посилання скопійовано

ФОП-«загальносистемник» припиняє діяльність – як звітувати: «7 хвилин» з Ольгою Целуйко

Які звіти має подати підприємець? У які строки сплатити податки? Яким способом можна подати звітність?



Фізичні особи, щодо яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за рішенням самого підприємця, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період. У ній відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності. Подають таку декларацію у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду. 

Що буде вважатися останнім базовим податковим (звітним) періодом? Це період з дня, наступного за днем закінчення попереднього звітного періоду (тобто коли він ще працював) і до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення. Тобто це пряма норма ПКУ.

Наприклад, підприємець, що з початку 2021 року працював на загальній системі, прийняв рішення про припинення діяльності в травні і подав декларацію, скажімо, 17 травня 2021 року. Отже, у такій ліквідаційній декларації відображається тільки підприємницький дохід, за період з 1 січня 2021 року по 31 травня 2021 року. Тобто за повний місяць.

Коли підприємець продає таку декларацію? Він подає податкову декларацію протягом 20-ти календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. І ще відводиться 10 календарних днів, щоб заплатити податкові зобов’язання.

За якою формою подавати ліквідаційну декларацію цього року? Наприкінці 2020 року в декларації підприємців-«загальносистемників» і підприємців-«єдинників» були внесені зміни. Але тут все по-різному.

Що стосується підприємців на загальній системі оподаткування, то декларація про майновий стан і доходи (в редакції наказу Мінфіну від 17.12.2020 р. №783) подається з 1 січня 2022 року. Це пункт 4 Наказу №783. Тобто якщо ви припиняєте свою діяльність в поточному році, 2021 році, то ви подаєте декларацію в редакції наказу Мінфіну від 25.04.2019 р. №177, бо повний рік ще не закінчився. Також зауважте, що  на такий маленький момент, що у рядку 8 Декларації ви проставляєте відмітку про подання декларації особою, яка припинила підприємницьку діяльність і вказуєте дату цього припинення. Далі вона заповнюється звичайним порядком.

У який спосіб подається декларація? Згідно з ПКУ, електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом припиняється, зокрема, у випадку наявності в держреєстрі інформації про припинення підприємницької діяльності чи незалежної професійної діяльності фізособи. Тобто, якщо ви подали вже і у вас в держреєстрі є запис, що ви припиняєте/припинили свою діяльність, то ви вже не можете податки декларацію в електронному вигляді і тому ліквідаційна податкова декларація про майновий стан подається або особисто, або через свого представника, уповноваженої особи, або ви можете надіслати її поштою з повідомленням про вручення з описом вкладень, щоб там було точно зазначено, що там саме ця декларація. Так роз’яснюють цю ситуацію податківці у "ЗІР", підкатегорія 129.02.

Щодо звіту з ЄСВ, то підприємець на загальній системі оподаткування подає його за формою Д5. Тобто це додаток 5 до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435, зі зазначенням типу «ліквідаційна». Бо він ще не використовує цю нову декларацію, адже 2021 рік ще не закінчився. І зауважте такий момент: суму ЄСВ потрібно сплатити до подання звіту.

А якщо підприємець був платником ПДВ? Анулювання буде здійснено автоматично податковою на дату припинення підприємництва.

Щодо декларації з ПДВ. Анулювання реєстрації платником ПДВ здійснюється на дату держреєстрації припинення і це пряма норма ПКУ. В разі анулювання реєстрації особи, як платника ПДВ, останнім звітнім періодом є період, який починається з дня, що настає за днем попереднього податкового періоду і закінчується днем анулювання реєстрації. Тобто, якщо ми закриваємося у травні, то це буде з 1 травня, а в нашому прикладі до 17 травня. Коли ж подається декларація? Ось тут немає ніяких винятків. Остання податкова декларація подається в загальні строки протягом 20-ти календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому відбулось припинення. Тобто, якщо ми припинили діяльність у травні, у нас є 20 днів червня, коли ми можемо подати таку декларацію. Це також пряма норма ПКУ.

Не забувайте, що у декларації під табличкам є така відмітка, під розділом ІІІ, про подання декларації за останній звітний (податковий) період. Тобто поставте там відмітку.

Як сплатити ПДВ? Він сплачується також у загальному порядку з електронного рахунку ПДВ. На це відводиться 10 календарних днів з дня, наступного за останнім граничним терміном подання декларації.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»