• Посилання скопійовано

Нові штрафи за порушення валютного законодавства – за що та як штрафують: «7 хвилин» з Людмилою Тимофеєвою

Кого штрафуватимуть за новим порядком? На які порушення поширюється дія порядку? Який розмір штрафних санкцій?



Постановою КМУ від 26.05.2021 р. №524 затверджено Порядок застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства.

Тобто у нас в Законі про валюту та валютні операції передбачено, що мають бути штрафні санкції, але які саме штрафні санкції, їх розмір прописано у Постанові №524.

Зверніть увагу: цей Порядок стосується виключно юридичних осіб!

Порядок визначає механізм застосування Державною податковою службою заходів впливу у вигляді штрафних санкцій за порушення вимог валютного законодавства, крім порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів. Це питання вже врегульоване, у нас все це прописано в законодавстві, тому на цей Порядок постанова не поширюється.

Тепер глянемо на важливі моменти цієї постанови.

Згідно з п. 5 Порядку, податкові органи за допущення порушень, які зазначені у пункті 4, застосовують до юридичних осіб штрафні санкції у розмірі 25% суми операції, проведеної з порушенням валютного законодавства, перерахованої у національну валюту за офіційним курсом НБУ на день здійснення такої операції. І зверніть увагу - за кожен випадок порушення!!!

Ті самі дії, вчинені повторно юридичною особою, до якої протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50% суми проведеної операції.

Тобто перший штраф – 25%, але коли уже оштрафували на 25% і протягом року буде наступне порушення, то вже тоді буде штраф у розмірі 50%.

Тепер зверніть увагу, що податкові органи застосовують до юридичних осіб ось ці штрафи протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через три роки з дня його вчинення. Тобто якщо ми маємо таке порушення, то в нього є строк свій давності - три роки з дня його вчинення. А днем виявлення порушень є дата складання акта документальної або фактичної перевірки юридичної особи. 

Значить, ось цей акт складається на підставі результатів проведення податковими органами документальних чи фактичних перевірок.

Про які види порушень йдеться? Згідно з п. 4 Порядку, до таких порушень належать:

  • порушення проведення розрахунків на території України;
  • порушення проведення розрахунків за валютними операціями;
  • порушення торгівлі, правил торгівлі, валютними цінностями та транскордонного переказу валютних цінностей;
  • здійснення окремих операцій в іноземній валюті з порушенням;
  • здійснення валютних операцій в умовах запроваджених заходів захисту з порушеннями.

Тобто є такі порушення, які стосуються виключно банківських установ, а є, наприклад, порушення проведення розрахунків за валютними операціями. Наприклад, передбачено що протягом дня можна провести в іноземній валюті розрахунок з використанням електронного платіжного засобу за одним договором у сумі, яка не перевищує 400 тисяч гривень. Тож, якщо буде дві операції по 400 тисяч гривень, то уже 400 * 25%, от вам і штрафна санкція.

Тобто ви бачите, що насправді у нас передбачені такі зараз штрафи. Це все ще підкріпиться, як завжди, роз’ясненнями. Але ось уже маємо чіткі розміри і повинні розуміти, що потрібно дотримуватись правил роботи з валютою і не допускати, щоби у нас були застосовані такі штрафні санкції.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»