• Посилання скопійовано

Декларація з податку на прибуток – коли подавати Додаток РІ: «7 хвилин» з Вікторією Величко

Які правила подання додатку РІ? Які підстави для прийняття рішення про застосування/незастосування податкових різниць? Як убезпечити себе від претензій ДПС?



Давайте розглянемо дуже цікаву позицію податкової щодо визначення податкових різниць. Наприклад, візьмемо три роки (2019-2021 р.). Що відбувається в цьому випадку?

Ситуація 1. Дохід в 2019 році - понад 20 млн. У 2020 році подаю квартальну декларацію та РІ. Тобто я нічого не можу з цим зробити. Якщо у 2020 році дохід буде понад 40 млн, то у 2021 році буде подаватися квартальна та РІ. І це найпростіша позиція, де ми з вами не заплутаємося.

Ситуація 2. У 2019 році - дохід менший ніж 20 млн. У 2020 році я подавала річну. За підсумками 2020 року - дохід понад 40 млн і я повинна була подати річну, але з додатком РІ. Так? Так. І в цьому випадку вже за 2021 рік у мене буде квартальна та РІ.

Ситуація 3. У 2019 році дохід був понад 20 млн. Ви подавали у 2020 році квартальну та РІ. Але за підсумками 2020 року ваш дохід менше 40 млн. Ваші дії? Ми з вами знаємо: немає права вибору, є виключно позиція – річна декларація. Без додатку РІ чи з ним? Пам’ятаємо, це право вибору - з або без. Чому? Бо у 2020 році дохід менше 40 млн і ми маємо право прийняти рішення.

А зараз давайте подивимось на слайд у відео. Згідно з п.  134.1.1 ПКУ, платник податку, у якого річний дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період (не попередній, а останній, - від авт.) не перевищує 40 млн грн, (далі ключова позиція - від авт.) має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім трьох означених, збитки і грантові складові), визначені відповідно до положень цього розділу, не більше одного разу протягом безперервної сукупності років, в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу.

Тобто йдеться не про те, що ви дивитесь на ось цей 2020 рік і приймаєте рішення у 2021. Ми бачимо, що якщо я почала як високодохідне підприємство, за три квартали здала декларацію з додатком РІ, прийшов кінець року і я визначила, що у мене дохід менше 40 млн. Тоді я маю право прийняти два рішення:

  1. подати за рік з додатком РІ;
  2. або вже за підсумками 2020 року подавати декларацію без додатку РІ.

Ви скажете, що це багато клопоту, треба перераховувати. Але сьогодні податкова говорить: подавайте тоді, як і було раніше. А раніше, до 2019 року, було правило: як почали рік - так і закінчили. Воно було прямо прописано у ПКУ. На сьогодні такого правила немає, інакше виглядає стаття 134.1.1 ПКУ. Чому інакше? Бо жодної перевірки не було щодо податку на прибуток вже за цими правилами. 2019 рік закінчився, ми до 2 березня подали декларацію і ось карантин. І ми не знаємо, як би перевіряли в цьому випадку податківці. Але є чітка норма ПКУ і тому треба розуміти, що ось саме в цьому випадку ви повинні прийняти рішення про застосування або незастосування. І рішення ви повинні приймати не так, як говорить податкова, а так, як прописано у ПКУ.

Податкова сьогодні дуже добре прописала в "ЗІР": закриваєте попередній рік, де ви отримали дохід менше 40 млн, закриваєте з різницями, а у 2021 році ви буде мати право вже прийняти рішення і подавати без РІ. 

Читати цю консультацію і думаєш: а чи той самий ПКУ ми разом читаємо? Бо зараз (давайте ще раз дивимось на слайд) «може прийняти рішення не більше одного разу» протягом всієї сукупності. При прийняте рішення платник податку зазначає у податковій звітності, що подається (!!!) за перший рік в такій безперервній сукупності років. Тобто в якому році? У 2020 р.

Тобто ви або подаєте в 2020 році таке рішення і вже за підсумками 2020 року без РІ робите. Або ви перший рік в такій сукупності, ви прийняли рішення зворотне: подавати різниці, оскільки  ви не відмовились. І тому у 2021 році ви будете подавати хоча і річну декларацію, але з додатком РІ.

Ось ця розбіжність між позицією податкової і ПКУ є дуже цікавою. У мене є колеги-бухгалтери, які говорять: «Не знаємо, що робити, бо для нас ці різниці мають велику суму і нам або треба подавати уточнюючу за 2020 рік, бо ми так і подали за чотири квартали з додатком РІ, або зворотну. Що робити?» А в них два підприємства одного власника. Що ми робимо? Індивідуальну податкову консультацію від імені одного і від імені іншого. Щоб ви розуміли, в одну і ту саму податкову інспекцію. У консультації пишемо: як має поступити підприємство? У другій консультації: чи правльно поступить підприємство, якщо прийме рішення у 2020 році, бо у 2021 році не можна?

Як ви думаєте, яка була відповідь? Там де ми написали «чи правильно» і описали цю ситуацію, вони сказали: так, ви праві, у 2021 році ви не можете. Там, де написали як робити, вони просто скопіювали із ЗІР: ні, ви маєте право у 2021 році. То що робити?

По-перше, рішення за нами. По-друге, треба фінанси порахувати, що вам вигідніше - різниці чи ні. По-третє, ви можете втратити дещо, якщо відмовились від різниць. Наприклад, ви у 2019 році мали різницю 3.1.1, бухгалтерські відсотки нараховані за непрезидентськими кредитами та займами, що перевищують в 3,5 рази власний капітал. Ви ж поставили в плюс. А наступного року що? На 5% зменшену в мінус. І якщо ви відмовитесь, то не зможете цим скористатися. Так? Тут ви могли втратити. Тобто завжди треба прораховувати. Але пам’ятати: якщо ви вже прийняли рішення тут використовувати різниці, то доки у вас не буде понад 40 млн, а потім знову менше 40 млн, ви не зможете відмовитись. Так? Так.

Що ж робити? Відповідь дуже проста. Квапитись треба, не поспішаючи. Тобто чекаємо до грудня, дивимось, що там собі думає податкова. У нас буде 31 день для того, щоб подати уточнюючу. І якщо виникне потреба, тобто слід буде відкоригувати свій четвертий квартал і взагалі весь рік без різниць, ми подаємо уточнюючу і у 2021 році буде що? Без РІ річна декларація. Якщо ви будете вважати «ні, мені так не треба», все, продовжуємо як і було.

 ***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»