• Посилання скопійовано

Мінфін заборонив МСФЗ для малих і середніх? «7 хвилин» з Іриною Губіною

До яких нормативно-правових актів щодо бухобліку внесено зміни? Як визначатиметься обсяг господарської операції? Якими є наслідки зміни назви субрахунку 715?



Мінфін наказом від 09.07.2021 р. №385 затвердив низку змін до деяких нормативно-правових актів щодо бухгалтерського обліку. Про це ми повідомляли тут.

Зокрема, йдеться про Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, деякі національні стандарти бухгалтерського обліку та інші документи. Зміни набрали чинності 10 серпня 2021 року (з дня офіційного опублікування цього наказу).

 

Що саме вирішив змінити Мінфін і наскільки ці зміни суттєві для бухобліку?

Чи не найбільш резонансною є зміна, внесена до НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Наразі ним передбачено, що міжнародний стандарт фінзвітності для малих і середніх підприємств можуть застосовувати підприємства, які зобов’язані застосовувати МСФЗ відповідно до законодавства, а також ті підприємства, які прийняли таке рішення самостійно.

Також було передбачено, що підприємства, які для складання фінансової звітності застосовують МСФЗ для малих і середніх підприємств, використовують форми звітів, затверджені цим національним стандартом.

Так от, зміни полягають в тому, що Наказом Мінфіну №385 ці зазначені положення із НП(С)БО 1 виключено. Схоже, що цими змінами Мінфін заборонив застосування в Україні міжнародного стандарту фінансової звітності для малих і середніх підприємств. Принаймні так більшість фахівців коментують цю зміну.

Щоправда, у пункті 1 Розділу 4 НП(С)БО 1 залишився абзац перший. А цим ним передбачено, що фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності складають підприємства, які відповідно до законодавства зобов’язані їх застосовувати, а також ті, які прийняли таке рішення (закріплене в обліковій політиці) самостійно. І якщо виходити з того, що МСФЗ для малих і середніх підприємств - це теж один зі стандартів, за яким складається фінансова звітність за міжнародними стандартами, то можливо малі та середні підприємства зможуть таки застосовувати цей стандарт і надалі. Якщо ж вони, звісно, будуть застосовувати МСФЗ відповідно до законодавства або якщо вони таке рішення прийняли самостійно та відповідно закріпили його в обліковій політиці. Хоча, дійсно, з цього приводу для більшості фахівців дуже і дуже було б цікаво дізнатися саме думку Мінфіну, чому він вирішив скоротити такі абзаци в НП(С)БО 1.

Наступна зміна стосується обов’язкових реквізитів первинного документу. Досі у Положенні №88 такими реквізитами було визначено: найменування підприємства, від імені якого складається документ, назва документу, форма, дата складання, зміст та інші реквізити, в тому числі обсяг господарської операції. Він вимірюється у натуральному та/або вартісному виразі. Так, очевидно, Мінфін вирішив осучаснити це формулювання і зазначив, що обсяг господарської операції у первинному документі має визначатися у грошовому та за можливістю у натуральних вимірниках. Тобто якщо зараз ще можна вказувати обсяг операції як у грошовому, так і у натуральному вимірі, то незабаром безспірний пріоритет матиме саме грошовий вимір операції. Тобто вказати обсяг товару, продукції чи інших активів у первинному документі лише в кількісному вимірі буде недостатньо. Має бути вказана їхня вартість. Наскільки це пристосовано для практики - також ми з вами з’ясуємо трішки пізніше.

Ще одна зміна стосується назви рахунку 715 в Інструкції №291. Наразі це «Одержані штрафи, пені, неустойки». Але Мінфін вирішив, що цю назву слід замінити на «Штрафи, пені, неустойки». При цьому опис операцій, які відображаються з цим субрахунком, не змінено. Проте зміна назви рахунку - це суттєво, адже така зміна вже не дозволить уникати відображення у складі доходів нарахованих, але не одержаних штрафів. Тож, якщо сума штрафу, пені чи неустойки за порушення господарського договору визнано боржником або щодо цих сум одержано рішення суду про їх стягнення, то такі суми доведеться визнавати доходами, незалежно від факту їх сплати боржником. Погодьтеся, що це цілком відповідає принципу нарахування, встановленому Законом про бухгалтерський облік.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»