• Посилання скопійовано

Податкова реформа чи революція – що треба знати про законопроєкт №5600: «7 хвилин» з Юлією Кловською

Як зміняться права та обов'язки ДПС? Як відображатимуться збитки та податковий кредит? Кого і за що зможуть обмежити в праві на виїзд?



Законопроєктом №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» передбачена низка податкових змін. І нібито це чергова податкова реформа, що вже готується до прийняття у Верховній Раді у ІІ читанні.

Скільки ж змін очікуємо цього разу? Повірте, їх безліч. Як дуже суттєвих, так і зовсім дрібних. Розглянемо деякі з них.

Зміна №1. До п. 73.3 ПКУ внесено право контролюючого органу щодо надсилання запитів у випадку виявлення фактів, що свідчать про потенційне порушення. Порушення ще навіть необов’язково відбулося, але проєктом передбачено, що для запитів досить того, що якісь операції можуть містити ті чи інші ознаки потенційного порушення в очах податківців. Хоча, по суті, погодьтеся, що будь-яка операція може містити окремі ризики. І якби це обмежилося банальним запитом, але ні. Ігнорування запиту податкового органу може стати підставою для позапланової перевірки.

Зміна №2. Передбачається встановлення початку проведення документальної невиїзної перевірки не раніше 30 днів після направлення поштою контролюючим органом повідомлення про таку перевірку. Це справді можна вважати позитивним моментом, адже сьогодні ДПС проводить невиїзні перевірки без участі платників, які часто скаржаться, що дізналися про перевірку постфактум, після отримання податкового повідомлення-рішення і, по суті, навіть не мали можливості подати документи.

Зміна №3. На фоні попереднього позитиву у проєкті №5600 закладено можливість під час податкових перевірок здійснювати звукозапис, фото, відеофіксацію та відповідно використовувати такі записи як підставу для висновків акта перевірки. Певна річ, після таких прав про сервісну функцію ДПС можна забути. Бо ,по суті, здійснення записів та їх використання як підстави для висновків вже перетворює її на податкову міліцію.

Зміною №4 зазначено про збитки великих платників податків. Збитки такої категорії платників податків проєкт №5600 пропонує враховувати частинами. Спочатку фінансовий результат до оподаткування зменшується на 50% суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулого звітного року, а далі непогашена сума збитків враховується у зменшення фінансового результату наступного року у розмірі знову ж таки 50% від такої непогашеної суми.

Зміна №5. Якщо платник надає безповоротну фінансову допомогу пов’язаному з ним збитковому платникові, то в такому разі та після внесення змін до пп. 140.5.10 ПКУ буде збільшуватися фінансовий результат до оподаткування. Тож даний варіант фінансування одного підприємства іншими тепер зникне з наших можливостей.

Зміна №6. Не надто приємна для платників ПДВ, адже строки включення платниками ПДВ до складу податкового кредиту податкових накладних проєкт Закону №5600 пропонує зменшити з 1095 до 365 днів. Фактично це втричі зменшує можливості для платників ніж є зараз.

Зміна №7. Приписи нового п. 87.13 ПКУ передбачають, що за непогашення у встановленому порядку та строки податкового боргу платника податків може встановлюватися відповідальність керівника такого платника податків у вигляді тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України. Йдеться про те, що якщо платник податків протягом 30-ти календарних днів з дня надіслання або вручення йому податкової вимоги і суми податкового боргу понад 1 млн грн не погасить такий податковий борг, податківці мають право звернутися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника такого платника податків за межі України до повного погашення такого боргу. По суті, висококваліфіковані менеджери-директори, які жодним чином, з об’єктивних причин не впливають на можливість погашення заборгованості підприємством перед Держбюджетом, будуть позбавлені права виїжджати за кордон.

І це тільки маленька частина змін. Ще більше про них та проєкт №5600 будемо говорити в наступних випусках.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»