• Посилання скопійовано

Додаток 4ДФ за ІІІ квартал – знову зміни: «7 хвилин» з Тимуром Алієвим

Які зміни внесено до додатка 4ДФ? Як подати 4ДФ за наявності відокремлених підрозділів? Які найпоширеніші ознаки доходів для заповнення 4ДФ?



1 жовтня у бухгалтерів стартувала чергова звітна компанія, у тому числі для подання єдиної зарплатної звітності. Один з її додатків, додаток 4ДФ, оновили. Його було змінено наказом Мінфіну від 19.05.2021 р. №278, який набрав чинності 13.07.2021 р.

У Наказі №278 було вказано, що звітність з оновленим додатком 4ДФ потрібно було подавати вже за ІІ квартал. Однак за загальним правилом, визначеним у п. 46.6 ПКУ, оновлена форма зарплатної звітності повинна була застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом її офіційного опублікування, тобто за ІІІ квартал 2021 року. Тому за ІІ квартал звітність з додатком 4ДФ подавалася за старою формою. Тож, складаючи тепер додаток 4ДФ за ІІІ квартал 2021 року, не забудьте про те, що форма цього додатка змінена.

 

Що нового у додатку 4ДФ?

Додаток доповнено розділом ІІІ «Розгорнута інформація про бюджетні гранти», який мають заповнювати податкові агенти, що виплачують такий вид доходів.

Бюджетний грант – це цільова допомога у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги. Гранти надаються для реалізації проєкту або програми у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах. Перелік надавачів бюджетних грантів визначається Кабінетом Міністрів України. Тож для більшості податкових агентів в оновленому 4ДФ нічого нового не з’явилося, адже їм не потрібно заповнювати новий розділ ІІІ. Єдина вимога – подати звітність за ІІІ квартал за чинною формою, тобто з урахуванням внесених змін.

Для податкових агентів, які подають 4ДФ за відокремлені підрозділи, важливо враховувати останні роз’яснення ДПС. Зверніть увагу, йдеться про підрозділи які не уповноважені нараховувати та утримувати і сплачувати, перераховувати ПДФО до бюджету, які не мають окремого балансу і самостійно не ведуть розрахунків зі застрахованими особами для сплати єдиного внеску. За такі підрозділи юридична особа зобов’язана подавати до органу ДПС за своїм основним місцем обліку окремий розрахунок та додаток 4ДФ.

Насамперед згадаємо про роз’яснення в "ЗІР" (підкатегорія 103.25) щодо відображення у заголовній частині додатка 4ДФ, який подається за підрозділ, кількості працівників. І відображаємо ми це таким чином:

  • у рядку 4 навпроти напису «працювала за трудовими договорами» проставляється кількість працівників підрозділу, що працювали за трудовими договорами, контрактами, у звітному періоді і за якими був нарахований дохід з ознакою 101, тобто заробітну плату та лікарняні;
  • у рядку 5 проставляється кількість працівників, які працювали за цивільно-правовими договорами у звітному періоді і за якими нараховані доходи за ознакою 102. При цьому у заголовній частині розрахунку, який подається за неуповноважені відокремлені підрозділи, кількість працівників не зазначається. Дані щодо чисельності працівників в уповноваженому відокремленому підрозділі відображаються у складі загальної кількості працюючих юридичної особи у рядках 101 – 110 рядка 10 «штатна чисельність працівників» зі заголовної частини розрахунку, який юридична особа подає за себе.

Також при поданні 4ДФ за неуповноважений підрозділ слід враховувати, як заповнюються рядки 032 та 033. Практика показує, що податкові агенти не завжди орієнтуються у тому, які саме дані в них вказуються.

ДПС у своїх роз’ясненнях нещодавно згадала про заповнення цих рядків. Отже, у рядку 032 додатка 4ДФ за неуповноважений підрозділ зазначається код класифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальної громади за місцезнаходженням цього відокремленого підрозділу. Такий самий код вказується і у рядку 032 розрахунку, з яким подається додаток 4ДФ. При цьому у рядку 033 Розрахунку зазначається повне найменування такого відокремленого підрозділу. Зверніть увагу, що цей рядок заповнюється податковими агентами виключно при поданні податкового розрахунку за його відокремлений підрозділ. А якщо підрозділ немає найменування, то ДПС вважає, що слід вказати назву підприємства, тип об’єкта (магазин, кіоск, склад) за яким знаходиться відокремлений підрозділ та адресу його місцезнаходження. Таке роз’яснення можна знайти в "ЗІР" (підкатегорія 103.25).

Також варто нагадати найпоширеніші ознаки доходів для заповнення 4ДФ. Як показує практика, податкові агенти досить часто допускають помилки в 4ДФ саме в ознаках доходів.

  • Почнемо з ознаки 101. Її застосовуємо як для відображення заробітної плати, так і лікарняних. Хоча вони не входять до Фонду оплати праці.
  • А от для декретних передбачено іншу ознаку – 128.
  • 102 – виплата відповідно до умов цивільно-правового договору на користь фізособи, у тому числі і працівнику. Але за цією ознакою не вказуємо виплати доходів ФОПа та іншим самозайнятим особам.
  • Для відображення в 4ДФ доходів таких осіб застосовуємо ознаку 157.
  • Суму поворотної фінансової допомоги, наданої фізособі, у тому числі і працівнику, відображаємо за ознакою 197.
  • А якщо фізособі, у тому числі працівнику, чи засновнику повертаємо раніше надану нею поворотну фінансову допомогу, то цю суму вказуємо з ознакою 153.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242581
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551