• Посилання скопійовано

Податкові пільги ІТ-бізнесу з 1 січня 2022 року (прийнято закон!): «7 хвилин» з Тимуром Алієвим

Подивившись відео, ви дізнаєтесь про порядок сплати податку на прибуток резидентам Дія Сіті, зміни щодо оподаткування доходів фізосіб та пільги щодо ЄСВ



14 грудня 2021 року Верховна Рада прийняла законопроєкт №5376 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Це вже другий закон з пакету спеціальних для ІТ-сфери. Нагадаємо, в липні було прийнято Закон України від 15.07.2021 р. №1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». Ним визначено критерії для ІТ-компаній, так званих «резидентів системи «ДіяСіті», які отримують податкові пільги, спрощення умов працевлаштування для персоналу та окремий порядок перевірок контролюючими органами.

Прийнятим законопроєктом №5376 Верховна Рада визначила, які саме пільги та особливі податкові правила отримають ІТ-компанії – резиденти «ДіяСіті».

Насамперед нагадаємо, що серед ключових вимог для резидентів «ДіяСіті» є:

  • оплачувати винагороду працівникам та гіг-спеціалістам не менше, ніж еквівалент 1200 євро щомісячно;
  • мати не менше 9 працівників та гіг-спеціалістів за показниками середньооблікової кількості за підсумками кожного календарного місяця;
  • частка кваліфікованого доходу від ІТ-діяльності за перших три календарних місяці після реєстрації та за кожен календарний рік перебування у статусі резидента «ДіяСіті» становить не менше як 90% суми загального доходу юридичної особи за відповідний період.

Ці та інші умови для перебування у статусі резидента «ДіяСіті» визначено у згаданому Законі №1667 і їх варто уважно переглянути, щоб оцінити чи зможе ваша ІТ-компанія скористатися новоприйнятими податковими пільгами.

До речі, ви можете переглянути окреме відео на нашому youtube-каналі 7eminar.com про всі вимоги для ІТ-компаній, які визначені у базовому Законі №1667 для резидентів «ДіяСіті» за посиланням.

 

Податкові зміни

Почнемо з податку на прибуток. Для резидентів «ДіяСіті» база оподаткування буде визначатися за особливими правилами. До неї передбачено включати такі види виплат:

  • дивіденди, які виплачуються на користь власника корпоративних прав ІТ-компанії;
  • кошти чи вартість майна, які повертаються власнику корпоративних прав (акцій), у разі його виходу зі складу учасників чи акціонерів резидента «ДіяСіті»;
  • вартість безоплатно наданих товарів (робіт, послуг);
  • сума фінансової допомоги, наданої особі, яка не є резидентом «ДіяСіті»;
  • сума оплачених роялті тощо.

Отже, для резидентів «ДіяСіті» об’єкт оподаткування – це не фінансовий результат до оподаткування, тобто прибуток визначеної фінансової звітності, а загальна сума окремих виплат, здійснених резидентом «ДіяСіті», перелік яких буде визначено у ПКУ.

Мета змін очевидна: максимальне обмеження для виведення коштів з ІТ-бізнесу. Якщо плануєте стати резидентом «ДіяСіті», зважайте на те, що податкова оптимізація виправдає себе лише, якщо виведення активів буде обмежено. І слід попередити, що новий особливий порядок оподаткування платників податку на прибуток резидентів «ДіяСіті» дуже далекий від спрощеної моделі. Велика кількість нових положень у ПКУ для резидентів «ДіяСіті» потребує детального вивчення, адже всі новації лише додадуть податкових ризиків ІТ-компаніям.

Серед ключових змін: базовий податковий (звітний) період для резидентів «ДіяСіті» - платників податку на прибуток, дорівнює календарному року, тобто незалежно від обсягу річного доходу.

Водночас передбачено і спеціальні податкові різниці для резидентів «ДіяСіті». Наприклад, у разі придбання майна (робіт, послуг) у платників єдиного податку в розмірі, що перевищує 20% суми витрат у звітному періоді.

Отже, перш ніж стати резидентом «ДіяСіті», ІТ-компанії варто добре зважити, чи для неї буде ефективною сплата податку на прибуток за новими правилами. Між іншим, резидентом «ДіяСіті» не може бути ІТ-компанія – платник єдиного податку. Так звані привілеї передбачені лише для платників податку на прибуток.

 

Наступні новації щодо оподаткування доходів фізосіб. Звільнені від оподаткування дивіденди, які будуть нараховуватися акціонерам або учасникам ІТ-компанії, яка є резидентом «ДіяСіті». Але пільга діятиме, якщо така виплата дивідендів здійснюватиметься ІТ-компанією раз на три роки. Логіка таких змін очевидна, гроші з ІТ-бізнесу виводити невигідно.

Передбачено пільгову ставку ПДФО 5% для заробітної плати, яку виплачує резидент «ДіяСіті» найманим працівникам, а також для винагороди за гіг-контрактом, укладеним із ІТ-спеціалістом. Водночас така ставка діє, якщо сума таких виплат фізособі не перевищує еквівалент 240 тис. євро за календарний рік за офіційним курсом НБУ. Це приблизно 7 200 000 грн на рік або 600 тис. грн щомісячно.

Загалом не дуже суворе обмеження. Тож є певні «лайт» умови щодо нарахування податкової знижки для фізосіб, які придбали акції чи інші корпоративні права ІТ-компаній - резидентів «ДіяСіті».

Так, передбачено пільги з ПДФО для компаній, які за власний рахунок укладатимуть договори недержавного пенсійного забезпечення чи добровільного медичного страхування своїх працівників та гіг-спеціалістів. Витрати на таке страхування не оподатковується ПДФО, але лише у межах 30% нарахованої заробітної плати працівнику або в межах 30% нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту. Зважаючи на рівень оплати таких спеціалістів, це цілком реальна пільга, якою можна скористатися.

 

Крім того, є пільги і щодо ЄСВ. Для ІТ-працівників в ІТ-компанії та для гіг-спеціалістів передбачено звільнення від сплати ЄСВ, але воно діятиме за таких умов:

  • по-перше, якщо працівник ІТ-компанії є одночасно приватним підприємцем, у такому разі факт сплати роботодавцем ЄСВ за такого працівника за основним місцем роботи у розмірі не менше мінімального страхового внеску звільняє самого працівника, як ФОПа, від сплати ЄСВ. Загалом таке положення вже передбачено для приватних підприємців і у 2021 році, тож назвати його новою пільгою можна лише умовно;
  • по-друге, пільга для гіг-спеціалістів щодо ЄСВ також діятиме, якщо вони є одночасно особами, які провадять незалежну професійну діяльність. Від сплати ЄСВ у межах такої діяльності вони будуть звільнені, якщо ІТ-компанія при виплаті винагороди за гіг-контрактом сплатить ЄСВ за такого спеціаліста не менше мінімального страхового внеску. Тож, по суті, і ця зміна не є новацією. А от що, дійсно, важливо для ІТ-компаній, які стануть резидентами «ДіяСіті» незалежно від суми нарахованої заробітної плати чи винагороди за гіг-контрактом, сума ЄСВ обмежується мінімальним страховим внеском. Погодьтеся, це суттєве зменшення витрат на оплату праці для ІТ-компанії, якщо при цьому врахувати, що розмір середньомісячної винагороди має бути не менше ніж еквівалент 1200 євро щомісячно.

 

Підсумки

  1. ІТ-компанії отримають пільги з податку на прибуток як резиденти «ДіяСіті».
  2.  Для працівників ІТ-компаній та гіг-спеціалістів діятиме ставка ПДФО 5% на їх зарплату.
  3. ІТ-компанія може сплачувати лише мінімальний страховий внесок з ЄСВ за працівників та гіг-спеціалістів.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242571
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551