• Посилання скопійовано

ПДВ-зміни (скорочення строку для формування ПК та інше): «7 хвилин» з Андрієм Савенок

Подивившись відео, ви дізнаєтесь: протягом якого періоду можна формувати податковий кредит; про отримання розстрочки зі сплати ПДВ, а також про нові види операцій, звільнених від оподаткування



Чергова податкова реформа від законодавців, законопроєкт №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», прийнято. 21 грудня 2021 року Закон від 30.11.2021 р. №1914-XI офіційно опубліковано в «Голосі Україні» №244.

Законом внесено зміни податкового законодавства, тож пройдемося по ключових аспектах щодо змін в частині ПДВ.

Перше, неприємне нововведення для всіх платників ПДВ. Законодавці зменшили терміни з 1095 днів до 365 днів, передбачені абзацом 4, 5 та 6 п. 198.6 ПКУ. А саме: якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право відтепер зберігається за ним протягом 365 календарних днів (а не 1095 днів як було до цього) з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування. Тобто зменшено право платника щодо періоду внесення до ПК сум ПДВ за отриманими ПН/РК, зареєстрованими в ЄРПН. Це також стосується ПН/РК, зареєстрованих з порушенням встановленого терміну реєстрації. Також це нововведення торкнулось й платників, які використовують «касовий» метод.

Друге, але вже позитивне введення. Продовжено термін дії до 1 січня 2025 року, коли контролюючий орган за заявою платника надає розстрочку рівними частинами щодо сплати ПДВ на термін, зазначений у заяві, але не більше 24 календарних місяців, без нарахування процентів, пені та штрафів, визначених ПКУ при ввезенні на митну територію України з поміщенням в митний режим імпорту обладнання та комплектуючих. Крім того, наведено відповідні підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, які можуть надати імпортеру право на користування таким бонусом. Отже, кожен зацікавлений за бажанням може перевірити по УКТ ЗЕД обладнання, яке він ввозить, на предмет можливості отримання розстрочки зі сплати ПДВ з боку держави.

Якщо у вас також постійно виникають питання щодо змін та нововведень з ПДВ, то підкажу, де швидко отримати відповіді. У новому сервісі «Особистий консультант» на бухгалтерській відеоплатформі №1. Це перший в Україні консультаційний сервіс у сфері бухгалтерських питань. Відповідають на запитання фахівці з багаторічним досвідом. Ще й відповідь ви отримаєте протягом доби і питань можна ставити безлімітну кількість. Цей сервіс доступний всім при передоплаті на бухгалтерську відеоплатформу №1.  А наприкінці відео вас чекає справжній бухгалтерський гороскоп. 

Третя зміна. Продовжено до 1 січня 2026 року можливість підприємств, які здійснюють постачання/передачу/розподіл електричної/теплової енергії та вугілля, визначати ПЗ та ПК за «касовим» методом. Крім того, до останніх віднесено підприємства, які надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що нараховують плату за абонентське обслуговування, тобто житлово-комунальні послуги.

Четверта зміна, ще радісна новина для торгівців тютюновими виробами та інвестиційним золотомСтаттю 197 ПКУ «Операції звільнені від оподаткування» доповнено новими пунктами 26 та 27, в яких вказано, що звільняється від оподаткування операція з постачання на митній території України тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни. Крім операцій з:

  • першого постачання таких товарів їх виробниками;
  • першого постачання таких товарів суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону про захист економічної конкуренції;
  • ввезення таких товарів на митну територію України та їх першого постачання імпортером на митній території України.

Більш того, законодавці не обмежились звільненням від ПДВ тютюнових виробів і вирішили звільнити ще й операції з постачання та/або ввезення на митну територію України інвестиційного золота. Детальний перелік звільнених операцій буде наведений у п. 197.26 ПКУ. Також будуть звільнені операції постачання послуг агентів, які беруть участь в таких операціях, та послуги, пов’язані з виробництвом та переробкою інвестиційного золота.

 

Підсумки

1. Термін відображення в ПК ПН/РК зменшено з 1095 днів до 365 днів.

2. Розстрочка імпортером обладнання до 2025 року.

3. Використовувати «касовий» метод енергопостачальникам можна до 2026 року.

4. Звільнено від ПДВ операції з постачання тютюну та інвестиційного золота.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»