• Посилання скопійовано

Індексація зарплати: топ-7 правил для роботодавців. «7 хвилин» з Тетяною Гуль

Подивившись відео, ви дізнаєтесь як визначити показники для розрахунку індексації, які доходи підлягають індексації, а також про відповідальність за ненарахування індексації


>


Індексувати зарплату працівників повинні всі роботодавці, в тому числі і фізичні особи – підприємці, які мають найманих працівників. Але для цього потрібно дотримуватися 7 правил.

Правило перше: суму індексації визначають як добуток коефіцієнта індексації та доходу, який підлягає індексації. Тобто потрібно два показника. Коефіцієнти індексації потрібно розраховувати, а для цього потрібна точка відліку - це місяць підвищення посадового окладу. Так, у місяці підвищення посадового окладу чи тарифної ставки індекс споживчих цін приймається за одиницю або 100% і для подальшої індексації індекс споживчих цін обчислюють наростаючим підсумком з місяця, наступного після місяця такого підвищення.

Наприклад, якщо оклад працівника був підвищений у січні 2021 року, базовим місяцем буде січень 2021 року. І починаючи з лютого 2021 року розраховують приріст індексу споживчих цін. 

Правило друге: базовим місяцем є тільки місяць підвищення окладу. Якщо встановлюють або збільшують розмір постійних доплат, надбавок, премій, при цьому розмір окладу не підвищується, то базовий місяць також не змінюється.

Наприклад, оклад підвищено у січні 2021 року, а у липні у працівника збільшилась надбавка за вислугу років, базовим місяцем залишається січень.

Правило третє: Порядком №1078 для новоприйнятих/переведених працівників та працівників, які вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 чи 6 років обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки чи окладу по посаді, яку займає працівник. Іншими словами, для таких працівників орієнтиром буде місяць останнього підвищення окладу по займаній посаді.

Наприклад, працівника прийняли на роботу у грудні 2021 року, а оклад за його посадою був підвищений у січні 2021 року, базовим місяцем для нього буде січень 2021 року. 

Правило четверте: право на індексацію настає, коли індекс споживчих цін, розрахований наростаючим підсумком, перевищить поріг індексації 103%. Як я говорила на початку, коефіцієнти індексації потрібно розраховувати. Для цього перемножують індекс інфляції. Тобто якщо рівень інфляції невисокий, то права на індексацію зарплати не буде. Якщо ж приріст індексу споживчих цін перевищить 103% – потрібно індексувати зарплату.

Правило п'яте: зарплату індексують в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Тобто частину зарплати, що перевищує такий прожитковий мінімум? не індексують. Так, наприклад, якщо зарплата працівника становить 10 000 грн, індексації буде підлягати не вся сума зарплати, а лише її частина в розмірі 2481 грн. Тобто сума індексації буде дорівнювати добутку коефіцієнта індексації, який розраховується для кожного базового місяця окремо, та прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Правило шосте: індексації підлягає оплата праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні і компенсаційні виплати передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, які мають постійний характер. Разові виплати не індексують. Не індексують також виплати, розраховані зі середньої зарплати. Це відпускні, лікарняні, допомогу по вагітності тощо.

Правило сьоме: суму індексації розраховують пропорційно відпрацьованому часу. Так, Порядком №1078 передбачено, що у разі, коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу. Це правило застосовують також у разі, якщо працівнику встановлено повний робочий час, але протягом місяця працівник не працював через хворобу, відпустку, якщо його було прийнято в середині або звільненого в середині місяця, тощо.

Наприклад, працівник перебував у відпустці і відпрацював не всі дні, передбачені графіком, індексацію розраховуємо так: повну суму індексації від базового місяця ділимо на норму робочого часу та множимо на фактично відпрацьовані дні. Так як це показано на слайді у відео.

Зверніть увагу, що правило пропорційного розрахунку індексації застосовують і при підвищенні посадових окладів в середині місяця. Тобто для того, щоб розрахувати суму індексації, на яку мав право працівник для попереднього базового місяця, діємо за цим самим правилом. А саме розраховуємо суму індексації за місяць, у якому оклад підвищено пропорційно відпрацьованим дням до підвищення окладу.

 

Чи можна не нараховувати індексацію?

Я цього не раджу. Адже за ненарахування індексації статтею 265 КЗпП передбачені штрафні санкції як за недодержання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, а це 2 розміри мінімальної зарплати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Зараз це 13 тис. грн за кожного працівника.

 

Підсумки

  1. Базовим місяцем є місяць підвищення окладу.
  2. Якщо встановлено неповний робочий час чи відпрацьовано не всі дні місяця, індексація виплачується пропорційно відпрацьованому часу.
  3. За ненарахування індексації - штраф 2 мінімальні зарплати за кожного працівника.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242571
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551