• Посилання скопійовано

Залишкова вартість ОЗ в момент ліквідації – податкові різниці та ПДВ: «7 хвилин» з Вікторією Величко

Як відобразити ліквідацію ОЗ в обліку та звітності? Чи виникають податкові зобов’язання з ПДВ при ліквідації ОЗ? Як відстояти своє право щодо відсутності ПДВ при ліквідації ОЗ?



Є дуже цікава, на мій погляд, різниця - це 1.1.3 "Залишкова вартість основних засобів за даними бухгалтерського обліку в момент ліквідації".

Наприклад, у нас був основний засіб вартістю 100 тис., залишкова вартість 10 тис. Ми прийняли рішення ліквідувати такий основний засіб. Склали всі бухгалтерські документи, АОЗ… Все добре. Залишилось 10 тис. Поставили в бухгалтерському обліку собі на витрати, у декларації - у позитивну різницю. І відразу поставили залишкову вартість у податковому обліку собі у від’ємну частину. Все класно. Але податкова говорить: добре, що у вас є різниця 1.1.3., а де ПДВ? Якщо у вас в декларації стоїть 1.1.3., ліквідація - це операція постачання, ви повинні були на залишкову вартість за бухгалтерським обліком нарахувати податкові зобов’язання. Ви говорите: ой, а ми його купили без ПДВ. Клас! Але ви отримуєте лист, на який треба буде відповісти саме так. Ну а як не повезло і ви таки купили з ПДВ, тоді інша ситуація. Читайте матчастину. Ми вам надсилали листа, ст. 14 ПКУ – не є операцією постачання ліквідація основного засобу, якщо воно втратило свої первинні характеристики і ми про це надіслали лист у податкову. Лист номер такий-то, квитанція про отримання номер такий-то. Читайте, у мене немає зобов’язань. А якщо такого не було, то буде що? Зобов’язання.

А тепер дивіться, що говорить податкова. А чого ви вирішили на бухгалтерську вартість? Бо так сказано у ПКУ. Вони говорять: «Добре, 1.1.3 ми визначили за бухгалтерською амортизацією, добре. Тут ми не сперечаємося».

Інша ситуація. Все теж саме, тільки це орендований об’єкт. Це ремонт до орендованого об’єкта, який амортизувався за бухгалтерським і податковим обліком. За бухгалтерським ми довели залишкову вартість до 0, а за податковим залишилась. І ми його ліквідували. Податкова говорить: «податкові зобов’язання». Чому? Бо ви ж повернули об’єкт з ремонтом, ви його не використали в господарській діяльності, працює п. 198.5. Ось тут я вас дуже прошу звернути увагу, там чітко сказано «балансова вартість за бухгалтерським обліком». Що у вас там лишилось неамортизованим у податковому, не стосується жодного ПДВ. Тож будьте дуже уважні, щоб не було зайвих запитань. Бо сьогодні вони це полюбляють.

 ***

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»