• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16-21 січня

Пенсійний фонд повідомлятиме ДФС та Держпраці про роботодавців, які мають «ознаки порушень законодавства про працю»; розбираємось із кодами на товари та послуги в податкових накладних; депутати намагаються врятувати тих ФОПів на загальній системі, які ще не закрились; три статті про звітність – статистичну та для підприємців, а також як нараховувати ЄСВ, якщо працівник працює неповний робочий день

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16-21 січня

Пенсійний фонд повідомлятиме ДФС та Держпраці про роботодавців, які мають «ознаки порушень законодавства про працю». Оприлюднено проект Порядку обміну інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю. Якщо у вас, наприклад, працює за сумісництвом п`ять і більше осіб, або хтось виконує роботи за ЦПХ більше одного року, або кількість осіб, які працюють за ЦПХ більше ніж штатних працівників, або кількість найманих працівників і їх зарплати не мінялись вже рік, або середня зарплата за звітний місяць менше показника середньої зарплати за видами економічної діяльності у відповідному регіоні – все, привіт! Пенсійний фонд проінформує про це Держпраці та ДФСУ. (Насправді, не тільки про це – таких «ознак» ми нарахували 13 штук, тож будьте уважні).

 

Коди на товари та послуги в податкових накладних: зазначаємо їх правильно (наскільки це можливо). Згідно останніх змін до ПКУ, з січня 2017 року при постачанні будь-яких товарів та послуг в податковій накладній треба зазначати відповідний код: або згідно з УКТ ЗЕД (для товарів), або згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (для послуг). До 31 грудня 2017 року продавця за невірно вказаний код УКТ ЗЕД та/або код послуги не штрафуватимуть, але покупцю від цього не легше: права на кредит така податкова накладна не дає! Ми зібрали в одному місці все, що зараз можна напевно сказати про ці злощасні коди на товари та послуги в ПН, але запитань наразі залишається ще дуже багато.

До речі, про те, скільки будуть «коштувати» помилки при складанні та реєстрації податкових накладних, ми теж написали – ось тут.

 

Схоже, що більшість «сплячих» ФОПів вже припинили своє існування та знялись з реєстрації. Тільки за три тижні, що минули з прийняття змін до ПКУ, в Україні припинило діяльність понад 185 тисяч приватних підприємців (слідкувати за цим сумним процесом майже у реальному часі можна тут). А тим часом в Раді наполегливо намагаються подбати про тих, хто залишився. 16 січня було зареєстровано законопроект №5644, яким пропонується сплачувати ЄСВ тільки тим ФОП (на загальних підставах та самозайнятим) які отримують доходи – фактично, повернутись до до тієї системи, яка була раніше. А ще через день, 18 січня, Комітет ВР підтримав інший законопроект (№5633) – про запровадження перехідного періоду для зняття з реєстрації ФОП-ів. Якщо Закон буде прийнято, то набрання чинності норми про сплату «сплячими» ФОПами обов’язкового мінімального ЄСВ у 704 грн буде відтерміновано на 3 місяці (до 1 квітня 2017 р.) 

 

Що змінилось у поданні статистичної звітності за 2017 рік? Держстат розповів, які зміни відбулися у поданні форм державних статистичних спостережень до органів державної статистики у 2017 році. По-перше, фінзвітність тепер подаємо лише квартальну (не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним періодом). По-друге, відмінено ряд форм статистичних спостережень (наприклад, річні форми 6-ТП (ес), 11-мтп (паливо), 11-ер та ін.) По-третє, змінено періодичність подання деяких форм: 7-ПВ (один раз на чотири роки); ІНН (один раз на два роки); 1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки).

Чи полегшиться від цього життя бухгалтера? Питання риторичне.

 

А тепер – про звітність для підприємців. Ті підприємці, які в 2016 році перебували на загальній системі оподаткування, мають подати до 9 лютого Декларацію про доходи за новою формою. Навіть якщо вони перебувають на цій системі не повний рік (або не вели діяльність, чи зареєструвалися ФОП і не одразу перейшли на спрощену систему) – Декларацію слід подати усім (!) підприємцям-загальносистемникам. Про це, та про основні моменти заповнення звітності ми пишемо ось тут, а новий бланк Декларації ви знайдете тут. Але це не все. Нагадаємо, що за наслідками 2016 року геть усі підприємці (незалежно від системи оподаткування) зобов’язані подати звітність з ЄСВ. Граничний термін подання звітності за 2016 рік – до 10 лютого 2017 року, тобто останній день подання – 9 лютого 2017 року. Про нюанси її заповнення та подання Звіту з ЄСВ читайте у аналітиці від редакції.

 

Як нараховувати ЄСВ, якщо працівник працює неповний робочий день та отримує заробітну плату менше мінімальної? ДФСУ роз’яснила: якщо зарплата робітника менше ніж мінімальні 3200 грн на місяць, то при неповній занятості на основному місці роботи роботодавець донараховує ЄСВ, як з мінімалки, а на неосновному – сплачує внесок з нарахованої бази, незалежно від її розміру. Ще минулого тижня ДФС розказала про нюанси оподаткування доходів, які виплачуються підприємцям, і про обмеження щодо граничної суми розрахунків готівкою у 50 тис.грн (вони поширюється і на розрахунки, проведені через РРО та розрахункові книжки), а також розповіла про особливості проведення річного перерахунку ПДВ за 2016 рік – ось тут.

 

Ще одна новина про ЄСВ. І знову від ДФС. Податківці нагадали, що  терміни сплати єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців у 2017 році залишаться незмінними. Ті підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Підприємці на загальній системі сплачують ЄСВ, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року. А особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року.

 

Інші новини. Верховна Рада прийняла Закон щодо запровадження автоматизованої системи оплати проїзду у міському транспорті, Мінфін подав на розгляд Кабміну законопроект про створення фінансової поліції і збирається внести зміни до Інструкції з обліку ПДВ; Держгеокадастр повідомив коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2016 рік, а Держпраці роз'яснила, що звільнити працівника за його бажанням можна і в день написання заяви. Але тільки якщо він надасть підтверджуючі документи про неможливість подальшої роботи (медичний висновок, вагітність, вихід на пенсію і т.д.).

 

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»