• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12-17 червня

Мінсоцполітики оприлюднило формулу, за якою по-новому розраховуватиметься розмір пенсії для кожного громадянина України; мінімальна зарплата може зрости до 3723 грн з січня 2018 року; останні консультації і роз'яснення від ДФС, Мінсоцполітики та редакції «Дебету-Кредиту»; оприлюднено фінальну презентацію законопроекту щодо податку на виведений капітал, ДФС оновила Державний реєстр РРО, а до блокування реєстрації податкових накладних «на повну» залишилось менше двох тижнів.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12-17 червня

Розрахунок пенсій – за новою формулою. Кабмін продовжує пропагувати реформування пенсійної системи. Нещодавно міністр соцполітики Андрій Рева так пояснив важливість застосування прозорих і єдиних правил при нарахуванні пенсій:

«Донедавна пенсії призначалися за п’ятнадцятьма різними законами, таким чином існували різні розрахунки пенсійного забезпечення. Наприклад, держслужбовець з 20-ма роками стажу держслужби отримував пенсію у розмірі 90% від останнього заробітку, а всі інші громадяни лише 40% від зарплати. Тобто, за однакового розміру стажу, та однакового рівня заробітку, пенсії для окремих категорій відрізнялися більш ніж вдвічі».

А Мінсоцполітики оприлюднило формулу, за якою розраховуватиметься розмір пенсії для кожного громадянина України:

Розмір пенсії = Сз × Ікз × Кс, де

Сз – розмір середньої заробітної плати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії;
Ікз – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення розміру отримуваної зарплати по відношенню до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески);
Кс – коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки одного року страхового стажу.

 

Останні консультації від ДФС. Податківці розповіли про порядок відображення у ф. №1ДФ зарплати працівників (в залежності від того, виплачується вона в повному обсязі або частково) та роз’яснили, коли потрібно заповнювати графу 9 у податковій накладній; повідомили про долю ПДВ у разі повернення постачальником авансу покупцю, а також розказали, чи можна скласти одну податкову накладну, якщо протягом одного дня покупцем було оплачено декілька авансових платежів («у випадку отримання кількох авансових платежів протягом одного дня від одного і того ж покупця за один і той же товар в межах одного і того ж цивільно-правового договору, не буде вважатися помилкою, коли постачальником буде складена одна податкова накладна на загальну суму таких авансових платежів»).

А ще київські фіскали видали гарну новину про граничний строк укладання договорів про визнання електронних документів між суб’єктами господарювання та ДПІ в районах ГУ ДФС у м. Києві («не пізніше наступного робочого дня»).

 

Консультують фахівці Мінсоцполітики. У міністерстві розповіли про дотримання 16 днів між виплатою зарплати: коли виплата зарплати здійснюється напередодні, а коли – у дати, визначені колдоговором. А ще – роз'яснили, як проводити коригування середнього заробітку для нарахування відпускних на коефіцієнт підвищення. На думку Мінсоцполітики коригуванню підлягають всі виплати, які враховуються при обчисленні середньої зарплати (у тому числі суми індексації, середньої зарплати, яка зберігається за час відпусток, періоду тимчасової непрацездатності).

 

Три консультації від «Дебету-Кредиту». Підприємство надає інформаційно-консультаційні та представницькі послуги нерезиденту, а також послуги з пошуку персоналу для роботи за кордоном. За договором, місцем поставки послуг є місцезнаходження замовника-нерезидента. Чи є такі послуги об’єктом оподаткування ПДВ? Відповідь читайте тут.
При знятті готівки з корпоративної карточки сталася проблема: готівка була списана з рахунку, але видана працівникові не була. Також з рахунку списано комісію банку за цією операцією. Як відобразити ці операції в обліку, ми пишемо ось тут.
А про особливості оподаткування валютних операцій у «єдинників» – читайте в аналітиці від фахівців редакції.

 

Мінімальна зарплата з січня 2018 року може зрости до 3723 грн. Такі параметри прописані у проекті постанови Уряду про основні напрямки бюджетної політики на 2018 рік (бюджетна резолюція). Нею також пропонується встановити розмір мінімальної зарплати з 2019 року у 4173 гривні, а з 2020 року – 4425 гривень.
Ще передбачається зростання економіки України на 4% до 2020 року, зниження інфляції до 5% до 2020 року, зниження дефіциту бюджету до 2% та зниження частки боргу до 55% ВВП.

 

Інші новини перспективного законодавства (не такі оптимістичні). Міністерство фінансів пропонує ввести загальне декларування фізичних осіб про доходи та витрати, а Уряд навпаки: пропонує скасувати обов'язкове декларування валютних цінностей, які перебувають за кордоном. Депутати ж збираються збільшити розміри допомоги при народженні дитини (щонайменше до 15 тис грн) та щомісячних виплат до досягнення нею трирічного віку (200% прожиткового мінімуму), а також – «з метою зниження фінансового навантаження осіб, що здійснюють розрахунки за допомогою платіжних карток»обмежити розмір комісійної винагороди під час здійснення еквайрингу (зараз тариф становить від 1,7% до 3% від кожної трансакції).

 

Нарешті! Оприлюднено фінальну презентацію законопроекту щодо податку на виведений капітал (завантажити її можна звідси). Окрім запровадження оподаткування прибутку, розподіленого у формі дивідендів чи прирівняних до них платежів, та відмови від податку на репатріацію, заплановано також збільшення порогу для обов’язкової реєстрації платником ПДВ до 3 млн грн.
Як повідомили у Мінфіні, наступний крок – це оцінка впливу положень законопроекту на надходження до держбюджету. Потім відбудеться погодження з іншими органами влади та громадське обговорення. По завершенню законопроект буде винесено на розгляд Кабміну.

 

Інші новини. Мінфін змінив форму Звіту про використання доходів неприбуткової організації (відповідний наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановане на 20 червня в «Офіційному віснику України»); Мінагрополітики затвердило Порядок нормативної грошової оцінки земель с/г призначення (відповідний наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування); а ДФСУ оновила Державний реєстр РРО (список тепер містить 152 моделі замість 149).

А ще менше ніж через два тижні, з 1 липня, «на повну» запрацює блокування реєстрації податкових накладних. Наступного тижня ми, звісно, ще раз про це вам нагадаємо, а поки що можете почитати, які нас чекають перспективи (насправді, нічого нового: тестовий режим діє вже 3 місяці, а Критерії ризикових податкових накладних дотепер у проекті).

 

Наостанок – про звітність. Не забудьте сплатити ЄСВ за травень і авансовий внесок з єдиного податку за червень 2017 р. підприємцями І та II груп. Формально дата сплати – 20 днів після звітного місяця, але ми (про всяк випадок) радимо зробити це прямо сьогодні: у понеділок 19 червня.
Завтра (вівторок, 20 червня) слід подати Звіт з ЄСВ за травень, Декларації з ПДВ та акцизного податку, Декларацію з плати за землю тощо. А ще 20 червня 2017 року – останній день подання заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з III кварталу 2017 р. Про це податківці нагадують ось тут.

Весь податковий календар на найближчі дні ви, як завжди, знайдете на blank.dtkt.ua

 

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»