• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5-10 лютого

Оновлено план-графік планових перевірок ДФС на 2018 рік; Мінфін розробив проект постанови КМУ щодо подальшої роботи системи ризиків з ПДВ; новий Прядок фінансування лікарняних та декретних; поради від редакції про заповнення та подання декларації з податку на прибуток за 2017 рік; консультації ДФС, ФСС та Держпраці, а також індекс інфляції за січень.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5-10 лютого

Оновлено план-графік планових перевірок ДФС на 2018 рік
Податківці оприлюднили оновлений план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік. Зокрема, з урахуванням коригування на лютий, викладено розділи І та ІІ документу. Ми пишемо про це тут, а оновлений план-графік можна завантажити звідси.

 

Тільки звикли до реєстрації ПН та РК без блокування?
Незабаром система блокування знову запрацює, але вже за оновленими правилами. Мінфін разом з ДФС розробили проект постанови КМУ щодо подальшої роботи системи ризиків з ПДВ. Ним передбачається:

  1. Для зменшення випадків зупинки реєстрації ПН встановлюється «відсікаючий критерій» 3% та поріг обсягу постачання за місяць у розмірі 500 тис. грн;
  2. ДФС повинна встановити, узгодити з Міністерством фінансів та опублікувати на офіційному сайті критерії оцінки ризиків;
  3. Для малого та середнього бізнесу запроваджуються показники «позитивної податкової історії». Податкові накладні по платниках з такою історією зупинятися не будуть;
  4. Запроваджується електронний реєстр зупинених податкових накладних. У ньому платник в онлайн режимі зможе знайти інформацію щодо розгляду та статусу зупинених ПН;
  5. Для оперативності розгляду пояснень та документів передбачається створення комісій на регіональному та центральному рівні;
  6. Якщо рішення Комісій не зареєстровані протягом семи робочих днів, зупинені ПН/РК реєструється в автоматичному режимі;
  7. Допрацьована форма рішення про відмову в реєстрації. Зокрема, в рішенні буде зазначатися чітка вмотивована підстава відмови;
  8. Врегульовується питання реєстрації ПН/РК для платників, по яких до 01.12.2017 року було зупинено ПН/РК та не подано пояснень та документів.

Зверніть увагу: це поки що проект Постанови. На наступному тижні Мінфін планує його обговорення із зацікавленими сторонами.

А ще у Мінфіні (вже вкотре!) планують оновити інструкцію з ЄСВ, форми Звіту з ЄСВ та порядок його подання. Про це ми пишемо тут.

 

Отримали другу квитанцію про прийняття декларації? Розслаблятись не варто!
Тому що податківці можуть передумати та не визнати її, надіславши відповідне повідомлення. Як зазначила ДФСУ у підкатегорії 135.03 ресурсу «ЗІР», «контролюючий орган має право після отримання платником податків другої квитанції про прийняття (реєстрацію) податкової декларації надіслати такому платнику письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови».

 

Чи можуть органи держнагляду приходити на планові перевірки у 2018 році?
Наразі будь-які органи держнагляду не мають право проводити планові перевірки, – така офіційна позиція ДРС (зокрема, у Сумській області). Тільки після затвердження Урядом переліку, органи, які у ньому будуть зазначені, зможуть здійснювати планові перевірки.

А от у податківців вже є своє ставлення до поширення на них мораторію на перевірки. За ним, вони в праві проводити планові перевірки, оскільки норм щодо їх заборони не встановлено у ПКУ. Про це ми писали тут.

 

Консультують податківці (і не тільки)
В ДФС оприлюднили довідник нормативної грошової оцінки земель; роз'яснили в яких випадках декларація про майновий стан і доходи фізособами не подається, а також що чекає за використання РРО, строку експлуатації якого вже закінчився; показали як заповнювати відомості про головного бухгалтера у ф. №1-ПДВ, та розповіли, за яких умов у 2018 році медвироби та лікарські засоби оподатковуються ПДВ за ставкою 7%.

Як розрахувати лікарняні працівнику на новому підприємстві після його переведення з іншого – роз'яснення від ФСС читайте тут. А поради від Держпраці про те, як розробляти штатний розпис, яку форму він повинен мати та як вносити зміни до нього – ось тут.

Заповнюємо та подаємо декларацію з податку на прибуток за 2017 рік
До 1 березня залишилось не так багато часу. Цей день є останнім для подання декларації за минулий рік усіма платниками податку на прибуток.

  • Як її заповнити в залежності від застосування чи незастосування податкових різниць?
  • Як відобразити збитки минулих років та їх вплив на об'єкт оподаткування поточного року?

Читайте аналітику від редакції «Дебет-Кредит».

А ось ще одна стаття від редакції – про те, які документи він має надати ФОП на єдиному податку, у якого ми купляємо товари, роботи чи послуги.

 

Проекти порядків призначення страхових виплат від ФСС: версія №2
Вже з 1 квітня 2018 року мають запрацювати новий Прядок фінансування лікарняних та декретних за рахунок Фонду соцстраху, а також Порядок призначення, перерахування та проведення страхових виплат.

Оновленими порядками передбачається, що форма заяви-розрахунку для отримання фінансування від ФСС стане єдиною для усіх страхових випадків. Отже, незалежно від причини втрати працездатності, роботодавець, який буде оплачувати листок непрацездатності, замовлятиме кошти від Фонду за єдиною формою заяви.

Про це читайте ось тут.

Інші новини
Рада прийняла законопроект №4666 про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю (закон прийнято з техніко-юридичними правками; остаточний текст його поки що не оприлюднений); до Переліку кодів з УКТ ЗЕД для моніторингу податкових накладних внесено чергові зміни (їх затверджено наказом ДФС від 31.01.2018 р. №57, але його тексту теж поки що немає); Держрегуляторна служба опублікувала результати перших перевірок 2018 року (за січень до системи було внесено результати 92 заходів державного нагляду); в Україні реорганізують управління Пенсійного фонду (на сьогодні процес модернізації управлінь триває у п’яти областях), а індекс інфляції за січень – 101,5% (за даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в січні 2018 р. порівняно з попереднім місяцем становила 1,5%, а із січнем минулого року – 14,1%).

Все про податок на прибуток

 

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»