• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16-21 квітня

Податківці знову оновили план-графік планових перевірок на 2018 рік; одразу три нововведення в Електронному кабінеті платника податків; затверджено Порядок формування територіальними ДФС переліку ризикових платників податків; нові консультації Держпраці, Мінсоцполітики і ДФС; а також про найближчі вихідні й святкові дні і (нарешті!) професійне свято для аудиторів.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16-21 квітня

Зустрічайте оновлений план-графік планових перевірок ДФСУ на 2018 рік (тепер станом на квітень)
За законом податківці мають оприлюднювати план перевірок раз на рік. Але зміни до нього вносять щомісяця... Свіжі квітневі зміни було внесено до:

  • Розділу І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;
  • Розділу ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Тож не пропустіть важливе і перевірте, чи не з‘явилися раптом в цьому плані саме ви!

 

Одразу три нововведення в Електронному кабінеті платника податків

  • По-перше, ДФС запровадила у кабінеті окремий Реєстр податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена. У Реєстрі відображається інформація щодо ПК/РК, реєстрація яких зупинена та за якими прийняті рішення відповідними комісіями ДФСУ, а також розпочато платником процедури адміністративного та судового оскарження.
  • По-друге, в Електронному кабінеті платника податків з`явився новий підрозділ «Показники СМКОР». В ньому платник ПДВ може дізнатися значення його показників D та P (на потрібну дату), які податківці використовують для моніторингу ПН/РК.
  • По-третє, скаржитись на рішення комісій ДФС про відмову у реєстрації ПН тепер також можна через Електронний кабінет. Новий сервіс передбачає як можливість подання Скарги (навіть із її зразком), так і можливість подання Заяви про відмову від поданої Скарги.
    Зверніть увагу: до Скарги додаються документи про підтвердження реальності здійснення операцій.

А ще податківці нагадали, що заяву про повернення надміру чи помилково сплачених коштів також можна надіслати через Електронний кабінет (через меню «Листування з ДФС» приватної частини кабінету). Про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації запиту в органі ДФС обіцяють повідомляти протягом одного робочого дня після надсилання листа.

 

Декларування доходів осіб, які ведуть незалежну професійну діяльність, за 2017 рік
Фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси, аудитори тощо), подають Декларацію про доходи до 1 травня року що настає за звітним. Але оскільки у 2018 році 1 травня є святковим днем, то останній день подання такої декларації перенесено на 2 травня 2018 р.

Ось тут читайте не тільки про строки звітування, а й про форми звітності, витрати, які слід враховувати, нюанси нарахування ЄСВ і військового збору, а також терміни сплати податків.
Зверніть увагу: ЄСВ платимо до 2 травня включно!

 

Строки давності за порушення трудового законодавства: є чи немає?
Протягом якого строку Держпраці може застосувати до роботодавця штраф за порушення трудового законодавства? Вже традиційно, думки щодо цього різні: Держпраці вважає, що строків давності немає, а Мінсоцполітики наполягає, що строк давності три роки.

Ситуацію розглядаємо тут.

 

Ще дві консультації від Держпраці та стільки ж – від Мінсоцполітики

  1. Чи можна уникнути штрафів, якщо порушення, виявлені перевіркою Держпраці швидко усунути? «Якщо роботодавцем на виконання вимог припису буде, наприклад, в установлений у приписі строк нарахована та виплачена працівникам компенсація за затримку виплати зарплати, в інспектора праці відсутні підстави для вжиття заходів до притягнення об'єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності, передбаченої абзацом восьмим частини другої ст. 265 КЗпП», – це роз`яснює сама Держпраці у листі від 11.01.2018 р. №183/3/4.3-3В-18 (а наш коментар читайте тут).

  2. А ось тут Держпраці нагадує: інформувати працівників про розмір нарахованої їм зарплати – це обов’язок роботодавця, а «зарплатний» розрахунковий лист надається при кожній виплаті зарплати без додаткових заяв від працівника. Типової форми розрахункового листа немає, тому роботодавець може використовувати або форму П-6 «Розрахунково-платiжна вiдомiсть працiвника», або самостійно розроблену форму.

  3. Як нараховувати індексацію зарплати, якщо працівнику змінили форму оплати праці? Який місяць буде для такого працівника базовим? Відповіді на ці питання надає Мінсоцполітики. Лист міністерства читайте тут, а наш коментар до нього – за посиланням.

  4. Працівник був відсутній на робочому місці частину дня і під час відсутності за ним зберігався середній заробіток. Як оплатити ці години? Мінсоцполітики роз’яснює: в такому випадку застосовується середньогодинний заробіток. Що це таке і як його порахувати, читайте в нашому коментарі.

 

Як буде здійснюватися облік ризикових платників ПДВ?
ДФСУ затвердила Порядок формування територіальними ДФС переліку ризикових платників податків. До нього потраплятимуть платники ПДВ, які відповідають критеріям ризиковості, встановлених ДФСУ. Про це читаємо тут (і не забуваємо, що територіальним ДФС надано право встановлювати додаткові критерії ризиковості платників ПДВ).

А редакційну аналітику про те, як (не) потрапити до переліку ризикових платників податків і чим це загрожує платнику ПДВ ви знайдете за цим посиланням.

 

Ще більше консультацій від ДФС

  1. Працівник не відпрацював норму робочого часу (був у відпустці без збереження зарплати або працює за неповним робочим днем). І це працівник, який працює за основним місцем роботи, і він не є інвалідом. Як нарахувати ЄСВ в такому випадку? Чи враховується індексація зарплати при визначенні бази нарахування ЄСВ?
    На ці питання відповідають податківці у своєму «Віснику...»;

  2. Скільки можна зберігати в касі готівку, одержану для виплат зарплати, пенсій, стипендій, дивідендів? Зарплатні кошти, одержані в банку, зараз можемо тримати в касі понадлімітно 5 робочих днів! А ось якщо зарплата видається з виручки, то лише 3 робочі дні – нагадує ДФСУ;

  3. У підприємства не вистачає коштів, щоб поповнити ПДВ–рахунок: чи може зробити таке поповнення інша особа (наприклад, за договором доручення або засновник з власного банківського рахунку)? На жаль, ні. Адже джерела поповнення ПДВ-рахунку обмежені пунктом 200-1.4 ПКУ.
    Про це ДФСУ пише у індивідуальній консультації;

  4. 7 березня Грузію, Республіку Естонію, Латвійську Республіку, Республіку Мальту та Угорщину було виключено з переліку низькоподаткових країн. Але з якої дати цю зміну можна застосовувати з метою визначення контрольованих операцій? Маємо свіже роз'яснення від ДФСУ і коментар редакції до нього;

  5. Продавець припустився помилки в податковій накладній, а потім її виправив. Як це показати в декларації з ПДВ? Коли в покупця виникає право на податковий кредит? Чи буде мати він право на бюджетне відшкодування, якщо в документи, якими підтверджено суму ПДВ, вносилися виправлення?
    Про все це розповіли фахівці редакції у коментарі до листа ДФС від 13.04.2018 р. №1571/6/99-99-12-02-01-15/ІПК.

 

Як будемо працювати (і відпочивати) на свята?
Нагадуємо, що у зв'язку з травневими святами будемо мати одразу чотири вихідних – з 28 квітня по 1 травня. Водночас робочий день з понеділка 30 квітня буде перенесений на суботу 5 травня. Докладніше про це ми писали тут.

Тепер от і податківці розповіли, як працюватимуть Центри обслуговування платників у ці святкові та вихідні дні:

  • 28 квітня, 5 травня 2018 року – робочий день відповідно до затверджених графіків роботи ЦОП до 13:00;
  • 30 квітня 2018 року – робочий день у режимі чергування (за необхідності, із залученням спеціалістів відповідних структурних підрозділів) до 17:00;
  • 8 травня 2018 року – робочий день скорочено на одну годину;
  • 29 квітня, 1 та 9 травня 2018 року – вихідні дні.

Нацбанк також розказав про роботу банків у свята, зокрема 5 травня 2018 року (робочий день перенесено з понеділка 30 квітня). Про це читайте у листі.

 

Інші новини

  1. У минулій розсилці ми вже писали, що Уряд планує збільшити мінімальну зарплату до 4100 грн. Здається, що передумали... Мінфін порахував надходження Держбюджету за І квартал 2018 року і повідомив, що «на сьогоднішній день оперативні дані Держказначейства за підсумками І кварталу 2018 року свідчать про те, що ми не маємо можливості підвищити мінімальну зарплату»;

  2. В.о. Голови ДФС Мирослав Продан повідомив, що за три тижні роботи нового механізму СМКОР було оброблено понад 11 млн податкових накладних. З них системою зупинено 18 тис. документів, а це лише 0,16% від загальної кількості ПН;

  3. Скоро зміняться Звіт про квоти з працевлаштування та Порядок надання роботодавцями службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, – Мінсоцполітики оприлюднило проект нової форми;

  4. А ще аудитори тепер матимуть професійне свято: разом із бухгалтерами. Відповідно до Указу Президента від 20.04.2018 р. №103/2018 «Про внесення змін до Указу Президента України від 18 червня 2004 р. №662» День бухгалтера, який щороку відзначається 16 липня, став святом Дня бухгалтера та аудитора.

Вже понад 3000 підписників у Telegram!


Ура! У нашого Telegram-каналу вже понад 3000 підписників!

Звісно, ви про це знаєте... але ми все одно нагадаємо... :)

У «Дебету-Кредиту» не тільки найкращі розсилки для бухгалтерів; найвідвідуваніший професійний сайт; найбільші сторінки у Фейсбук і Інстаграм, а ще й найбільший в Україні Телеграм-канал для тих, хто закоханий у бухгалтерію.
Ми ведемо його вже рік і минулого тижня кількість наших підписників досягла красивої цифри у 3000 (а зараз вже майже 3200)!

Тож якщо ви зареєстровані у Telegram – обов’язково підписуйтесь!

 


До зустрічі вже після свят.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»