• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3–8 вересня

Як індексувати зарплату у вересні; коли та як заповнювати нову таблицю 5 звіту з ЄСВ та чому не приходили квитанції №2 після його подання; чергове підвищення мінімальних цін на алкоголь; збільшення облікової ставки НБУ до 18% та боротьба Уряду з неоформленою зайнятістю

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3–8 вересня

Про новий звіт з ЄСВ-раз!
Як заповнювати таблицю 5? Оскільки наближається граничний термін подання звітності з ЄСВ за новою формою (її подаємо до 20.09.2018 р.), ця тема продовжує залишатися в топі і викликати чи не найбільше запитань.

Так, минулого тижня Пенсійний фонд розповів про зміни в новій таблиці 5 звіту. Зокрема, фахівці Фонду зауважили, що подання цієї таблиці щодо всіх осіб (із зазначенням посад, на яких вони вже перебувають) не передбачено.

Своєю чергою, Тетяна Мойсеєнко у новому відеороз’ясненні окремо зупинилася на заповненні колонки 16 «Документ підстава про початок роботи та відпустку, кінець трудових або цивільно-правових відносин, переведення на іншу посаду» таблиці 5.

Про новий звіт з ЄСВ-два!!
Водночас при поданні нової звітності вже виникли перші проблеми – не надходили квитанції №2.

Чому так трапилось? Як пояснили в ДФСУ, починаючи з 31.08.2018 р. звіти з ЄСВ оброблялися Пенсійним фондом зі затримкою через збій в роботі. Наразі, начебто, вже все налагоджено.

Хто ж за цей час надіслав кілька звітів, зверніть увагу: за Порядком №435 чинним вважається останній поданий звіт. Тобто слід дочекатися квитанції №2 саме щодо нього. Однієї квитанції про те, що звіт було надіслано в ДФС, недостатньо.

Про новий звіт з ЄСВ-три!!!
Просто сьогодні, у понеділок 10 вересня, відбудеться БЕЗКОШТОВНИЙ ВЕБІНАР, присвячений заповненню нового звіту з ЄСВ. Зверніть увагу на три моменти:

  • лектор – найкращий фахівець з трудового права і оплати праці Тетяна Мойсеєнко;
  • запису у вільному доступі не буде, тільки онлайн-трансляція;
  • реєстрація для перегляду – за посиланням.

Безкоштовний вебінар про новий звіт з ЄСВ!


Нюанси індексації зарплати у вересні 2018 року

Як ми вже повідомляли, індекс інфляції за липень 2018 року становив 99,3%. А отже, він не вплинув на розміри коефіцієнтів для нарахування індексації. Відповідно проводити індексацію у вересні слід на рівні серпня 2018 року.

Докладно і з прикладами від редакції про це можна почитати у новині.

Уряд розпочав боротьбу з тіньовою зайнятістю
5 вересня на урядовому засіданні було ухвалено розпорядження КМУ «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» (його текст поки що не оприлюднений). Цим документом, зокрема, передбачено:

  • посилення координації органів державної влади в питаннях проведення роз’яснювальної роботи;
  • здійснення заходів щодо виявлення фактів застосування незадекларованої праці;
  • перегляд актів органів виконавчої влади та внесення змін до них змін з метою посилення контролю за оформленням трудових відносин.

Також Прем’єр-міністр запропонував ухвалити вже найближчим часом рішення щодо проведення спільних міжвідомчих перевірок підприємств, опрацювати алгоритм таких перевірок і дати час роботодавцям на виконання всіх законодавчих норм.

«Будь ласка, оформлюйте працівників. Ми даємо місяць. Але потім на нас не ображайтеся», – попередив Гройсман.

За його словами, найбільш «проблемними» галузями, у яких зафіксована найбільша кількість нелегальних і неоформлених належним чином працівників, виявилися будівництво, торгівля, охоронні послуги та готельно-ресторанний бізнес.

… а також підвищив мінімальні ціни на алкоголь
Рішення було прийняте на засіданні Уряду 5 вересня. Ним передбачено таке зростання мінімальних гуртово-відпускних та роздрібних цін:

  • горілка і лікеро-горілчані вироби – на 12,4-19,6%;
  • віскі, ром і джин – на 12%;
  • коньяк – на 6,6-9,5%;
  • вина – на 4,5-13,5%.

З якої саме дати почнуть діяти нові ціни на алкоголь – поки що не відомо (оскільки не оприлюднений текст постанови); про це повідомимо додатково.

Нагадаємо, що востаннє мінімальні ціни на алкогольні напої підвищували у вересні минулого року.

Штрафи за порушення порядку ведення касових операцій зменшаться (крім одного)
Мінфін оприлюднив проект Закону «Про деякі питання застосування фінансових санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» (завантажити). Ним пропонується встановити такі розміри штрафів:

  • за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах – у розмірі 100% від суми виявленої понадлімітної готівки (зараз це двократний розмір суми виявленої понадлімітної готівки за кожний день);
  • за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне оприбуткування) у касах готівки – у двократному розмірі неоприбуткованої (не в повному обсязі та/або несвоєчасно оприбуткованої) суми (на сьогодні п'ятикратний розмір);
  • за перевищення встановлених строків використання виданих під звіт готівкових коштів, а також за видачу під звіт готівкових коштів без повного та своєчасного звітування щодо раніше виданих коштів – у розмірі 25% виданих під звіт сум (тобто як і сьогодні);
  • за проведення готівкових розрахунків без видачі документа встановленої форми та змісту (квитанції до прибуткового касового ордера, розрахункової квитанції, іншого передбаченого законодавством документа), який підтверджує сплату особою готівкових коштів, – у розмірі 200% сплачених коштів (на сьогодні у розмірі сплачених коштів).

Розміри адмінштрафів за вищезазначені види порушень не змінюються. Більше подробиць про цей законопроект читайте у новині.

50-тисячне готівкове обмеження не буде поширюватися на виплату зарплати
Нацбанк пропонує прописати це в Положенні №148, проект змін до якого оприлюднив на своєму сайті.

Крім цього, також пропонується:

  • оприбутковувати готівку в касах відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, а через подання електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків РРО автоматично в день надходження готівки;
  • небанківським фінансовим установам встановити ліміт каси в сумі, необхідній для забезпечення своєчасного та в повному обсязі виконання зобов’язань з виплати сум переказів за першою вимогою отримувача.


Отримати сертифікати відкритих ключів за довіреністю скоро буде неможливо
АСЦК ІДД ДФС повідомив, що 7 листопада набере чинності Закон «Про електронні довірчі послуги». За ним, ідентифікація фізособи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності.

Таким чином, з 07.11.2018 року отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (в т.ч. посвідченою нотаріально) буде неможливо.

Інші (не менш важливі) новини

  1. ДФСУ отримала нового в. о. голови – Олександра Власова
    5 вересня виконуючий обов'язки голови ДФСУ Мирослав Продан пішов у відставку. Офіційна причина – майбутній конкурс на посаду голови ДФС. На цей час новим в.о. голови ДФСУ став Олександр Власов (донедавна – очільник підрозділу «Фантом» на Донбасі та Одеської митниці). Докладніше – у новині.

  2. З 7 вересня 2018 року  облікова ставка НБУ 18%
    Минулого тижня Нацбанк прийняв рішення підвищити облікову ставку з 17,5% до 18% річних. Це вже четверте підвищення облікової ставки з початку року (загалом на 2,0%). Чим воно спричинене – читайте тут.

  3. Скоро отримаємо нові критерії блокування ПН та РК
    Держрегуляторна служба погодила проект Критеріїв ризиковості платника податку, Критеріїв ризиковості здійснення операцій та Переліку показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

  4. Дані про медогляди зберігатимуть в електронному реєстрі
    З вересня в Україні запрацював електронний реєстр медоглядів. На думку МОЗ, таке нововведення впорядкує професійні медогляди й унеможливить використання підроблених довідок та санітарних книжок.

  5. З 1 жовтня запрацює нова система фінансування лікарняних.
    З цього часу при отриманні сум лікарняних та декретних від ФСС будемо повідомляти про їх виплату. Без наслідків повідомлення можна буде подати протягом трьох місяців з для отримання коштів від ФСС.

    Більше подробиць – у роз’ясненні Фонду соцстраху.

Вебінар


Картковий підзвіт – що потрібно знати?
Платіжна картка вже давно стала звичним і зручним інструментом для юросіб та підприємців. З її допомогою можна отримати готівку у банкоматі або розрахуватися нею за товари, роботи чи послуги через POS-термінал.

Чи потрібно складати авансовий звіт та чи діє обмеження готівкових розрахунків у таких випадках? Читайте у статті.

Які податкові наслідки очікують при зміні призначення платежу?
При здійсненні госпдіяльності можуть виникати банальні помилки або потреби в перекласифікації відносин, що вже відбулися. Одним з інструментів для цього може бути зміна призначення платежу у платіжних документах.

В окремій статті  (для передплатників) ми розглядаємо послідовність та податкові наслідки таких дій.


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»