• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10 – 15 вересня

Нові зміни в плані-графіку податкових перевірок на 2018 рік; оновлено десять форм заяв у сфері держреєстрації бізнесу; Кабмін схвалив проект Держбюджету-2019; оприлюднено індекс інфляції за серпень (100,0%); а ще – нові роз’яснення від ДФС, Держпраці та Фонду соцстраху

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10 – 15 вересня

План-графік перевірок ДФСУ на 2018 рік знову оновили
89 юросіб додано до плану, 69 виключено з нього, а щодо 18 компаній дата перевірки перенесена. Ось такий результат чергового оновлення плану-графіка планових перевірок ДФСУ (станом на 12.09.2018 року).

Традиційно змін зазнали перші два розділи плану-графіка, які стосуються перевірок юросіб, фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів. Завантажити їх можна тут. Для ФОП та юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ поки що нічого не змінилося. 

Загалом же у 2018 році за оновленим планом-графіком очікується 8594 планові податкові перевірки. Кого саме перевірить ДФСУ – читайте у новині.

Не податковими перевірками єдиними…
«Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» – саме так називається розпорядження, прийняте Урядом на засіданні 5 вересня. Згідно з ним, вже незабаром розпочнуться комплексні перевірки підприємців з метою «детінізації ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин з найманими працівниками».

Щоправда, й досі не оприлюднено текст самого розпорядження. Тож, коли розпочнуться перевірки, точно невідомо. Проте експерти, юристи та й безпосередньо Держпраці вже активно обговорюють цю тему. Зокрема:

  • Голова Дежпраці Роман Чернега у відеоінтерв’ю розповів, як саме будуть виявляти нелегальних працівників та які шляхи подолання тінізації трудових відносин і переваги офіційної праці;

  • юристи проаналізували ситуацію та надали свою позицію щодо того, кого з роботодавців перевірить Держпраці щодо зарплати в «конвертах»;

  • Держпраці (начебто поміж іншим) нагадала, скільки доведеться сплатити штрафів за порушення вимог трудового законодавства.

І пам’ятайте: прийти на перевірку може тільки інспектор з праці з зареєстрованим посвідченням; тож обов’язково перевіряйте його достовірність на сайті Держпраці. Про це ми пишемо тут.

Мінфін готує нові зміни до правил застосування РРО
Минулого тижня на сайті відомства оприлюднено проект наказу Мінфіну про затвердження змін до порядків:

  • реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги);
  • реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти;
  • реєстрації та ведення РК, КОРО;
  • опломбування РРО.

Текст змін можна завантажити тут. Цим документом планується не лише спростити реєстрацію РРО та порядок введення їх в експлуатацію, а й запровадити механізм обміну інформацією в електронному вигляді, а також змінити порядок ведення КОРО ( в т.ч. відмінити щоденне підклеювання Z-звітів до неї).

Більше про зміни читайте в аналітичному матеріалі від редакції.

Три нові роз’яснення ДФС щодо розрахунків готівкою

  1. В яких розмірах можна видавати кошти під звіт, аби при перевірці не було штрафів? В індивідуальній консультації від 23.08.2018 р. №3719/6/99-99-14-03-03-15/ІПК податківці нагадали про основні обмеження щодо видачі готівкових коштів підзвітним особам на виконання господарських завдань підприємства, що встановлені Положенням №148.

  2. В якій сумі без наслідків можна виплатити засновнику дивіденди у готівці? В ІПК від 31.08.2018 р. №3802/ІПК/26-15-13-09-15 фіскали наголосили, що на виплату дивідендів готівкові обмеження також поширюються. А отже, підприємство має право проводити розрахунки протягом одного дня на виплату дивідендів з однією фізичною особою у розмірі до 50 000 грн включно. Аналогічної думки дотримується і НБУ. Про це ми пишемо тут.

  3. Коли не обов’язково заповнювати у ВКО графу «Видати» при здачі готівки до банку? На думку ДФС, висловлену в індивідуальній консультації від 15.08.2018 р. №3549/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, при проведенні інкасації уповноваженою особою банку реквізит «Видати» у видатковому касовому ордері може не заповнюватися. Більше читайте у нашому коментарі до листа.


Та ще три від Держпраці і ФСС – про нюанси виплати зарплати

  1. По-перше, виплата зарплати повинна бути не рідше двох разів на місяць (а можна і тричі). Так вважають у Держпраці (лист від 25.07.2018 р. № 5870/4/4.1-ДП-18) та Мінсоцполітики (лист від 23.07.2018 р. №1305/0/101-18/28). У якому розмірі її виплачувати та як бути, якщо строк виплати припадає на вихідний чи святковий день? Читайте у нашому коментарі.

  2. По-друге, виплата зарплати раз на місяць (навіть за наявності заяви працівника з проханням про це) є порушенням трудового законодавства. На цьому вкотре наголосили у Держпраці (цього разу підкріпивши свої висновки позитивним судовим рішенням).

  3. По-третє, розрахунок середньоденної зарплати для нарахування лікарняних від ФСС слід проводити за певними правилами. Якими саме? Читайте у роз’ясненні від Фону соцстраху (з прикладами).


З 24 вересня для внесення даних в ЄДР будемо подавати нові форми заяв

Мін'юст наказом від 29.08.2018 р. №2824/5 виклав у новій редакції 10 форм заяв у сфері державної реєстрації. А саме:

  • Форма 1. Заява про державну реєстрацію створення юридичної особи.
  • Форма 2. Заява про державну реєстрацію переходу юридичної особи на діяльність на підставі власного установчого документа чи модельного статуту.
  • Форма 3. Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.
  • Форма 4. Заява про державну реєстрацію створення відокремленого підрозділу юридичної особи.
  • Форма 5. Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про відокремлений підрозділ юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.
  • Форма 6. Заява про державну реєстрацію припинення відокремленого підрозділу юридичної особи.
  • Форма 8. Заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її реорганізації.
  • Форма 9. Заява про державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.
  • Форма 22. Заява про державну реєстрацію (акредитацію) відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації.
  • Форма 23. Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про відокремлений підрозділ іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Прочитати про це, а також завантажити нові форми цих заяв можна у новині.

Інші новини

  1. Кабмін схвалив проект держбюджету на 2019 рік. Таке рішення було прийнято під час позачергового засідання Уряду 14 вересня. Зокрема, передбачено зростання мінімальної зарплати з 1 січня 2019 року до 4175 грн (хоча на думку профспілки вона має становити 7700 грн). Згідно з розкладом засідань ВРУ, нардепи заслухають представлення Кабміном проекту Держбюджету у цю п’ятницю, 21 вересня.

  2. Банки почали повідомляти ДФС про рахунки фізосіб зі статусом ФОП. Як повідомив Є. Бамбізов, запрацював механізм взаємодії ДФСУ і банківських установ в частині обміну інформацією про рахунки фізосіб- підприємців. За попереднім аналізом лише третина з них відкрита як рахунки для ведення підприємницької діяльності.

  3. Індекс інфляції за серпень — 100,0%. Згідно з повідомленням Держстату, споживчі ціни в серпні 2018 року порівняно з попереднім місяцем не змінилися, водночас з початку року зросли на 3,6% Отже, індекс споживчих цін (ІСЦ) у серпні 2018 року становив 100,0%, а з початку року – 103,6%.

  4. З 1 жовтня інформацію про доходи та утримані податки з них можна буде отримати в електронному вигляді. ДФСУ для зручності платників податків у рамках електронного сервісу щодо отримання інформації з Держреєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді допрацьовано електронні формати. Вони будуть запроваджені з 01.10.2018 року.

  5. Статистична звітність-2019: з'явився проект табеля форм. Держстат на своєму офіційному порталі оприлюднив проект Загального табелю (переліку) форм державних статистичних спостережень на 2019 рік. Традиційно Перелік містить назви форм статзвітності, які потрібно подавати у наступному році, реквізити наказів, якими вони затверджені, строк подання, а також хто повинен подавати кожен з цих звітів.

Великий квартальний семінар - вже 9 жовтня!


Приєднуйтесь 9 жовтня до головної бухгалтерської події осені – Великого Квартального Семінару!

На вас чекають найкращі лектори України з найактуальнішими темами виступів:

  • Новий порядок фінансування лікарняних та декретних;
  • ПДВ: основні засоби, кредиторська заборгованість та інші операції за підсумками перевірок ДФСУ;
  • Податок на прибуток: важливі зміни;
  • Кадри по-бухгалтерські: посади та Класифікатор професій;
  • Валютні розрахунки: облік та податки;
  • ФОП на підприємстві.

Тільки до 18 вересня квитки зі знижкою 75% і подарунки: відеокурс «Звіт з ЄСВ по-новому» та стильний срібний кулон.

Замовляйте вже зараз за посиланням.


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»