• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 01–06 жовтня

Кого торкнуться комплексні перевірки з праці; як бухгалтеру користуватись Класифікатором професій; хто з платників буде належати до великих у 2019 році; як рахуватимуть трудовий стаж підприємців для пенсій; який звіт замінить форму Ф4-ФСС з ТВП та що, зрештою, змінилося у фінансуванні лікарняних та декретних?

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 01–06 жовтня

8 жовтня – день юриста!
Насамперед вітаємо наших колег, юристів, з професійним святом! Бажаємо невичерпної енергії, подальших професійних успіхів, вагомих перемог та усіляких життєвих гараздів!

А далі, як би не хотілося, повертаємося до буденних питань.

 

Ще раз про те, кого та коли чекати з комплексними перевірками
Вже місяць ця тема не сходить ні з вуст роботодавців, ні зі сторінок нашого порталу. Час «X» настав минулої п’ятниці, 5 жовтня. Саме з цього часу, відповідно до Розпорядження Кабміну №649, ДФСУ, ПФУ, Держпраці, Нацполіції і т.д. мають повне право прийти до вас з метою виявлення неоформлених працівників та зарплати «в конвертах».

Чи готові ви до цього? Протягом місяця ми публікували чимало матеріалів на цю тему, а минулого тижня додали ще кілька та усіх їх зібрали в одній корисній добірці.

З неї ви, зокрема, дізнаєтеся:

  • кого чекати в рамках комплексних перевірок;
  • як будуть виявляти нелегальних працівників та кого перевірять насамперед;
  • хто найбільше ризикує потрапити під комплексні перевірки;
  • як підготуватись до таких комплексних заходів;
  • що потрібно знати під час допуску до них та як правильно оформити результати перевірок;
  • які права має інспектор з праці та за що він може оштрафувати.

А якщо вам більше до вподоби дивитись відео, аніж читати тексти – тоді підписуйтесь на найбільший YouTube-канал для бухгалтерів наших партнерів і дивіться добірку актуальних відео щодо перевірок Держпраці і ДФСУ.

 

Хто з платників буде належати до великих у 2019 році?
Перелік таких платників податківці визначають щорічно, і цей рік не є винятком. Затверджено Реєстр великих платників податків на 2019 рік наказом ДФСУ від 26.09.2018 р. №617, а завантажити його можна тут. Налічує він 1500 підприємств; це на 136 (або на 10%) більше порівняно з попереднім роком.

 

Проблемні питання заповнення нового Звіту з ЄСВ
Минулого місяця ми вперше звітували за новою формою звіту з ЄСВ. Та незважаючи на це, запитань залишилось чимало. Допомогти розібратись в особливостях подання та заповнення цього звіту взялися фахівці ПФУ.

Загалом вони відповіли на 25 запитань, більшість з яких стосувалася таблиці 5 нового звіту з ЄСВ. Наприклад:

  • чи потрібно заповнювати рядки 12,13,14,15 при звільненні працівника з роботи;
  • як внести запис у звіт, якщо в довіднику класифікації немає зазначеної професії;
  • чи потрібно подавати таблицю 5, якщо новоприйнятих працівників у звітному місяці не було;
  • як заповнювати таблицю 5, якщо уклали з фізособою ЦПД тощо.

 

Як бухгалтеру користуватись Класифікатором професій
Чи не найбільше проблем при заповненні нового Звіту з ЄСВ у бухгалтерів виникає з використанням Класифікатора професій при заповненні звіту (підбором назв професій і посад, а також їх кодуванням). На деякі з них відповіли фахівці Фонду, а покроковий алгоритм користування Класифікатором дивіться у детальній аналітичній статті від редакції.

 

Як рахуватимуть трудовий стаж підприємцям?
При обчисленні пенсії фізособам-підприємцям зараховуватимуть до стажу періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, у тому числі із застосуванням фіксованого податку:

  • з 1 січня 1998 року по 31 грудня 2003 року — на підставі довідки про реєстрацію особи як суб’єкта підприємницької діяльності;
  • з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року за бажанням особи — за умови сплати страхових внесків (єдиного соцвнеску) незалежно від суми сплачених коштів.

Ці зміни передбачені постановою КМУ від 03.10.2018 р. №793, яка набрала чинності 5 жовтня 2018 року.

 

Фонд соцстраху пропонує єдину форму звітності зі сплати страхових коштів
Ще тиждень тому стало відомо, що на розгляд Фонду соцстраху готується проект постанови про відміну з 1 січня 2019 року звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП. Та от замість нього, а також замість Звіту по заборгованості до ФСС НВВ, ми отримаємо єдину форму звітності зі сплати страхових коштів до Фонду.

Це передбачено проектом постанови ФСС «Про деякі питання обліку заборгованості страхувальників зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України» (завантажити). Очікується, що ця постанова набере чинності з 1 січня 2019 року.

Тобто за підсумками 2018 року ми ще будемо звітувати за старими формами. А от починаючи зі звіту за І квартал 2019 року (і до повного погашення заборгованості) потрібно буде подавати новий Звіт по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів.

 

Що змінилося у фінансуванні лікарняних та декретних з 1 жовтня?
Фонд соцстраху розповів про п’ять основних нововведень щодо фінансування лікарняних, декретних та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок його коштів:

  1. Впровадження системи попереднього контролю правильності нарахування виплат;
  2. Нова форма заяви-розрахунку (оновлений документ розширено відомостями щодо виду зайнятості, страхового стажу, пільг постраждалих на ЧАЕС, більш повною інформацією щодо листка непрацездатності тощо);
  3. Подання повідомлення про виплату коштів застрахованим особам (протягом місяця з дня здійснення виплат);
  4. Встановлення строків подачі заяви-розрахунку (впродовж 5 робочих днів від дати затвердження протоколу засідання комісії);
  5. Можливість подачі заяв-розрахунків, повідомлень про виплату коштів застрахованим особам і звітів у електронному вигляді.

До речі, стосовно останнього у ФСС додатково повідомили, що заяву-розрахунок в електронній формі можна сформувати через будь-яке програмне забезпечення.

 

Що нового роз’яснили податківці за минулий тиждень?
По-перше, інформацію про обсяг та обіг коштів на рахунках платника податків контролюючі органи мають право безоплатно отримувати від НБУ, банків та інших фінансових установ лише на підставі рішення суду (підкатегорія 135.04 ресурсу «ЗІР»).

По-друге, за неналежне ведення бухгалтерської документації щодо нарахування ЄСВ доведеться сплатити штраф у розмірі 136–255 грн. На цьому наголосила ДФС у Дніпропетровській області.

По-третє, продавати новий придбаний алкоголь та залишки, які були куплені до 2 жовтня, слід вже за новими цінами. За продаж алкоголю за нижчими цінами податківці штрафуватимуть у розмірі 100% вартості алкоголю, але не менше 10 000 грн. Про це читайте у роз’ясненні ДФС у Полтавській області.

По-четверте, якщо юрособи або ФОП не використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, звіт з ЄСВ за найманих працівників не подається. Про це нагадують черкаські податківці.

 

Інші новини

  1. З 1 жовтня – нові довідники податкових пільг. ДФСУ оприлюднила Довідник податкових пільг №90/1, що є втратами доходів бюджету, та Довідник інших податкових пільг №90/2 станом на 01.10.2018 року. Отже, при поданні Звіту про суми податкових пільг за дев’ять календарних місяців 2018 року слід застосовувати вже нові довідники.

  2. З березня 2019 року будемо звітувати за оновленою декларацією з рентної плати. Мінфін наказом від 21.08.2018 р. №707 виключив з форми декларації додатки 2, 4, 10 та 11. Вони дублювалися з додатками 2-1, 4-1, 10-1 та 11-1, але були розраховані для квартальної звітності. Оскільки зазначена звітність подається щомісяця, то ці додатки не використовували. Наказ набере чинності з 12 лютого 2019 року.

  3. Касові операції в банках будуть проводитися за новими правилами. Нацбанк оновив вимоги до ведення касових операцій банками в Україні. Це пов’язано з вдосконаленням організації касової роботи та змінами українського законодавства. Нові правила почнуть діяти з 1 листопада 2018 року.

  4. З 1 січня 2019 року безробітних реєструватимуть за новим порядком. Крім того, з нового року в Держслужбі зайнятості запровадять інститут «кар’єрного радника». Все це передбачено постановою КМУ від 19.09.2018 р. №792, яка набере чинності з 1 січня 2019 року.

  5. Незабаром ДФС буде моніторити ПН та РК за оновленими ознаками. ДФСУ направила на погодження Держрегуляторній службі проект постанови КМУ «Про внесення змін до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Великий квартальний семінар - вже 9 жовтня!


Приєднуйтесь вже завтра, 9 жовтня, до online-трансляції головної події осені – Великого Квартального Семінару!
Про всі зміни для бухгалтера від найкращих лекторів України – саме тут. Ще тільки сьогодні є можливість замовити квитки зі знижкою та отримати у подарунок стильний срібний кулон і відеокурс про собівартість.

Замовляйте прямо зараз за посиланням!

 

Насамкінець – ще одне приємне нагадування
14 жовтня – День захисника України, який є вихідним святковим днем. А це означає, що наступного тижня ми будемо мати подовжені вихідні – з 13 по 15 жовтня (вихідний день з неділі, 14 жовтня, переноситься на понеділок, 15 жовтня).

Якщо ж протягом цих довгих вихідних вам захочеться щось почитати – рекомендуємо добірку з 10-ти найцікавіших матеріалів редакції за вересень. Раптом поміж усіх законодавчих новацій минулого місяця ви пропустили щось важливе, і ось тепер зможете надолужити.

 


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»