• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 08–13 жовтня

Чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок на 2018 рік; новації у реєстрації та використанні РРО/КОРО; кібератака на електронні ресурси ДФС, індекс інфляції за вересень та цілих п’ять законопроектів із черговими «поліпшеннями» та «покращеннями»

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 08–13 жовтня

8634 платників податків перевірить ДФСУ у 2018 році
Саме стільки підприємств та підприємців відтепер внесено до оновленого плану-графіка планових податкових перевірок на 2018 рік (станом на 10.10.2018 р.). Як завжди, спочатку зміни торкнулися лише юросіб та.фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів (розділи I та II, завантажити їх можна тут).

В цифрах це виглядає так:

  • 165 юросіб додано до плану;
  • 127 виключено з плану;
  • по 20 компаніям дата перевірки перенесена.

Навряд чи на цьому податківці зупиняться і зміни не зачеплять інші розділи, які стосуються ФОП та перевірок з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Та ми за цим стежимо і про наступні оновлення повідомимо додатково.

А ви тим часом можете безкоштовно перевірити, чи не потрапила ваша компанія до плану-графіка перевірок ДФСУ (а також Держпраці та ще 22 контролюючих органів) в онлайн-сервісі VKURSI.

 

Спробувати VKURSI

 

Це просто і робиться усього у два кроки:

  1. Вводите код ЄДРПОУ або назву компанії у поле пошуку сервісу VKURSI;
  2. В досьє переглядаєте розділ “Графік перевірок”.

Розпочати перевірку >>>

 

Обережно! На перевірки з праці можуть прийти й шахраї
Як відомо, з 5 жовтня розпочалися комплексні перевірки з питань праці. А вже 8 жовтня з’явилися повідомлення від регіональних відділень ДФС та Держпраці з попередженням про візити на такі перевірки псевдоконтролерів.

Що в такому випадку слід робити?

  1. У разі (нібито) податкових перевірок, звернутися до Антикорупційного сервісу ДФСУ «Пульс» за телефоном 0-800-501-007 (напрямок 4) та до правоохоронних органів;
  2. Під час інспекційних відвідувань:
    • вимагати у осіб, які прийшли для здійснення перевірки, пред’явити службові посвідчення і направлення на проведення перевірки конкретного роботодавця. Інформацію про службові посвідчення можна отримати за посиланням (Зверніть увагу: це посилання веде на офіційну сторінку Держпраці, тож вона може вантажитись як завгодно довго і , зрештою, не завантажитись взагалі);
    • переписати дані службових посвідчень;
    • у разі відмови надати документи, необхідно викликати поліцію для з’ясування їх повноважень

Також минулого тижня ми опубліквали 7 практичних лайфхаків, як законно не допустити Держпраці до перевірки, а ще розповіли, як діяти у випадку візиту інспектора праці.

 

З 1 жовтня реєструємо та використовуємо РРО й КОРО по-новому
Наказом від 20.09.2018 р. №773 Мінфін вніс зміни до чотирьох порядків: реєстрації та застосування РРО; реєстрації та застосування РРО при здійсненні операцій з купівлі-продажу інвалюти; реєстрації та ведення РК та КОРО; опломбування РРО.

Найважливішими новаціями є:

  1. реєстрація, перереєстрація РРО на підставі однієї заяви;
  2. запровадження механізму обміну інформацією в електронному вигляді при реєстрації та застосуванні РРО між ДФС та ЦСО;
  3. застосування КОРО тільки у разі виходу з ладу РРО та можливість їх незастосування у разі використання резервного РРО або непроведення розрахунків у таких випадках.

Детально про всі зміни ми розповідали в аналітиці, яку зробили ще у вересні на основі проекту Мінфіну.

Зміни, затверджені Наказом №773, запрацювали з 1 жовтня 2018 року. Проте нові форми заяв щодо реєстрації та перереєстрації РРО та КОРО, а також щодо відмови застосовувати КОРО, та норми щодо механізму обміну інформацією в електронному вигляді при реєстрації та застосуванні РРО між ДФС та ЦСО наберуть чинності тільки після набрання чинності наказів Мінфіну щодо затвердження порядків ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО РРО.

 

Складаємо особові справи та особові картки П-2 по-новому (аналітика від редакції)
Влітку 2018 року змін було багато. Та через аншлаг щодо звіту з ЄСВ та нових норм отримання коштів від ФСС залишилась непоміченою новина щодо змін у переліку особових справ працівників.
Чим вони відрізняються від особових карток та як їх зберігати? Ми розповідаємо про це у аналітичній статті  (для передплатників).

 

Електронні ресурси ДФСУ потрапили під кібератаку
З вечора 8 жовтня і весь день 9 жовтня (а в декого і довше) не працювали Електронний кабінет та офіційний сайт ДФСУ.

За повідомленням ДФСУ, була зафіксована велика кількість запитів, що спричинило збільшення навантаження на центральний процесор мережевого екрану (до 100%) та призвело до його нестабільної роботи. Провайдером було ідентифіковано кібератаку на відмову в обслуговуванні (Denial of service attack, DoS attack) та застосовано механізм захисту від атаки.

Тож на даний момент вже мало б все працювати. А якщо не працює – це все хакери винні.

 

Три нові податкові консультації (та наші коментарі до них)

  1. За зарплату кожного працівника менше мінімальної – штраф 37 230 грн. Податківці нагадали, що фінансова відповідальність за кожного працівника при недотриманні мінімальних державних гарантій в оплаті праці становить 10 мінімальних зарплат (37 230 грн). Які штрафи передбачені за неоформлених працівників – читайте тут;

  2. Як правильно заповнити розрахунок коригування на зміну номенклатури? ДФС в індивідуальній консультації від 28.09.2018 р. №4240/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначила, що одночасне заповнення показників РК щодо коригування кількості та вартості товарів/послуг не допускається. А ще – надала алгоритм складання РК для зміни номенклатури чи коду УКТ ЗЕД (ДКПП);

  3. У податківців з’явилася нова причина коригування для РК. В ІПК від 11.09.2018 р. №3967/6/99-99-15-03-02-15/ІПК фіскали навели причину коригування для РК, якої немає в раніше оприлюдненому ними переліку – «Коригування податкової накладної, складеної відповідно до абзацу 11 пункту 201.4 статті 201 ПКУ». Втім, вони наполягають, що саме така причина зазначається у випадку коригування зведеної податкової накладної, складеної на суму перевищення балансової вартості над договірною ціною.

 

Ще 5 важливих законодавчих новацій (поки що у законопроектах)

I. Невиїзд за борги з ЄСВ, регресивна шкала та інші масштабні зміни
Мінсоцполітики планує запровадження справедливого механізму нарахування ЄСВ з 1 січня 2019 року, а також багато інших суттєвих змін. Про це йдеться у відповідному законопроекті (завантажити). Ним, зокрема, передбачено:

  • впровадження регресивної шкали, що передбачає зменшення відсотку сплати ЄСВ, якщо база його нарахування перевищує 25 розмірів МЗП;
  • визначення для професій (посад) керівників підприємств, менеджерів (управителів) мінімального розміру ставок (окладів) у розмірі не менше за подвійний розмір прожиткового мінімуму;
  • встановлення для платників ЄСВ-фізосіб і керівників підприємств тимчасових обмежень на виїзд за межі України, керування транспортними засобами, полювання до погашення заборгованості зі сплати ЄСВ.

Докладно про зміни ми розкажемо вже цього тижня в аналітичній статті від редакції.

II. Борг з ЄСВ на 1 січня стане причиною заборони перебувати на єдиному податку
Це передбачено законопроектом «Про внесення змін до статті 291 Податкового кодексу України щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити). Ним пропонується встановити, що суб’єкти господарювання, які станом на 1 січня базового (звітного) року мають недоїмку з ЄСВ, не зможуть бути платниками єдиного податку першої-третьої та четвертої груп.

III. Незабаром будемо звітувати про роботу у нічний час
Ще один законопроект від Мінсоцполітики, яким міністерство намагається врегулювати питання роботи працівників у нічний час. Зокрема, у новій редакції ст. 54 КЗпП пропонуються прописати обов’язок власника або уповноваженого ним органу інформувати про використання праці нічних працівників Держпраці у порядку, визначеному Мінсоцполітики.

IV. «Драконівські» штрафи для роботодавців насмагаються скасувати
9 жовтня в Комітеті ВРУ з питань соцполітики відбулося засідання робочої групи, учасники якої ухвалили резолюцію з вимогою терміново внести на розгляд парламенту законопроекти №5711 (про зниження штрафів для роботодавців) та №6489 (про запобігання надмірному тиску на роботодавців).

Що саме передбачено цими проектами – читайте у новині.

V. Яким буде загальнообов'язкове медстрахування?
Верховною Радою зареєстровано законопроект №9163 «Про фінансування охорони здоров’я та загальнообов’язкове медичне страхування в Україні». Ним, зокрема, планується, що формувати страхові фонди загальнообов’язкового медстрахування будуть за рахунок фіксованого місячного страхового платежу в 350 – 400 грн за кожного працюючого або – додаткові 6% до ЄСВ. Крім того, страхувальниками будуть всі роботодавці і саме на них покладається обов'язок сплачувати страхові платежі.

Всі подробиці читайте за посиланням.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за вересень  101,9%. За повідомленням Держстату, інфляція на споживчому ринку у вересні 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 1,9%, з початку року – 5,6%. Отже, індекс споживчих цін (ІСЦ) у вересні 2018 року становив 101,9%, а з початку року – 105,6%.

  2. Змінився графік роботи Центрів обслуговування платників ДФС. 11 жовтня ДФСУ повідомила, що ЦОП тепер працюватимуть за таким графіком: з понеділка по четвер – з 9:00 по 18:00, в п’ятницю – з 9:00 по 16:45, субота-неділя – вихідні дні.

  3. З 7 листопада – нова форма довідки про відсутність заборгованості та порядок її надання. Мінфін наказом від 03.09.2018 р. №733 затвердив новий Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи. Також оновлено форму самої довідки та заяви на її отримання.

 

 Спонсор розсилки 

«WebPromoExperts SEO Day»  станьте експертом у SEO і заробляйте більше

19 жовтня наші партнери Академія інтернет-маркетингу WebPromoExperts проводить масштабну безкоштовну онлайн-конференцію з пошукового просування – WebPromoExperts SEO Day. Конференція призначена для всіх, хто бажає вивести свої інтернет-ресурси на перші місця пошукової видачі: SEO-фахівців, адміністраторів сайтів, власників інтернет-бізнесу та інших замовників послуг в сфері SEO-просування.

У якості доповідачів запрошені 14 найавторитетніших фахівців провідних компаній, які поділяться практичними напрацюваннями, кейсами, розкажуть про актуальні тренди SEO-сфери, що минає і майбутнього 2019 року.

Формат участі:

  • онлайн безкоштовно;
  • онлайн + запис конференції - платно.

Ставайте SEO-експертом і заробляйте більше! 


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»