• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 жовтня – 2 листопада

Нові форми податкової накладної та розрахунку коригування; оновлений план-графік податкових перевірок для ФОП; 10 умов для договорів ЦПХ, аби їх не визнали трудовими; скасування подання звіту про пільги з 2020 року та 15 подій, які чекають нас цього місяця

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 жовтня – 2 листопада

Зустрічайте – нові форми ПН та РК! (Але не прямо зараз)
Мінфін наказом від 17.09.2018 р. №763 виклав у новій редакції форми податкової накладної та розрахунку коригування до неї, а також вніс зміни до Порядку №1307. Зокрема, завдяки цим змінам буде:

  • запроваджено порядок складання РК до ПН, в т.ч. замість типу причини коригування у РК вводиться «код причини коригування» та «№з/п групи коригування». При цьому саме ДФС буде їх визначати та оприлюднювати на своєму офіційному веб-сайті;
  • змінено правила заповнення зведених ПН;
  • оновлено алгоритм складання ПН на покупців-неплатників ПДВ.

Докладно про усі зміни ми розповіли у великій редакційній статті.

Проте маємо ще час розібратися з усіма цими новаціями; адже у листопаді ПН та РК будемо складати ще за «старими» правилами.

Наказ №763 має набрати чинності з першого дня місяця, наступного за опублікуванням. У жовтні публікації в офіційних виданнях не відбулося. У разі опублікування наказу у листопаді, складати нові форми ПН та РК та застосовувати оновлений Порядок для їх складання будемо вже з 1 грудня. Про це, звісно, повідомимо додатково.

Ще 15 змін та подій, які чекають нас у листопаді
П’ять з них вже набрали чинності минулого тижня, а ще десять відбудуться протягом місяця. Зокрема, на цьому тижні:

  • вже з сьогодні, 5 листопада, діє нова редакція Положення про Систему BankID НБУ.
  • у середу, 7 листопада, почне діяти Закон про електронні довірчі послуги: АСЦК ІДД ДФС буде видавати лише нові сертифікати.
  • того ж 7 листопада нас чекає нова форма Довідки про відсутність заборгованості та новий порядок її надання.
  • а останній робочий день цього тижня, 9 листопада, буде граничним терміном подання податкової звітності за III квартал 2018 року.

Про все це (і не тільки) читайте у традиційній добірці від редакції.

2047 ФОП планово перевірять податківці у 2018 році
Саме cтільки фізосіб-підприємців внесено в оновлений розділ III плану-графіка перевірок ДФСУ на 2018 рік (станом на 31.10.2018 р.). Завантажити його можна тут.

Нагадаємо, що раніше ДФСУ оприлюднила оновлений план-графік документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік. На той час з урахуванням коригування жовтень було викладено лише розділ I та розділ II плану-графіку. Згодом податківці також оновили розділ IV щодо перевірок з ЄСВ, ПДФО та ВЗ.

А безкоштовно перевірити, чи не потрапила ваша компанія до плану-графіка перевірок ДФСУ (а також Держпраці та ще 22 контролюючих органів) ви завжди можете в онлайн-сервісі VKURSI.

Спробувати VKURSI


Це просто і робиться усього у два кроки:

  1. Вводите код ЄДРПОУ або назву компанії у поле пошуку сервісу VKURSI;
  2. В досьє переглядаєте розділ “Графік перевірок”.

Розпочати перевірку >>>

10 умов для договорів ЦПХ, аби при перевірці їх не визнали трудовими
Юристи розповіли, яких вимог слід дотримуватися при укладанні та використанні договорів ЦПХ, аби їх при перевірці не визнали трудовими. Зокрема:

  1. Краще поганий договір, ніж ніякого;
  2. Тривалість менше року та ніякого переукладання щомісяця;
  3. Чіткі формулювання: зазначаємо роботу/послугу, а не посаду/професію;
  4. Оплата повинна відрізнятися від термінів та специфіки виплати зарплати і бути прив'язаною до здавання-приймання робіт/послуг;
  5. «Табу» на використання в договорах ЦПХ «трудового» підтексту.

Ще п’ять корисних порад – у статті.

Ще два роз’яснення про перевірки Держпраці
На практиці непоодинокі випадки, коли на підприємство приходить інспектор праці лише з посвідченням і починає вимагати кадрові і зарплатні документи за тривалий період часу. Інспектор стверджує, що на інспекційне відвідування направлення не потрібне. Чи дійсно це так і що буде, якщо його не допустити до відвідування? Читайте у статті від «Дебету-Кредиту».

А ще Держпраці навела перелік підстав для своїх позапланових перевірок. Ними є:

  • подання суб’єктом господарювання письмової заяви до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення перевірки за його бажанням;
  • перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попередньої перевірки;
  • звернення фізособи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави.


Працівник не відгуляв щорічну відпустку: коли можна виплачувати компенсацію?

Держпраці нагадала, коли працівнику без звільнення можна компенсувати невідгуляну відпустку.

Варіантів небагато: за бажанням працівника після використання ним за робочий рік, за який надається відпустка, 24 к. д. щорічної відпустки, за решту днів невикористаної щорічної відпустки за цей же робочий рік йому може бути виплачена грошова компенсація.

Наприклад, якщо тривалість щорічної відпустки працівника становить 31 к. д. (24 к. д. – щорічна основна відпустка і 7 к. д. – щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день), то за умови використання працівником за відповідний робочий рік 24 к. д., за 7 днів він може отримати компенсацію.

Як правильно скласти та заповнити декларацію з ПДВ?
За численними зверненнями наших читачів, нагадуємо правила складання та заповнення декларації з ПДВ. Хто її складає, у які строки подається, як правильно заповнювати, а коли можна не подавати взагалі? Про усе це (на прикладах) ми розповідаємо у аналітичній статті (для передплатників).

У наступних статтях розповімо також про особливості складання декларації з ПДВ в певних ситуаціях (теж на практичних прикладах). Тож стежте за оновленнями на сайті.

З 2020 року більше не подаватимемо Звіт про пільги
Кабмін постановою від 31.10.2018 р. №891 вніс зміни до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг. Цим рішенням Уряд скасовує з 2020 року для суб’єктів господарювання обов’язок складати та подавати до контролюючого органу окремий звіт про суми податкових пільг.

Натомість облік сум податкових пільг, отриманих госпсуб’єктами, буде здійснюватися контролюючими органами на підставі інформації, наявної в поданих такими суб’єктами господарювання податкових деклараціях. Яку саме інформацію потрібно буде вносити у податкову звітність – читайте у новині.

Але якщо ви користуєтесь податковими пільгами зараз, то не забудьте відзвітувати за них до 9 листопада – інакше штраф (щоправда, усього 170 грн за перше неподання або несвоєчасне подання).

Чи будуть доходом «єдинника» кошти, внесені на підприємницький рахунок?
ДФС наголошує: кошти, які надійшли на розрахунковий рахунок, відкритий фізособою для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу ФОП-«єдинника» з врахуванням вимог ст. 292 ПКУ.

Якщо ФОП вносить на свій поточний рахунок у банку, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, суму готівки, яка на момент внесення уже була відображена у Книзі обліку доходів, то в платіжному дорученні зазначається призначення платежу «Виручка за певний період», а зазначена виручка повторно не включається до доходу платника єдиного податку.

Логічно припустити, що якщо готівка, що вноситься, у Книзі не відображена, то її доведеться включити у дохід.

Ще більше роз’яснень від ДФСУ

  1. Як закривати касову книгу за новими правилами після закінчення року? Порядок закриття касової книги у випадку зміни її форми, здійснюється таким чином, як і по закінченні календарного року.
  2. Як сплачувати податки через Електронний кабінет? Меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету надає можливість фізичним особам після ідентифікації за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної карти. Для юросіб можливість сплати податків, зборів та платежів через Електронний кабінет не реалізована.
  3. Коли підприємству слід змінювати свої облікові дані? Підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є, зокрема: інформація про призначення або зміну керівника/тимчасово виконуючого обов’язки керівника, зміну місцезнаходження тощо; інформація про зміну головного бухгалтера.

Інші новини

  1. ДФСУ затвердила новий Державний реєстр РРО. Оновлений реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 165 моделей (раніше було 167).
  2. Держстат оприлюднив проект альбом форм статзвітності на 2019 рік. Переглянути його можна тут, а наша новина про це – за посиланням.
  3. Банки не мають права ділитися інформацією з ДФС без рішення суду. Про це повідомив Нацбанк у відповідь на запит народного депутата Оксани Продан.

Оптимізація податків: безпечні рішення!


Оптимізація податків: безпечні рішення
Вже 15 листопада на новому семінарі Тетяна Мойсеєнко, Олександр Смирнов та Людмила Тимофеєва розкажуть про:

  • нові можливості оптимізації податку на прибуток і ПДВ у рамках діючого законодавства;
  • ПДФО та ЄСВ у вигідних для підприємства рішеннях;
  • оптимізацію оподаткування через посередницькі договори;
  • структурування бізнесу та захист активів.

Поспішайте придбати квиток до залу, або станьте online-учасником семінару зі знижкою до 57%. Акція діє до 7 листопада.

Детальніше >>>


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»