• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19–23 листопада

Наближається грудень, а це означає, що зміниться прожитковий мінімум, індексувати зарплату треба буде по-новому, а ПН/РК – складати за новими формами. А ще – знайомимося з основними показниками вже затвердженого Держбюджету-2019 та готуємося до податкових змін, які чекають на нас наступного року

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19–23 листопада

Поки всі готувалися до розпродажів, у Верховній Раді була своя «Чорна п'ятниця». В ніч з 22 на 23 листопада нардепи прийняли два важливі документи на 2019 рік – Держбюджет-2019 (законопроект №9000) та зміни до ПКУ (законопроект №9260).

Остаточних текстів законів ще немає. Тож детально зі змінами ми зможемо ознайомитися лише після їх появи. Наразі розповідаємо лише про найголовніші з них, базуючись на текстах законопроектів та роз’ясненнях держорганів.

 

Держбюджет-2019
1 січня 2019 року мінімальна зарплата зросте на 450 грн – з 3723 грн до 4173 грн. У погодинному розмірі вона становитиме 25,13 грн (на сьогодні 22,41 грн).

Прожитковий мінімум для працездатних осіб змінюватиметься протягом 2019 року двічі: з січня по червень він становитиме 1921 грн, з 1 липня – 2007 грн, з 1 грудня – 2102 грн.

Доходи і видатки Держбюджету становитимуть: доходи – 1.026.131.809,2 тис. грн; видатки – 1.112.129.997,6 тис. грн.

Докладно про ці та інші показники читайте тут.

 

Зміни до ПКУ
Перед прийняттям законопроекту №9260 до нього було внесено близько 400 правок. Проте Мінфін вже назвав 5 найважливіших нововведень:

  1. Зниження неоподатковуваної вартості міжнародних посилок з 1 липня 2019 року зі 150 до 100 євро. При цьому норма про «три посилки» скасована, оскільки поштові оператори виявились не готовими до адміністрування такого обмеження;
  2. Збільшення ставок екологічного податку з 1 січня 2019 року. Ставка податку за викиди двоокису вуглецю зросте з 0,41 грн до 10 грн/тонну;
  3. Індексація ставок акцизного податку з тютюнових виробів на 9% з 1 липня 2019 року;
  4. Удосконалення електронної системи контролю за обігом палива з 1 липня 2019 року. Це дозволить збільшити надходження акцизного податку на паливо;
  5. Збільшення ставок рентної плати за користування надрами для видобування нафти і конденсату на 2%: з 29%/14% до 31%/16% (залежно від глибини залягання) та залізної руди на 0,8% з 8 до 8,8%.

Згідно з текстом законопроекту, більшість норм набере чинності з 1 січня 2019 року. Тож тепер чекаємо на підписання Президентом.

А воно може дещо затриматися. Адже, як і минулого року, у Верховній Раді зареєстровано проекти трьох постанов про скасування прийнятих Держбюджета та змін до Податкового кодексу (як і минулого року, рішення про прийняття цих законопроектів приймались з порушенням вимог Конституції та Регламенту ВР). До їх розгляду (який за відбудеться не раніше ніж 4 грудня), підписання законів неможливе. Отже, скоріш за все, підписаний бюджет на 2019 рік та зміни до ПКУ знову отримаємо «під ялинку».

 

А що із обіцяними змінами у нарахуванні ЄСВ?
Як повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова, у Держбюджет на 2019 рік не включено ініціативу Мінсоцполітики щодо збільшення максимальної величини бази нарахування єдиного соцвнеску.

«Щодо різних питань, пов’язаних з ЄСВ, то ця ініціатива була попередньо схвалена і обговорюється ще в Кабінеті Міністрів. Вона ще жодним чином не відображена в проекті бюджету на 2019 рік. Зараз дискусії тривають», – сказала міністр. За її словами, Мінфін та Мінсоцполітики проведе найближчим часом активні дискусії перед тим, як цей законопроект буде надісланий до Парламенту.

Нагадаємо, що Мінекономрозвитку висловилося проти зміни підходів до нарахування ЄСВ, а от Президент, навпаки, їх підтримує.

***

З 1 грудня – новий прожитковий мінімум
Знайомлячись з новаціями, які нам підготували нардепи на 2019 рік, не забуваємо про зміни, які наберуть чинності вже за кілька днів, з 1 грудня. Насамперед, це новий розмір прожиткового мінімуму – 1921 грн (для працездатних осіб).

Тож тепер зміняться й всі показники, які з ним пов’язані: пенсія, аліменти, деякі види соціальних допомог, декретні непрацюючим, плата за видачу ліцензії тощо.

Більше про те, що зміниться, а що ні – читайте у редакційній статті.

 

Нові форми ПН та РК – також вже з 1 грудня!
З огляду на наближення часу «X» звернемо увагу на кілька моментів.

  • по-перше, податківці наголосили, що з 1 грудня 2018 року ПН та РК будуть реєструватися тільки у разі їх складання за новими формами незалежно від дати складання (до чи після 01.12.2018 р.). Тому рекомендуємо не залишати реєстрацію ПН та РК до них за другу половину листопада на початок грудня та зробити це в останні дні листопада;

  • по-друге, з 1 грудня при складанні РК до ПН слід використовувати новий перелік умовних кодів коригування. Його минулого понеділка, 19 листопада, розмістила на своєму сайті ДФСУ. Переглянути його можна тут;

  • по-третє, нові форми ПН/РК з’явилися вже в електронному форматі. В оновленому Реєстрі форм електронних документiв – це J1201110, J1201210. А просто бланки нових форм (у форматі .xls) можна завантажити у нас на порталі в розділі blank.dtkt.ua.

 

Два важливі нагадування для роботодавців
Не забудьте, що залишилося лише п’ять днів (до 1 грудня 2018 року), аби:

  1. визначити категорії працівників, які підлягають медичному огляду в 2019 році, та повідомити про це Держпраці. Про це ми нагадували тут, а про всі види медоглядів, правила їх проведення та відповідальність за непроведення писали в окремій статті (для передплатників);

  2. повідомити військкомати про допризовників. Яка відповідальність за невиконання цього обов’язку і чи потрібно повідомляти військкомати, якщо немає допризовників – читайте у редакційній статті.

 

А ще зовсім скоро розпочнуться свята
…Та чи не кожен роботодавець (відповідно до своїх можливостей) буде купляти та роздавати новорічні подарунки дітям своїх працівників. Розглянемо, як документально це оформити та які податкові наслідки будуть виникати.

 

Три свіжі консультації від податківців

  1. Коли ДФС проводить фактичні перевірки з метою виявлення неоформлених працівників? ДФС у Дніпропетровській області нагадала, що контролюючі органи мають право здійснювати фактичні перевірки і у разі наявності або отримання інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцям доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету.

  2. Чи буде визнано акт недійсним за відсутності в ньому періоду надання послуг? Податківці у консультації від 05.11.2018 р. №4701/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначили: якщо договором про надання послуг передбачено щомісячну оплату та щомісячне складання акту приймання-передачі послуг, то виконавець — платник ПДВ формує податкові зобов'язання за такими операціями за правилом «першої події», а замовник формує податковий кредит за такими операціями на підставі податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН.

    Чи обов’язково в акті наданих послуг, що складається щомісяця, повинен зазначатися період надання таких послуг? Чи буде відсутність таких даних підставою для невизначення такої господарської операції? Читайте у нашому коментарі.

  3. Чи можна виправити помилку в даті податкової накладної та як саме це зробити? ДФСУ в індивідуальній консультації від 10.10.2018 р. №4368/6/99-99-12-02-01-15/ІПК роз'яснила, що Порядком №1307 не передбачено можливості виправлення помилки у даті складання ПН. У такому разі доведеться складати нову ПН правильною датою. А що робити з помилковою ПН, дізнаємося з консультації.

 

Інші новини

  1. З 19 листопада отримати ЕЦП можна в будь-якому АЦСК ІДД ДФС. Для клієнтів АЦСК ІДД ДФС скасовано обмеження щодо отримання ЕЦП у межах територіальної одиниці (області) своєї держреєстрації;

  2. ДФСУ опублікувала перелік податкових боржників. Згідно з ним і станом на 19.11.2018 року в Україні налічується 967 926 підприємств та підприємців, які мають податковий борг;

  3. Перевірки з питань ЄСВ буде проводити ПФУ, а не ДФС. За законопроектом щодо адміністрування ЄСВ Уряд запланував передати ПФУ повноваження щодо проведення перевірок з питань ЄСВ. Докладніше – за посиланням.

Наостанок – про індексацію зарплати
Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у листопаді та грудні 2018 року. Нагадаємо, що індекс інфляції за жовтень 2018 р. становив 101,7 %, тобто не перевищив поріг індексації (103%). Але він вплинув на обчислення деяких коефіцієнтів індексації.

 

 Спонсор розсилки 

Навчіться роботі в 1С швидко та без ручних операцій за 5 тижнів зі знижкою до 70% на честь чорної п’ятниці
Онлайн-курси з навчання роботі в 1С, якими скористалось більше 500 бухгалтерів. Разом з курсом Ви отримаєте бонусний пакет із записами всіх вебінарів по 1С від компанії FinLABS, а також [PDF] інструкції з налаштування зарплати, виробництва та амортизації в 1С.

Знижка на навчання до 70% на честь чорної п’ятниці!

Встигніть зареєструватись на навчання за найкращими умовами на честь чорної п’ятниці. Пропозиція діє обмежений час!

 


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»