• Посилання скопійовано

Новації грудня: що і для кого зміниться?

12 важливих змін і подій, які очікують українців у грудні 2018 року

Новації грудня: що і для кого зміниться?

1) Індексація зарплати - нюанси у грудні

Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у листопаді та грудні 2018 року. Нагадаємо, що індекс інфляції за жовтень 2018 р. становив 101,7 %, тобто не перевищив поріг індексації (103%). Але він вплинув на обчислення деяких коефіцієнтів індексації.

 

2) З 1 грудня - новий розмір прожиткового мінімуму 

Згідно зі Законом «Про Державний бюджет на 2018 рік» з 01.12.2018 р. прожитковий мінімум на одну особу збільшиться і становитиме 1 853 грн (для працездатних осіб - 1921 грн). І зміняться не лише ці показники, а й усі інші, які безпосередньо від них залежать. Зокрема, пенсія, аліменти, деякі види соціальних допомог, декретні непрацюючим, плата за видачу ліцензії тощо. Більше про те, що зміниться, а що ні – читайте у редакційній статті.

 

3) Нові форми ПН та РК – також з 1 грудня!

Мінфін наказом від 17.09.2018 р. №763 затвердив нові форми податкової накладної та розрахунку коригування до неї, а також зміни до Порядку №1307. З жовтня, відколи стало відомо про ці новації, ми багато розповідали про зміни у цих формах. Зокрема, детальний аналіз змін читайте в аналітичній статті.

Також днями податківці у листі від 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17 роз’яснили нові правила складання ПН/РК. Про це ми писали тут, а докладно аналізували цей лист (з прикладами заповнення нових форм ПН/РК) тут і тут.

Додатково звертаємо увагу, що З 1 грудня в ЄРПН можна буде зареєструвати тільки нові ПН та РК. На цьому наголошувала й ДФСУ.

Крім того, ДФС опублікувала перелік умовних кодів коригування для РК до ПН. Його також застосовуємо з 1 грудня.

 

4) З 1 грудня – зміни для банків

Нацбанк затвердив запровадження обов’язкового нормативу ліквідності – коефіцієнта покриття ліквідності (LCR) – з 1 грудня 2018 року. Згідно з рішенням НБУ, на початку мінімальне значення нормативу LCR встановлено на рівні 80% з поетапним його доведенням до рівня 100%. Розроблений Національним банком графік дасть змогу банкам у комфортному режимі завершити підготовку до роботи в умовах нових вимог до ліквідності.

Нормативи LCR впроваджено постановою НБУ №114 "Про внесення змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні", рішенням Правління НБУ №732-рш схвалено зміни до Методики розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR).

 

5) З 5 грудня діятимуть нові вимоги до експертних організацій у сфері охорони праці

Мінсоцполітики наказом від 12.04.2018 р. №507 затвердило Вимоги до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва. Ці Вимоги є обов'язковими для суб'єктів господарювання незалежно від форми власності, які мають намір виконувати (виконують) експертизи у сфері охорони праці та безпеки промислового виробництва інших суб'єктів господарювання (далі - експертна організація). Докладніше про них читайте у новині.

 

6) З 9 грудня чинна оновлена Методика формування страхових резервів

Нацкомфінпослуг розпорядженням від 18.09.2018 р. №1638 виклала у новій редакції Методику формування страхових резервів за видами страхування, іншими, ніж страхування життя. Ця Методика встановлює порядок формування страхових резервів за видами страхування, іншими, ніж страхування життя, а саме технічних резервів за договорами страхування, співстрахування та перестрахування.

Страховики, що здійснюють страхування інше, ніж страхування життя, повинні:

  • протягом 30 к. д. з дати набрання чинності цим розпорядженням розробити та затвердити Внутрішню політику страховика з формування технічних резервів відповідно до розд. X Методики та повідомити Нацкомфінпослуг про запровадження обраної методики формування і ведення обліку технічних резервів за видами страхування іншими, ніж страхування життя, подавши до Нацкомфінпослуг копію Внутрішньої політики протягом 15 к. д. після її затвердження;
  •  розрахунок технічних резервів здійснювати на підставі Внутрішньої політики з дня її затвердження.

 

7) З 11 грудня діятимуть Мінімальні вимоги до якості обслуговування споживачів електроенергії кол-центрами

НКРЕКП постановою від 12.06.2018 р. №373 затвердила Мінімальні вимоги до якості обслуговування споживачів електричної енергії кол-центрами. Поширюються вони на суб'єктів господарювання, що мають:

  • ліцензію на провадження госпдіяльності з постачання електроенергії споживачу та понад 100000 споживачів;
  • ліцензію на провадження господарської діяльності з розподілу електроенергії та понад 100000 приєднаних споживачів.

 

8) Щоб стати „спрощенцем” з I кварталу 2019 року – подайте заяву до 14 грудня

Перейти з загальної системи оподаткування на спрощену можна з будь-якого кварталу, але тільки один раз протягом календарного року. Щоб перейти на "спрощенку" з I кварталу 2019 року потрібно подати до ДФС заяву про перехід на спрощену систему оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік до 14 грудня 2018 року.

 

9) З 19 грудня для виробників ветпрепаратів впроваджуються ліцензійні вимоги

Постановою КМУ від 03.10.2018 р. №808 затверджено Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва ветеринарних препаратів. Ними, зокрема, визначено перелік технологічних та кадрових вимог, обов’язкових для виконання ліцензіатом, а також вичерпний перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва ветеринарних препаратів. Про це ми писали тут.

 

10) Для відмови від спрощеної системи оподаткування з I кварталу 2019 року слід подати заяву до 21 грудня.

 

11)  Для отримання податкової знижки за результатами 2017 року - подайте декларацію про доходи до 31 грудня 2018 року

Якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься.  Про основні принципи застосування податкової знижки можна прочитати тут, а про актуальний перелік витрат, що включаються до розрахунку податкової знижки податківці писали ось тут. В окремій статті ми також зупинились на нюансах користування податковою знижкою за 2017 рік шляхом декларування у 2018 році.

 

12) І насамкінець про приємне - вихідні у грудні

З минулого року взимку маємо додатковий вихідний день - 25 грудня (Різдво за Григоріанським календарем). Оскільки цього року це вівторок, то будемо мати одразу три вихідні дні поспіль -  з 23 по 25 грудня. Звісно, якщо ваш роботодавець дослухається до рекомендацій Кабміну (розпорядження від 11.01.2018 р. № 1-р) та перенесе робочий день з понеділка 24 грудня на суботу 22 грудня.

Крім того, цим же розпорядженням рекомендується перенести робочий день з понеділка 31 грудня на суботу 29 грудня. В такому випадку в період новорічних свят також будемо мати три вихідні - з 30 грудня по 1 січня. Про все це читайте у новині.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»