• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 листопада – 1 грудня

Як складати нові ПН та РК з 1 грудня (на прикладах від редакції); які наслідки для бізнесу матиме введення воєнного стану; що зміниться з підвищенням розміру прожиткового мінімуму і якими будуть штрафи за порушення трудового законодавства у 2019 році. Та ще з десяток інших важливих подій...

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 листопада – 1 грудня

З 1 грудня застосовуємо нові форми ПН/РК
Однією з найважливіших новацій грудня є складання податкових накладних та розрахунків коригування за новою формою.

Починаючи з жовтня, відколи тільки стало відомо про нововведення, нами було надано чимало роз’яснень на цю тему. Зокрема, докладний аналіз нових форм та Порядку їх заповнення читайте в аналітичній статті (там вже понад 60 тис. переглядів).

Проте детальне роз’яснення нових правил складання ПН/РК податківці надали лише минулого тижня, у листі від 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17. Про його появу ми писали у новині, а грунтовно, з прикладами заповнення нових форм, розглянули у двох великих статтях: тут і тут.

Що ще нас чекає у грудні?
Деякі зміни вже діють з 1 грудня. Це – нові розміри прожиткового мінімуму та деяких соцвиплат; новації для банків та нюанси індексації зарплати.

Решта вісім змін та подій очікують нас протягом місяця. Це, зокрема, нові вимоги до експертних організацій у сфері охорони праці; граничні терміни подання декларації про доходи для отримання податкової знижки, а також термін подання заяви про перехід на спрощену систему (або відмову від неї) з I кварталу 2019 року.

Усього ми нарахували 12 важливих змін і подій, які очікують бухгалтерів і українців у грудні 2018 року. Повний перелік – у статті.

З 28 листопада у 10-ти областях України введено воєнний стан
26 листопада Президент підписав Указ «Про введення воєнного стану в Україні». Того ж дня Верховна Рада ухвалила й Закон №2630 про його затвердження. 28 листопада ці документи були офіційно опубліковані у «Голосі України» №26/2018. Тож саме 28 листопада (а не 26-го, як зазначено в Указі) є фактичною датою введення воєнного стану. І діятиме він до 26 грудня 2018 року.

Воєнний стан введено не на всій території України, а лише в 10-ти областях, які розташовані вздовж російського кордону, придністровської ділянки українсько-молдовського кордону і вздовж узбережжя Азовського і Чорного морів:

  • Вінницькій області,
  • Луганській області,
  • Миколаївській області,
  • Одеській області,
  • Сумській області,
  • Харківській області,
  • Чернігівській області,
  • Донецькій області,
  • Запорізькій області,
  • Херсонській області,
  • внутрішніх водах України в Азово-Керченської акваторії.

Що означає введення воєнного стану для підприємств, підприємців, а також найманих працівників? Ми розповіли про це в окремій аналітичній статті. А чи вплине воєнний стан на економічну діяльність, роботу банківської системи, Центрів обслуговування ДФС тощо – про все це читайте тут.

Якими будуть штрафи за порушення трудового законодавства у 2019 році?
З 1 січня 2019 року зросте мінімальна заробітна плата (за Держбюджетом-2019 це 4 173 грн). А отже, зміняться й розміри штрафів за порушення трудового законодавства. Як саме – розповіли фахівці Держпраці у Хмельницькій області.

Наприклад, фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору (наказу) у 2019 році може коштувати 142 190 грн (125 190 грн фінансовий штраф+ 17 000 грн адмінштраф). А ще потрібно буде виплатити такому працівникові зарплату у розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді.

Не надавали працівникам благодійну допомогу у 2018 році? Саме час це зробити!
До закінчення 2018 року залишилося менше місяця. Якщо ви ще не надавали своїм працівникам нецільову благодійну допомогу цього року, то саме час це зробити.

  • Як документально оформити її надання?
  • Коли потрібно утримувати ПДФО та військовий збір?
  • Як правильно відобразити таку допомогу у формі №1ДФ?
  • Коли виникає обов'язок нараховувати ЄСВ на суму допомоги?

Про все це читайте в аналітичному матеріалі від фахівців редакції «Дебет-Кредит».

Три нові роз’яснення від ДФСУ

  1. Який штраф загрожує «єдиннику» за незаповнення Книги обліку доходів при готівкових розрахунках? ДФС у Луганській області попередила, що за незабезпечення щоденного відображення в Книгах обліку готівкових доходів фізособам-«єдинникам» доведеться сплатити штраф у п'ятикратному розмірі від невідображених сум.

  2. До яких груп НМА слід віднести придбані ЕЦП та комп'ютерні програми? Тернопільські податківці зазначили, що витрати на придбання права користування комп’ютерними програмами відносяться до групи 5 НМА, а витрати на придбання ЕЦП – до групи 6 НМА.

  3. Які податкові наслідки виникнуть у платника податків при здійсненні внеску до статутного капіталу основними засобами? Про це податківці розповіли в ІПК від 16.11.2018 р. №4862/6/99-99-15-01-01-15/ІПК, а коментар до неї читайте тут.

Інші новини

  1. Незабаром ТТН можна буде складати в електронному вигляді. Мінінфраструктури оприлюднило проект змін до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні. Ним, зокрема, пропонується викласти в новій редакції термін «товарно-транспортна накладна» та саму її форму. А також передбачити оформлення ТТН, а також інших супровідних документів, у вигляді електронного документа.

  2. Держпродспоживслужба затвердила план перевірок на 2019 рік. Навіть два плани:
    – державного контролю Держпродспоживслужби у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветмедицини. З цією метою Держпродспоживслужба у 2019 році планує завітати до 22 522 підприємств та підприємців;
    – здійснення заходів державного нагляду (контролю) з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на 2019 рік. Цей план налічує 21 897 госпсуб'єктів.

  3. ДФСУ опублікувала інформацію про нормативну грошову оцінку земель (станом на 01.10.2018 року). Дані довідника дозволяють порівняти результати нормативної грошової оцінки земель населеного пункту з однотипними групами населених пунктів за регіоном розташування, адміністративним статусом, роком проведення оцінки тощо.

Запрошуємо на Великий Бухгалтерський Семінар!


Вже 11 грудня – головна бухгалтерська подія зими!
Шість найкращих лекторів на Великому Бухгалтерському Семінарі розкажуть все про: 

  • річну фінансову звітність і податок на прибуток;
  • ПДВ-новації;
  • ПДФО і ЄСВ, накопичувальну пенсійну систему з 01.01.2019 р.;
  • зміни в РРО, КОРО та РК;
  • досвід перевірок за рік.

Для учасників у залі приємним завершенням дня стане комедійна вистава «Кохання-зітхання» з зірками театру: О. Сумською, В. Борисюком, В. Горянським.

Тільки до 4 грудня при купівлі квитків – знижка 57% і подарунки: відеокурс про облікову політику, ПКУ та ексклюзивний королівський кулон! Квитків залишилось мало, поспішайте приєднатися до семінару у залі або онлайн-трансляції.

Насамкінець – про приємне. Вихідні дні у грудні :)
З минулого року маємо додатковий вихідний день – 25 грудня (Різдво за Григоріанським календарем). Оскільки цього року це вівторок, то будемо мати одразу три вихідні дні поспіль – з 23 по 25 грудня. Звісно, якщо ваш роботодавець дослухається до рекомендацій Кабміну (розпорядження від 11.01.2018 р. №1-р) та перенесе робочий день з понеділка 24 грудня на суботу 22 грудня.

Крім того, цим же розпорядженням рекомендується перенести робочий день з понеділка 31 грудня на суботу 29 грудня. В такому випадку в період новорічних свят також будемо мати три вихідні – з 30 грудня по 1 січня.

Загалом на відпочинок припаде третина місяця: 11 вихідних проти 20 робочих. Про все це читайте у новині.


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»