• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3–8 грудня

Готуємося до нового 2019 року: Президент підписав Держбюджет, 32 (!) контролюючі органи затвердили річні плани перевірок, а Рада прийняла правки до податкових змін-2019. Крім цього, Мінфін оновив додатки до декларації з прибутку, а ДФСУ надала приклади складання нових ПН/РК

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3–8 грудня

Держбюджет-2019 підписано!
У п’ятницю, 7 грудня, Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про Державний бюджет України на 2019 рік» (законопроект №9000). Документ набере чинності з 1 січня 2019 року.

Основні показники та мінімуми, закладені Держбюджетом:

  • мінімальна зарплата – 4173 грн, у погодинному розмірі – 25,13 грн;
  • прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня – 1921 грн, з 1 липня – 2007 грн, з 1 грудня – 2102 грн;
  • доходи – 1.026.131.809,2 тис. грн; видатки – 1.112.129.997,6 тис. грн.

Як вплинуть нові показники прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати на оподаткування доходів фізосіб, читайте в аналітичній статті від редакції.

 

А що з податковими змінами на 2019 рік?
Законопроект №9260 у першому читанні був прийнятий ще місяць тому, 8 листопада. Проте Комітет з питань податкової та митної політики виявив у ньому деякі неточності і запропонував переголосувати за цей закон. Тож у четвер, 6 грудня, ці правки були прийняті (і закон в цілому).

Уточнення до законопроекту передбачають підвищення ставок податку за викиди двоокису вуглецю з 0,41 грн до 10 грн за тонну (у попередній редакції йшлося про підвищення з 2020 р. – до 15 грн, з 2021 р.– до 20 грн, а з 2022 р. – до 25 грн за тонну).

Крім цього, затверджені поправки продовжують режим звільнення від ПДВ операцій із брухтом чорних і кольорових металів, паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) до 2022 року.

Остаточного тексту закону наразі немає, тож детально про всі зміни розкажемо вже після його опублікування.

 

Кого чекати з перевіркою у 2019 році?
Держпраці, Пенсійний фонд та ще 30 контролюючих органів планують перевірити бізнес у 2019 році. Саме стільки контролерів вже затвердили та оприлюднили на Інспекційному порталі річні плани своїх перевірок. За ними, в загальному буде перевірено 109 442 суб’єкта господарювання.

Лідерами серед контролюючих органів за кількістю перевірок (за даними онлайн-сервісу VKURSI) є:

  • Державна служба України з надзвичайних ситуацій – 43 100 перевірок;
  • ДСУ з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів – 21 897 перевірок;
  • Державна служба України з питань праці – 16 905 перевірок.

Кого перевірить Держпраці у 2019 році – читайте тут, а план перевірок Пенсійного фонду на 2019 рік – за посиланням. Ще 9 контролюючих органів оприлюднили проекти планів перевірок, але остаточно не затвердили їх.

Щодо податкових перевірок, то план-графік їх проведення на 2019 рік ДФСУ має оприлюднити до 25 грудня. Тож, наразі чекаємо.

 

Мінфін оновив додатки до декларації з прибутку
Нарешті, адже ці зміни були необхідні ще з початку 2018 року (у зв’язку з внесенням змін до ПКУ Законом №2245-VIII). Тоді було запроваджено:

  • єдиний строк подання річної податкової декларації з податку на прибуток підприємств;
  • оновлення різниць, передбачених для коригування фінансового результату до оподаткування;
  • зменшення податку на прибуток на суму сплаченого акцизного податку;
  • розширення кола платників, звільнених від оподаткування прибутку підприємств.

Все це тепер буде враховано в оновленій формі декларації, зміни до якої затверджено наказом Мінфіну від 19.10.2018 р. №842.

Що саме змінилося, ми детально розповіли у новині. Якщо коротко, то розділи декларації з прибутку залишилися незмінними, а от додатки зазнали змін (зокрема, у новій редакції викладено Додаток РІ).

Коли зміни наберуть чинності – поки що невідомо (знаємо лише, що з дня офіційного опублікування). Якщо це відбудеться у грудні, то вперше за оновленою формою слід буде звітувати за І квартал 2019 року (платникам з квартальним звітним періодом) або за 2019 рік (платникам з річним звітним періодом).

 

Як правильно складати нові ПН/РК: приклади від податківців
ДФС у Черкаській області розповіла про основні зміни у формах податкової накладної та розрахунку коригування з 1 грудня, а також навела приклади їх заповнення. Ознайомитися з ними можна за посиланням. Крім того, у цьому ж роз’ясненні податківці окремо зупинилися на алгоритмі складання РК до помилково складеної ПН.

Також звертаємо увагу, що нові форми ПН/РК вже є доступними в Електронному кабінеті та оновленому «Єдиному вікні».

 

Ще чотири роз’яснення щодо ПН/РК

  • По-перше, ДФСУ розповіла, як скласти податкову накладну на покупця-неплатника ПДВ за новими правилами.
  • По-друге, фіскали навели правила округлення вартісних та кількісних показників податкової накладної.
  • По-третє, ДФС у Запорізькій області звернула увагу, що за порушення термінів реєстрації податкової накладної в ЄРПН штрафів може не бути. Але лише щодо ПН, які не видаються покупцю та складені на звільнені операції або ті, що оподатковуються за нульовою ставкою.
  • По-четверте, графа 11 розділу Б ПН (графа 14 розділу Б РК) заповнюється у гривнях з копійками. І тільки в деяких випадках допускається зазначення в цій графі показника з урахуванням арифметичного округлення до 6 знаків включно після коми. В яких саме? Читайте тут.

 

Прийняття на роботу працівників «заднім числом» не врятує від штрафу
На цьому наголосила Держпраці, спираючись на рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 01.11.2018 р. у справі №2340/3092/18.

Суть ситуації: під час інспекційного відвідування магазину ФЛП найманий працівник надав пояснення, в яких зазначив, що працює з березня 2014 року. На підставі цього Держпраці наклала штраф у розмірі 111 690 грн.

Не погодившись із цим, ФОП звернулася до суду про визнання протиправною та скасування постанови про накладення штрафу. У позовній заяві було зазначено, що висновки інспектора з праці є хибними, оскільки найманого працівника за день до початку інспекційного відвідування було прийнято продавцем магазину, що підтверджується наказом та укладеним трудовим договором. А от ДФС не було про це своєчасно повідомлено через незадовільний стан здоров’я ФОП.

Чому такі аргументи не пройшли – читайте у новині.

 

Дві статті про касову дисципліни, ліміт каси та річну інвентаризацію
Чи кожен громадянин може перевірити фіскальний чек в «Електронному кабінеті»? Чи потрібно заводити касову книгу, затверджувати ліміт готівки, якщо підприємство працює тільки за безготівковим розрахунком? Хто має право контролювати та штрафувати за порушення касової дисципліни?
Відповіді на ці та ще сім запитань надали фахівці ДФС у Чернівецькій області.

Коли проводиться інвентаризація каси? Які правила її проведення? Як перевірити та правильно оформити результати інвентаризації? Про це ми розповідаємо в нашій аналітичній статті.

 

Інші новини

  1. Нацбанк оприлюднив ще три проекти щодо нової роботи з валютою. Один проект стосується антикризових заходів, а ще два – валютного регулювання з 7 лютого 2019 року і до повного переходу до свободи проведення валютних операцій. Докладніше про них читайте у новині.

  2. Типове положення про навчання і перевірки знань з питань охорони праці зміниться. Проект змін до цього положення розроблений та оприлюднений Мінсоцполітики. За ним, вимоги Типового положення стануть обов’язковими для виконання усіма роботодавцями, а також навчальними закладами та навчальними центрами.

  3. Не забудьте здійснити річний перерахунок ПДФО за 2018 рік! За роз’ясненням ДФС у Рівненській області, такий перерахунок полягає в уточненні виплачуваних протягом року місячних доходів з урахуванням сум, які були нараховані безпосередньо за відповідні звітні місяці (відпускні, лікарняні тощо).

    Уточнені місячні оподатковувані доходи розраховуються кожний окремо як об’єкти оподаткування. Результати проведеного перерахунку сум доходів, нарахованих (виплачених) платнику податку, податковий агент відображає у формі №1ДФ в тому кварталі, в якому проведено такий перерахунок.

Запрошуємо на Великий Бухгалтерський Семінар!


Вже завтра – Великий Бухгалтерський Семінар!

Тільки сьогодні діє мінімальна ціна на online-трансляцію та запис. Ви ще встигаєте приєднатися! Дізнатись детальніше про семінар та замовити перегляд можна за посиланням.


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»