• Посилання скопійовано

Неприбуткова фінзвітність за підсумками 2018 року: «7 хвилин» з Тимуром Алієвим

З’ясуємо, за якими формами подають фінансову звітність неприбуткові організації за підсумками 2018 року



Неприбуткові організації є юридичними особами, отже мають формувати та подавати фінансову звітність

З 1 січня поточного року у Законі про бухоблік запрацювали зміни, за якими було впроваджено нову класифікацію підприємств, відповідно до якої підприємство обирає, за якими формами йому подавати фінансову звітність.

Але спочатку звернемося до норм Цивільного кодексу України. Так, з точки зору ст. 85 ЦКУ неприбуткова організація є саме непідприємницьким товариством, адже вона не має на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками.

Водночас відповідно до оновленої частини 3 статті 11 Закону про бухоблік, непідприємницькі товариства поряд із мікропідприємствами, а також малими підприємствами, подають скорочену фінансову звітність у складі лише Балансу та Звіту про фінансові результати. І, звісно, при цьому такі підприємства не мають звітувати за міжнародними стандартами.

Згідно з п. 2 Порядку подання фінзвітності, підприємства, які подають фінансову звітність у скороченому форматі (це Баланс та Звіт про фінансові результати), подають таку звітність, передбачену для суб’єктів малого підприємництва.

Щодо суб’єктів малого підприємництва, то П(С)БО 25 пропонує два комплекти фінансової звітності:

Але, обираючи ту чи іншу форму фінансової звітності, неприбуткова організація має звернутися саме до частини другої статті другої Закону про бухоблік, де з 2018 року наведені зовсім нові критерії підприємств для обрання тієї чи іншої форми фінансової звітності. Для того, щоб зрозуміти, до якого саме підприємства належить неприбуткова організація, їй потрібно відповідати як мінімум двом критеріям з трьох наведених.

Причому не особливо важливо, які це будуть критерії і в якій послідовності. Для цього неприбуткова організація, яка вже працювала в 2017 році, тестує показники фінансової звітності за 2017 рік. Якщо неприбуткова організація організувалась лише в поточному 2018 році, то вона тестує свої показники на 31 грудня 2018 року.

Перший показник - це балансова вартість активів, це підсумок балансу на кінець 2017 року, якщо був відповідний звіт за 2017 рік, це підсумок за графою 4 Балансу.

Другий показник - це чистий дохід від реалізації продукції, товарів, робіт та послуг. Цей показник наведено у Звіті про фінансові результати і характерною особливістю є те, що у неприбуткових організацій цей показник будуть дорівнювати 0 або складатиме якусь незначну частину. Адже неприбуткові організації, здебільшого, не продають товари, роботи чи послуги і, навіть, якщо вони продадуть якийсь основний засіб або МШП, то це для них вважатиметься якимось іншим операційним доходом. Відповідно не буде відображатися у рядку чистого доходу від реалізації продукції, товарів, робіт та послуг. Так само, якщо неприбуткова організація надасть якесь майно у оренду, вона отримає інший операційний дохід і також не чіпатиме цей рядок.

Третій показник - це середня кількість працівників, яка обчислюється за Інструкцією №286. Цей показник наведений у вступній частині Фінансового звіту за попередній рік. І якщо ви дорівнюєте критеріям мікропідприємства, які зображені на слайді, то ви подаєте фінансову звітність за формою №1-мс, та №2-мс, отже це такий зовсім скорочений комплект фінансової звітності, спрощений комплект фінансової звітності. Якщо неприбуткова організація відповідає критеріям малого підприємства, то вона подає фінансову звітність у складі форми №1-м та №2-м

 

Важливі висновки

1. Неприбуткові організації у розумінні ЦКУ є непідприємницькими товариствами.

2. Для непідприємницьких товариств встановлюється скорочена за показниками фінзвітність у складі Балансу та Звіту про фінансові результати.

3. Варіант скороченої фінзвітності (ф. № 1-мс і № 2-мс або ф. № 1-м і № 2-м) залежить від належності до мікропідприємств або малих підприємств за критеріями Закону про бухоблік.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»