• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 14–19 січня

Як скласти РК до ПН для річного перерахунку за 2018 рік; що змінилося у правилах видачі спецодягу з 15 січня; чому не приходили квитанції до звітів і ПН та коли вперше подавати нову форму декларації про нерухомість. Про це (і не тільки) ми писали минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 14–19 січня

Алгоритм складання РК до ПН для річного перерахунку за 2018 рік
14 січня, за день до граничного терміну реєстрації РК до ПН податківці на ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 101.15) виклали роз’яснення щодо правил складання РК до зведених ПН, які складалися протягом 2018 року згідно з п. 199.1 ПКУ. Завантажити його можна за посиланням.

Згодом роз’яснення було вилучено з цієї підкатегорії. І це зрозуміло, адже на практиці за наведеним алгоритмом РК не можна було зареєструвати. Про це ми писали тут.

Через два дні, 16 січня, податківці розмістили у «ЗІР» оновлене роз'яснення на цю тему. Згідно з ним, показники рядків ПН, які коригуються, зазначаються із знаком «-» та окремо вказуються нові правильні рядки. Графи 4.1, 4.2, 4.3, 6 – 12, 15 розділу Б не заповнюються та залишаються пустими.

А як бути, якщо зробили річний перерахунок з ПДВ, але РК не змогли зареєструвати? За роз’ясненням податківців з Офісу великих платників податків, в декларації з ПДВ за грудень або IV квартал 2018 року результати річного перерахунку ПДВ мають відображатися незалежно від факту реєстрації РК в ЄРПН.

 

Не отримали квитанції до звітів та ПН: що робити?
15 січня був складним днем для бухгалтерів, які працюють з ЄРПН. Через перенавантаження серверу ДФС та вихід з ладу одного з них запити щодо отримання відомостей з ЄРПН оброблялися із затримкою в часі. Про це ми повідомляли тут і тут.

Як бути тим, хто так і не отримав квитанції до накладних чи звітів? M.E.Doc рекомендує зробити такі два кроки:

  • Крок 1. Налаштувати обробку документів СЕА. В модулі «Первинні документи - Автоматична обробка документів» слід встановити налаштування у вкладці «Налаштування обробки документів СЕА».
  • Крок 2. Автоматизувати прийом вхідних повідомлень. Для цього слід увійти в модуль «Первинні документи - Автоматична обробка документів», виконати налаштування згідно з малюнком та натиснути кнопку «Запустити автоматичну обробку».

Даний модуль може працювати 24/7, тому розробники рекомендують залишати його постійно ввімкненим.

 

Декларація з податку на нерухомість – у новій редакції!
Наказом від 15.11.2018 р. №897 Мінфін виклав у новій редакції форму декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. 18 січня цей наказ опубліковано в «Офіційному віснику України» №5/2019. А отже, саме з цього дня він набрав чинності (дня його офіційного опублікування).

За п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування.

Тобто, оскільки Наказ №897 опубліковано у 2019 році, то за правилами ПКУ вперше за оновленою формою декларації з податку на нерухомість слід звітувати у 2020 році на 2020 рік. Але думка ДФС щодо цього наразі невідома.

 

Звітність за 2018 рік: чотири аналітики, одне нагадування від ФСС та одна реклама

  1. Новий рік для бухгалтера настане лише тоді, коли він здасть усі річні звіти. I, звісно, серед купи річної звітності найголовнішою є фінансова звітність, а платники податку на прибуток на підставі фінзвітності складатимуть ще й податкову декларацію. Тож розпочинаємо цикл матеріалів про фінзвітність. Перший з них (для передплатників) читайте тут.
  2. Підприємці на загальній та спрощеній системі оподаткування зобов'язані сплачувати ЄСВ за себе. Крім сплати ЄСВ, передбачено і річну звітність, яка подається до 10 лютого року, наступного за звітним. У цій аналітиці розповідаємо про те, як скласти річний звіт з ЄСВ для ФОП.
  3. Які особливості має звітування підприємців-«єдинників» І, ІІ та ІІІ груп? В які строки та за якою формою подавати декларацію з ЄП за 2018 рік? Про це докладно і з прикладом ми розповіли тут.
  4. 11 лютого – граничний строк подання декларації про майновий стан і доходи за 2018 рік для ФОП-«загальносистемників». Як правильно її заповнити та подати – читайте у цій статті (для передплатників). Відеоінструкцію щодо автоматичного заповнення декларації про доходи в Електронному кабінеті дивіться тут.
  5. Фонд соцстраху нагадує, що сьогодні, 21 січня, граничний термін подання звіту за формою №Ф4-ФСС з ТВП. Відповідно до рішення ФСС України №28 зазначена звітність скасована з 2019 року. А отже, цього разу ми подаємо її востаннє.
  6. А щоб скласти річну звітність з легкістю та безпомилково, дивіться БЕЗКОШТОВНО відеозаписи трьох бліц-вебінарів. Найкращі лектори – Мар’яна Кавин, Вікторія Величко та Тетяна Мойсеєнко – розповіли про податок на прибуток, ПДВ і заробітну плату. А приклади, наведені ними, стануть у нагоді в практиці кожному бухгалтеру.
    Переглядайте відео прямо зараз та складайте річну звітність впевнено.

Три вебінари БЕЗКОШТОВНО!


З 15 січня спецодяг слід видавати за новими правилами

Мінсоцполітики наказом від 29.11.2018 р. №1804 затвердило Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров'я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці. Ці вимоги поширюються на суб'єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які у своїй діяльності використовують засоби індивідуального захисту. Тобто всі роботодавці, в т.ч. й фізособи, мають обов'язково їх застосовувати. 

Наказ набрав чинності 15 січня 2019 року (з дня його опублікування в «Офіційному віснику України» №4/2019). Про головні моменти нових вимог щодо ЗІЗ та відповідальність за їх невиконання – читайте у новині.

 

Отримані лікарняні та декретні від ФСС будуть перевірятися по-новому
На сайті СПО профспілок опубліковано для обговорення проект постанови ФСС «Про затвердження Порядку перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування України» (завантажити). Ним передбачено:

  • запровадження камеральних перевірок як заходу щодо попередження появи порушень у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • встановлення чітких підстав проведення документальних планових перевірок страхувальників;
  • зменшення кількості та осучаснення підстав для проведення документальних позапланових перевірок;
  • затвердження типової форми акта перевірки страхувальника, що підтверджує факт проведення документальної перевірки, відображає її результати та є носієм доказової інформації про виявлені порушення у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Очікується, що ця постанова набере чинності з дня її оприлюднення.

 

Три нові роз’яснення від ДФС

  1. За якими ставками справляється земельний податок у 2019 році? Яким є розмір ставок у разі відсутності рішення місцевих органів влади? Про це розповіла ДФСУ у під категорії 112.03 ресурсу «ЗІР», з коментарем до якого можете ознайомитися тут.
  2. Які документи має надавати ФОП покупцю, аби не було штрафів? ДФС у Тернопільській області вважає, що «єдинник» зобов’язаний надати покупцю товарів за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ. Він має засвідчувати передавання прав власності на них від продавця до покупця.
  3. Що збільшує реєстраційний ліміт з ПДВ? Незважаючи на те, що зараз на ПДВ-рахунок кошти можуть бути зараховані з декількох джерел, лише сума поповнення з поточного рахунку платника податків призведе до збільшення реєстраційного ліміту з ПДВ. На цьому наголошують київські податківці в ІПК від 29.12.2018 р. №5496/ІПК/10-36-12-01.

Інші новини

  1. Відтепер про нормативну грошову оцінку земель можна дізнатися онлайн. З 2019 року зникла необхідність складання технічних документацій з нормативно грошової оцінки щодо окремих ділянок с/г призначення. Всі дані про загальнонаціональну нормативну грошову оцінку земель зведено в єдину систему та створено портал-дзеркало із можливістю онлайн-розрахунку нормативної грошової оцінки зареєстрованих у Державному земельному кадастрі земельних ділянок.
  2. В який строк та як буде реорганізовано ДФС? З'явився текст постанови КМУ від 18.12.2018 р. №1200 «Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України». Ним передбачено, що Мінфіном у двомісячний строк мають бути розроблені проекти положень про відповідні центральні органи виконавчої влади та у тримісячний строк внесені проекти необхідних змін до законодавства, а також приведені власні нормативно-правові акти у відповідність із цією постановою.
  3. Мораторій на проведення перевірок бізнесу можуть поновити. У ВРУ зареєстрований законопроект №9473, яким пропонується внести зміни до Закону про Держбюджет-2019 щодо поновлення мораторію на проведення перевірок бізнесу контролюючими органами. Але перевірок від ДФС він не стосується.

Все для річної звітності на Великому Річному Семінарі!


Вже цього четверга, 24 січня, дізнайтесь про все для річної звітності на Великому Річному Семінарі!

Квитків до залу залишилось обмаль, тож поспішайте! На вас чекають 4 зіркових лектори з гарячими темами: зарплата, податок на прибуток, ПДВ та перевірки Держпраці. А по закінченні семінару – вистава з відомими акторами театру: О. Вертинським, В. Горянським, Л. Ребрик. Приєднуйтесь, буде корисно та справді святково!

Не можете приїхати? Замовляйте online-трансляцію та відеозапис! Зараз діють акційні ціни на всі квитки та подарунки кожному.

Дізнавайтесь більше про головну бухгалтерську подію цієї зими за посиланням.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»