• Посилання скопійовано

Що почитати у лютому: 12 найцікавіших матеріалів редакції за січень

Нові бюджетні рахунки; податкові нововведення та найважливіші індекси-мінімуми; рекомендації Уряду щодо перенесення робочих днів у 2019 році; заповнення звіту з ЄСВ підприємцями; новий Звіт про квоти - це лише невеличкий перелік тих змін, які відбулися протягом січня

Що почитати у лютому: 12 найцікавіших матеріалів редакції за січень

Січень хоч і зимовий місяць, але в роботі бухгалтерів по-справжньому гарячий.

Нові рахунки для сплати податків і зборів, підготовка до подання звітності за IV квартал та 2018 рік, податкові нововведення (хоч не багато, та все ж), зміна мінімальної зарплати та усіх показників з нею пов'язаних, тощо.

Тож, якщо за усіма цими клопотами ви раптом пропустили щось важливе і цікаве – тепер зможете надолужити.

 

1. Як Уряд рекомендує перенести робочі дні у 2019 році?

113 тис. переглядів, 1 коментар

Відповідно до розпорядження КМУ від 10 січня 2019 р. № 7-р рекомендується керівникам підприємств, установ та організацій (крім органів Пенсійного фонду України, Українського державного підприємства поштового зв’язку “Укрпошта”, Державної казначейської служби та банківських установ) для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, перенести у 2019 році в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочі дні з:

  • вівторка 30 квітня на суботу 11 травня;
  • понеділка 30 грудня на суботу 21 грудня;
  • вівторка 31 грудня на суботу 28 грудня.

 

2. З 3 січня – нові рахунки для сплати податків

107 тис. переглядів, 34 коментарі

До половини січня для областей та м. Києва поступово оприлюднювались нові рахунки для сплати податків і зборів на 2019 рік. Ознайомитися з ними можна у новині або нашому довіднику. Дата початку здійснення операцій за ними – 03.01.2019 року. Крім того, з цієї ж дати в деяких областях діють нові рахунки для сплати місцевих податків. В яких саме? Читайте тут (37 тис. переглядів).

 

3. Як підприємцям заповнювати звіт з ЄСВ за 2018 рік

59 тис. переглядів, 61 коментар

21 січня ДФС у Черкаській області оприлюднила зразки заповнення звіту з ЄСВ за 2018 рік для підприємців на загальній системі оподаткування та ФОП – платників єдиного податку, у тому числі новостворених та які минулоріч взагалі не отримували доходів. Згодом сім прикладів заповнення цього звіту навела ДФСУ у листі від 24.01.2019 р. №2265/7/99-99-13-02-01-1 (17 тис. переглядів, 30 коментарів).

Також про правила заповнення звіту з ЄСВ ФОП читайте в нашій аналітичній статті (21 тис. переглядів, 81 коментар), а конкретно про порядок заповнення таблиці 1 звіту  – у роз'ясненнях ПФУ (26 тис. переглядів, 40 коментарів) та податківців з ресурсу "ЗІР" (37 тис. переглядів, 71 коментар)

 

4. Податкові нововведення-2019: все найважливіше в одній новині

51 тис. переглядів

1 січня 2019 року набрав чинності Закон №2628-VIII, яким внесено зміни до Податкового кодексу. Для зручності всі матеріали з аналізом цих новацій зібрали для вас в одній добірці.

 

5. Нові рахунки для сплати ПДФО та військового збору – 2019: кому та коли застосовувати?

40 тис. переглядів, 22 коментарі

З 3 січня 2019 року введені нові коди бюджетної класифікації та окремі рахунки для сплати ПДФО та військового збору при нотаріальному посвідченні окремих типів операцій та при річному декларуванні доходів

 

6. Усі найважливіші індекси та мінімуми на 2019 рік – у довіднику на порталі «ДК»

28 тис. переглядів, 3 коментарі

1 січня 2019 року набрав чинності Держбюджет на 2019 рік. У зв'язку з цим змінилися розміри прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, а також усіх показників, пов'язаних з ними - ПСП, добові, мінімально та максимально допустимі розміри ЄСВ, тощо. Ознайомитися з ними пропонуємо в окремому довіднику.

 

7. Підприємства з понад 8 працівниками також подаватимуть Звіт про квоти. Вперше - вже за 2018 рік!

26 тис. переглядів, 54 коментарі

Мінсоцполітики наказом від 23.11.2018 р. №1763 затвердило нову форму Інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Хто і кому має надавати такий Звіт? Що змінюється? Коли вперше звітувати за новою формою? Та чи буде відповідальність за неподання (несвоєчасне подання) цього звіту? Читайте у нашій статті.

 

8. Не отримали квитанції до звітів та ПН: що робити? Поради M.E.Doc

26 тис. переглядів, 22 коментарі

M.E.Doc оприлюднило поради користувачам, які не отримали квитанції до звітів та накладних. Зокрема, вони зазначили, що в модулі «Первинні документи - Автоматична обробка документів» варто встановити налаштування у вкладці «Налаштування обробки документів СЕА»

 

9. Календар подання статистичної та фінансової звітності у 2019 році

25 тис. переглядів

Держстат України на своєму офіційному сайті оприлюднив Календар подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2019 році. Переглянути його можна тут.

 

10. Маєте 8 та більше основних працівників за 2018 рік? До 1 лютого слід було зареєструватися у Фонді інвалідів

22 тис. переглядів, 40 коментарів

Хто з роботодавців мав обов’язково зареєструватися в Фонді інвалідів? Чи потрібно при цьому подавати якісь документи? Що буде за нереєстрацію? Читайте у статті.

 

11. Мінімальна оплата праці в 2019 році: що слід пам’ятати роботодавцю (5 правил і 4 приклади)

20 тис. переглядів, 22 коментарі

Хоч розмір мінімальної зарплати у місячному і годинному розмірі щороку змінюється, правила мінімальної оплати праці залишаються незмінними. Нагадаємо їх із прикладами застосування у 2019 році.

 

12. З 15 січня спецодяг слід видавати за новими правилами

18 тис. переглядів, 3 коментарі

Мінсоцполітики наказом від 29.11.2018 р. №1804 затвердило Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров'я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці. Вони поширюються на суб'єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які у своїй діяльності використовують засоби індивідуального захисту. Тобто всі роботодавці, в т.ч. й фізособи, мають обов'язково їх застосовувати. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»