• Посилання скопійовано

Що нас чекає у березні: законодавчі зміни і не тільки

15 важливих змін і подій, які очікують українців у березні 2019 року

Що нас чекає у березні: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати — нюанси у березні

Хоч індекс інфляції за січень 2019 року становить 101%, проте він вплинув на розрахунок коефіцієнтів індексації для березня 2019 року. А, отже, у березні індексувати зарплату потрібно буде у нових розмірах.

Більше про це читайте у традиційному щомісячному роз’ясненні Мінсоцполітики.

 

2) Не пропустіть! 1 березня — граничний термін подання річної звітності з податку на прибуток, фінансової звітності та декларації для «єдинників» I та II групи. Більше про це читайте тут, а завантажити бланки можна ось тут.

 

3) З 1 березня починають діяти нові ставки акцизу на виноробну продукцію

Нагадуємо, що Законом  №2628 класифікацію виноробної продукції, приведено у відповідність до вимог директив ЄС щодо гармонізації структур акцизних зборів на спирт та алкогольні напої. Відповідно з 1 березня починають діяти нові ставки акцизу на виноробну продукцію. Про це читайте тут і тут.

 

3) З березня починаємо звітувати з рентної плати за оновленою формою

Мінфін наказом від 21.08.2018 р. №707  виключив з форми декларації з рентної плати додатки 2, 4, 10 та 11. Наказ, який вносить ці зміни, набрав чинності ще 12 лютого 2019 року. Проте  вперше за оновленою формою декларації з рентої плати слід буде звітувати за березень 2019 року. Більше про це читайте у новині.

 

4) З 1 березня обов'язковий продаж інвалюти становить 30%

Нацбанк розширив перелік валютних послаблень для бізнесу, які введено в дію 7 лютого разом з Законом  «Про валюту і валютні операції». Додатково до більш ніж 20 інших валютних послаблень для фізичних та юридичних осіб, презентованих на початку січня, регулятор вирішив знизити норму обов'язкового продажу валютних надходжень бізнесом – з 50% до 30%, починаючи з 1 березня.

 

5) З 1 березня документи для ідентифікаційного номеру можна подати через Е-кабінет

В тестовому режимі запрацював новий електронний сервіс ДФС. Завдяки йому, фізособа, не звертаючись до органів ДФС, через меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету може створити та направити до ДФС:

  • облікову картку фізичної особи – платника податків (F1314601), яка є заявою для реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;
  • заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (F1314701);
  • надати  копії документів, необхідні для реєстрації/ внесення змін до Державного реєстру (F1360102);
  • обрати контролюючий орган, до якого особа може звернутись для отримання документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.

 

6) У березні вперше відбудеться автоматична індексація пенсій

Постановою від 20.02.2019 р. №124 Кабмін затвердив Порядок проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Також цим документом Пенсійному фонду доручено забезпечити перерахунок пенсій з 1 березня 2019 року та виплату одноразової доплати до пенсії одночасно з виплатою пенсії за березень та квітень 2019 року.

 

7) З березня розпочнеться виплата субсидій готівкою

6 лютого Уряд схвалив старт виплати субсидій готівкою з березня 2019 року. Це передбачено постановою КМУ від 06.02.2019 р. №62, про яку ми розповідали у цій новині.

 

8) Заяву на реєстрацію земельної ділянки можна буде подати в електронному вигляді

19 березня набере чинності постанова КМУ від 18.07.2018 р. №710, якою внесено зміни до Порядку ведення Державного земельного кадастру. З цього часу  фізичні та юридичні особи, які бажають зареєструвати земельну ділянку, отримують можливість подати відповідну заяву та необхідну документацію через розробника такої документації, тобто сертифікованого інженера-землевпорядника.

 

9) З 25 березня Нацбанк здійснюватиме міжміські перевезення валюти

Нацбанк розширив перелік власних послуг у сфері перевезення валютних цінностей та врегулював питання тарифів із надання таких послуг. За заявками банків Нацбанк зможе здійснювати міжміські перевезення валютних цінностей середньовантажними та великовантажними оперативними автомобілями. Досі така послуга забезпечувалася Національним банком лише у межах одного населеного пункту.

 

10) З 25 березня зміняться Ліцензійні умови провадження господарської діяльності, пов’язаної з розробленням, виготовленням, постачанням спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв’язку та інших технічних засобів негласного отримання інформації.

Це передбачено постановою КМУ від 16.01.2019 р. №28. За словами Уряду, прийняття акта забезпечить виконання вимог Закону України “Про ліцензування видів господарської діяльності”, сприятиме вдосконаленню порядку ліцензування господарської діяльності, пов’язаної з розробленням, виготовленням, постачанням спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв’язку та інших технічних засобів негласного отримання інформації, та дозволить усунути суперечності в законодавстві.

 

11) З 28 березня набирає чинності форма бланка фінансової гарантії

Ця форм затверджена наказом Мінфіну від 09.01.2019 р. №4. Її застосування передбачено статтею 311 «Фінансова гарантія, що надається у вигляді документа» Митного кодексу України, вона є безвідкличним зобов’язанням гаранта, внесеного до реєстру гарантів, виплатити на вимогу органу доходів і зборів кошти в межах певної суми у разі невиконання забезпечених цією гарантією зобов’язань із сплати митних платежів.

 

12) З 31 березня буде спрощено процедуру перевірок банків з питань інформаційної безпеки

Йдеться про виконання банками та іншими установами, які є безпосередніми учасниками системи електронних платежів НБУ та/або інформаційних задач, вимог щодо використання засобів захисту інформації Нац банку, встановлених відповідними нормативно-правовими актами НБУ. Зокрема, це дасть можливість запровадити такий метод контролю, як періодичне звітування організацій про використання засобів захисту інформації Національного банку. Більше про це тут.

 

13) З 31 березня діятимуть модернізовані правила організації захисту електронних банківських документів

Нацбанк врегулював використання програмно-апаратного модуля генерації ключів та передбачив застосування як носіїв ключів криптографічного захисту інформації Нацбанку виключно захищених носіїв інформації.

 

14) 31 березня відбудуться чергові вибори Президента України.

 

15) І насамкінець просто про приємне - вихідні дні у березні

У березні маємо один офіційний святковий та неробочий день — 8 березня (Міжнародний жіночий день), а отже на підприємствах, в установах, організаціях робота в цей день не проводиться. Оскільки у 2019 році 8 березня припадає на п'ятницю, то українці отримають подовжені вихідні - з 8 по 10 березня. 

Загалом у березні буде: календарних днів - 31; робочих днів - 20; вихідних днів - 11. Докладніше>>

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»