• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4–9 березня

Чергові зміни до декларації з прибутку та Порядку подання фінзвітності (поки в проекті!); скасування книги відгуків і пропозицій та ще 149 застарілих актів; старт поділу ДФС на дві служби (податкову та митну) та індекс інфляції за лютий. А ще – велика стаття про звільнення працівників та кілька нових роз’яснень від держорганів

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4–9 березня

Декларація з податку на прибуток знову зміниться
Тільки-но почали використовувати нову форму декларації з податку на прибуток, як податківці вирішили її знову змінити.

5 березня на сайті ДФСУ оприлюднено проект Наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств». Зокрема:

  • декларація доповнюється новим додатком ПП, який набере чинності з 2020 року. Його поява пов'язана зі скасуванням з 2020 року звіту про суми податкових пільг;
  • вносяться зміни до додатків ПН та ВП щодо заповнення відомостей про нерезидента та можливості подання платником податку на прибуток фінансової звітності за звітний (податковий) період, що уточнюється.

Весь перелік змін до декларації можна завантажити тут, а прочитати про них у новині.

Принагідно нагадуємо усім платникам податку на прибуток, що сьогодні, 11 березня, є граничним терміном для сплати цього податку за 2018 рік.

Порядок подання фінзвітності також зазнає змін
Оновлення форми декларації з прибутку – не єдині зміни, до яких слід готуватися бухгалтерам. 1 березня на сайті Мінфіну було опубліковано проект постанови КМУ (завантажити), яким пропонується внести зміни до Порядку подання фінансової звітності. А саме:

  • щодо подання суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, звіту про платежі на користь держави відповідно до Закону «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях»;
  • приведення у відповідність до законодавства норм щодо особливостей застосування Порядку на тимчасово окупованій території, території проведення АТО та території здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Крім того, уточнюється, що підприємства, які відповідно до Закону про бухоблік належать до мікропідприємств, непідприємницькі товариства (крім тих, які зобов’язані складати фінансову звітність за МСФЗ) та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, подають відповідним органам скорочену за показниками річну фінансову звітність у складі Балансу і Звіту про фінансові результати.

Уряд скасував (неефективну) книгу відгуків і пропозицій
6 березня Кабмін скасував норму обов’язкового ведення книги відгуків і пропозицій (щоправда, текст постанови поки що не оприлюднений).

Ця Книга була запроваджена на виробництвах, в торгівлі та закладах громадського харчування ще в радянські часи. Через фіксацію у ній фактів порушення, рекомендацій та відгуків намагалися захистити права споживачів.

Проте, на думку МЕРТ, ця форма вже є неефективною і ніяк не вирішує їхніх проблем. Тож тепер книги відгуків і пропозицій суб'єкти господарювання будуть вести лише за власним бажанням.

Які ще зміни ухвалив Кабмін на засіданні 6 березня?

  1. Поділ ДФСУ на податкову та митну служби. Для цього Уряд затвердив два Положення – «Про Державну податкову службу України» та «Про Державну митну службу». За ними ДПС реалізуватиме державну податкову політику, адміністрування ЄСВ, політику в сфері боротьби з порушеннями податкового законодавства; а ДМС відповідатиме за державну митну політику та політику у сфері боротьби з порушеннями митного законодавства.
  2. Скасування 149 застарілих нормативно-правових актів у рамках дерегуляції бізнесу. Всі ці документи були прийняті у період 1993-1997 років. Крім того, скасовано обмеження на максимальну цінову надбавку в 10% на медобладнання, спрощено процедуру отримання довгострокових віз для іноземців та схвалено законопроект щодо вдосконалення ліцензування господарської діяльності.
  3. Нові критерії перевірок окремих сфер дільності. Стосуються вони планових перевірок з питань виявлення техногенних, екологічних ризиків та ризиків безпеки життєдіяльності.

Звільнення працівника: підстави та остаточний розрахунок
Інколи звільнення з роботи стає виснажливим процесом як для роботодавця, так і для працівника. Ба більше, все це коштує їм не лише нервів, а й часу.

Щоб все це не стало вашим головним болем, фахівці «Дебету-Кредиту» у великій аналітичній статті (з прикладами) розповіли:

  • який порядок звільнення за власним бажанням, за згодою сторін та рішенням роботодавця?
  • як та коли слід розрахуватися з працівником у разі звільнення?
  • що входить до остаточного розрахунку?
  • як нараховувати ЄСВ на суму зарплати за місяць звільнення?

Завітав інспектор з праці? Перевірте його дані на сайті Держпраці!
Держпраці нагадує, що контрольні повноваження інспектора праці підтверджується службовим посвідченням, встановленої Мінсоцполітики форми, що видається Держпраці.

Крім того, Держпраці веде реєстр посвідчень інспекторів праці. Посвідчення, щодо якого відсутня інформація в реєстрі посвідчень інспекторів праці, вважається недійсним.

Отже, якщо до вас завітав інспектор праці з метою проведення інспекційного відвідування, перевірте достовірність повноважень посадової особи на сайті Держпраці.

Що нового розповіли в ДФС?

  1. Чи приймуть неправильно заповнену платіжку для сплати податку? Дніпропетровські податківці зазначили, що у разі заповнення поля «Призначення платежу» з порушенням вимог Порядку №666 документ на переказ приймається до виконання. При цьому вважається, що платник податків сплачує грошове зобов’язання (код виду сплати 101).
  2. Як діяти платнику ПДВ, якщо ПН було заблоковано, але потрібно скласти РК до неї? В ІПК від 25.02.2019 р. №729/6/99-99-15-03-02-15/ІПК фахівці ДФС зазначили, що розрахунок коригування може бути зареєстрований лише якщо податкову накладну, до якої він складений, зареєстровано в ЄРПН. Отже, якщо ПН було заблоковано і виникають обставини, зазначені в п. 192.1 ПКУ, то для реєстрації РК необхідно спочатку розблокувати податкову накладну, провести її реєстрацію, а вже після цього реєструвати РК до неї.
  3. Чи має право ФОП-«загальник» віднести до витрат суму штрафу за несвоєчасну сплату з ЄСВ? Відповідь на це питання податківці надали в ІПК від 18.02.2019 р. №581/П/99-99-13-01-04-14/ІПК. Вони зазначили, що віднесення до витрат сум сплаченої заборгованості з єдиного внеску та сум пені і штрафних санкцій нормами ПКУ не передбачено.

Інші новини

  1. Індекс інфляції за лютий – 100,5%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в лютому 2019 року порівняно із січнем 2019 року становила 0,5%, з початку року – 1,5%.
  2. В КЗпП з'явиться визначення джерел виплати зарплати. У Раді зареєстровано законопроект №10088, яким пропонується визначити джерела коштів на оплату праці для усіх юридичних осіб, які використовують найману працю.
  3. Комітет ВРУ підтримує зменшення штрафів щодо обігу валюти. Законопроектом №9451, який Комітет рекомендує прийняти за основу, планується за зберігання готівки понад встановлений ліміт застосовувати штраф в розмірі 100% від понадлімітної суми (замість 200%); а за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне оприбуткування) – 2-х кратний розмір неоприбуткованої готівки (замість 5-ти кратного розміру).
     

Великий квартальний семінар вже 28 березня!

Вже 28 березня – довгоочікувана дата для усіх бухгалтерів
Саме цього дня відбудеться наймасштабніша подія весни – Великий Квартальний Семінар.

Шість найкращих лекторів професійно розкажуть про:

  • складання декларації з ПДВ, реєстраційний ліміт і правила його відновлення, РК до ПН;
  • спрощену систему оподаткування для юридичних осіб та підприємців;
  • оптимізацію бізнесу, спираючись на його діючу структуру та потреби;
  • заповнення нової декларації з податку на прибуток на прикладах;
  • середню зарплату, перевірки ФСС, підзвітні розрахунки;
  • кадрові питання оформлення працівників, ведення трудових книжок… Більше тем >>

Цього разу семінар знову пройде в улюбленому для багатьох глядачів багатопотоковому форматі.

Приєднуйтесь до семінару у залі чи online-трансляції! Квитки зі знижками за посиланням.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»