• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25–30 березня

Що нас чекає у квітні (14 змін та подій); чергове (березневе) оновлення плану-графіка перевірок щодо ЄСВ, ПДФО та ВЗ; початок дії нових критеріїв відбору госпсуб’єктів для перевірок Держпраці; а ще – чергові зміни ознак, за якими ПН/РК не підлягатимуть моніторингу (поки в проекті)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25–30 березня

Що нас чекає у квітні?
Деякі зміни вже діють відсьогодні, з 1 квітня. Це – збільшення допомоги багатодітним сім’ям, подання звітів з праці №1-ПВ, рентної плати та заборгованості до ФСС за новими формами, а також нюанси індексації зарплати.

Решта змін та подій очікують нас протягом місяця. Це, зокрема, дедлайн для сплати штрафних санкцій за непрацевлаштування інвалідів; оприлюднення деякими юрособами фінзвітності; граничний термін для повернення коштів на рахунках митниці тощо.

Усього ми нарахували 14 важливих змін і подій, які очікують бухгалтерів і українців у квітні 2019 року. А наприкінці місяця, у зв’язку з Великоднем та Днем праці, будемо мати одразу 5 вихідних поспіль: з 27 квітня по 1 травня включно. Більше про це у новині.

Березневе оновлення плану-графіка перевірок щодо ЄСВ, ПДФО та ВЗ
У минулий вівторок податківці вдруге за рік оновили розділ IV плану-графіка перевірок з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ юрособами. Завантажити його можна у нас на порталі або безпосередньо на сайті ДФСУ.

Згідно з ним, у 2019 році податківці планують перевірити 347 юросіб (це лише на 1 менше, ніж в оновленні за лютий та стільки ж як було у початковому варіанті).

З 27 березня діють нові критерії для відбору госпсуб'єктів до плану перевірок Держпраці
27 березня офіційно опублікована та набрала чинності постанова КМУ від 06.02.2019 р. №223. Нею затверджені нові критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів від Держпраці.

Кабмін поділив ці критерії за сферами застосування:

  • охорона праці, промислова безпека, гігієна праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення;
  • зайнятість населення, зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • здійснення державного гірничого нагляду.

Докладніше про критерії для кожної з цих сфер читайте в нашій аналітиці.

Сьогодні ми не жартуємо! -40% на всі пакети!


Нові консультації від Держпраці (та про неї)

  1. Вимога інспекторів Держпраці про надання договорів ЦПХ виходить за межі наданих їм повноважень. Про це читайте у роз’ясненні юриста.
  2. Наявність посадових інструкцій є обов’язковою на кожному підприємстві, а їх відсутність є порушенням законодавства про працю. На цьому наголосила Держпраці в Івано-Франківській області.
  3. За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий. Про кожен з них читайте у роз’ясненні Держпраці у Хмельницькій області.

Ознаки, за якими ПН/РК не підлягатимуть моніторингу, знову зміняться
ДФСУ оприлюднила проект постанови КМУ «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 117» (завантажити). Ним пропонується:

  1. внести зміни до ознаки ризиковості щодо обсягу постачання;
  2. викласти у новій редакції форму Реєстру заблокованих ПН та РК;
  3. запровадити примірну форму рішення про врахування/неврахування Таблиці даних платника ПДВ.

Згідно з проектом, ця постанова набере чинності з дня її опублікування.

Яких ще змін очікувати?
Маємо два законопроекти:

  • По-перше, нардепи  Рабінович, Бойко й Королевська пропонують призупинити сплату військового збору (до закінчення міжнародного аудиту «Укроборонпром» та розслідування фактів, оприлюднених у ЗМІ щодо зловживань). Про це йдеться у законопроекті №10179.
  • По-друге, індексацію планують не включати до зарплати на рівні мінімальної. Це (і не тільки) передбачено у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати та оплати праці на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці».

Компенсація витрачених коштів на придбання товарів для працівника не є доходом, – Мінфін
У листі від 27.02.2019 р. №11220-16-7/5907 (завантажити) Мінфін зупинився на питаннях встановлення трудових обов’язків працівника, відображення в обліку придбання товару за власні кошти працівника, а також відповів на головне питання – чи є відшкодування витрат працівника на придбання за власні кошти товару для нього додатковим благом?

На його думку, якщо дотримані вимоги щодо доцільності та обґрунтованості здійснених працівником витрат з виконанням дорученої йому роботи, то виплачена сума компенсації такому працівнику не є доходом для цілей оподаткування ПДФО і військовим збором.

Засновник без оформлених трудових відносин перебуває в офісі: чи є це порушенням?
Якщо засновники не беруть участі в управлінні установою, то й немає необхідності щоденно знаходитися на робочих місцях. Більш цього, перебування засновників на робочих місцях, фактичне управління господарською діяльністю підприємств без укладення трудового договору є порушенням ст. 24 КЗпП.

Чому так? Читайте у нашій аналітиці.

Ще три цікаві аналітики від редакції

  1. Як нараховувати індексацію новоприйнятому працівнику, якщо його було прийнято на роботу посеред місяця? А як бути, якщо його прийнято на вже існуючу посаду? Про правила індексації для новоприйнятих працівників читайте тут;
  2. ФСС відновив проведення планових перевірок страхувальників і навіть оприлюднив план-графік таких перевірок на другий квартал. Чого чекати від перевіряльників і що треба підготувати, якщо вони до вас завітають? Читайте у цій статті;
  3. Як надавати поворотну фіндопомогу? В які строки її мають повертати? Які наслідки виникають при прощенні поворотної фіндопомоги та що з її оподаткуванням? Всі подробиці дізнавайтесь тут (для передплатників).

Інші новини

  1. У Фонді соцтраху пояснили, чому несвоєчасно фінансували лікарняні у березні. Так, подовження стандартних строків перерахування коштів відбулося через невиконання плану надходження ЄСВ та зростання витрат на матзабезпечення;
  2. Уряд ухвалив шість новацій для полегшення ведення бізнесу. Одна з найголовніших – можливість онлайн-реєстрації змін до статуту засновниками ТОВ;
  3. У нову версію «Єдиного вікна» додано оновлені форми витягу з ЄРПН та запиту на його отримання;
  4. Декларація акцизного податку зазнає змін. Мінфін оприлюднив відповідний проект змін до декларації та Порядку її заповнення. Очікується, що вони наберуть чинності вже з 1 липня 2019 року.

Серія безкоштовних вебінарів “ТОП-5 помилок в бухгалтерії ФОП”


Серія безкоштовних вебінарів «ТОП-5 помилок в бухгалтерії ФОП».
8-9-10 квітня. Реєструйтесь!

На серії вебінарів Ви дізнаєтесь:

  • Які помилки допускають ФОПи при використанні особистих та корпоративних банківських карток;
  • Чи потрібно використовувати РРО при прийомі платежів через сайт або термінал;
  • Які помилки допускають в документальному оформленні готівкових операцій;
  • Як на рівному місці заробити 5-кратний штраф за помилки в Книзі обліку доходів;
  • Які помилки допускають при оформленні працівників на ФОП.

Я розповім виключно про те, з чим сама зіштовхнулась обслуговуючи 70+ ФОПів з 15+ сфер бізнесу.

Реєструйтесь на серію вебінарів і перевірте чи немає цих помилок в Вашій бухгалтерії!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»