• Посилання скопійовано

Що почитати у квітні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за березень

Старт перевірок ФСС, чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок, оприлюднення ДФС інформації про нормативну грошову оцінку землі, новий звіт №1-ПВ (квартальний), нюанси індексації зарплати у квітні... І це лише невеличкий перелік тих змін, які відбулися протягом березня

Що почитати у квітні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за березень

Перший місяць весни виявився доволі насичений змінами та подіями: чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок, нові критерії для відбору госпсуб'єктів до плану перевірок Держпраці, відновлення Фондом соцтраху планових перевірок, зміна форми №1-ПВ (квартальна), два законопроекти змін для ІТ-підприємців. А ще багато цікавих консультацій від ДФС, Держпраці, Мінсоцполітики та з десяток аналітик від фахівців нашої редакції.

Аби серед усього цього не пропустити чогось важливого – рекомендуємо добірку з 12-ти найпопулярніших матеріалів редакції за березень.

 

1. ДФСУ вдруге за рік оновила план-графік перевірок

20 тис. переглядів

11 березня податківці оновили перші два розділи плану-графіка, які стосуються перевірок юросіб та фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів. За оновленими даними, у 2019 році податківці планують провести 5031 податкову перевірку. Згодом, 26 березня, був оновлений ще й IV розділ плану-графіку щодо перевірок за питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ.

 

2. Нормативна грошова оцінка землі на 2019 рік — вже на сайті ДФС

18 тис. переглядів, 2 коментарі

12 березня податківці розмістили інформацію про нормативну грошову оцінку земель (за даними офіційного веб-сайту Держгеокадастру) у довіднику на своєму сайті. Перглянути його можна тут.

 

3. Утримання податків із зарплати та нарахування ЄСВ у 2019 році: приклади від ДФС

17 тис. переглядів, 9 коментарів

Черкаські податківці надали велике роз’яснення (і 8 прикладів до нього) щодо правил утримання податків та нарахування ЄСВ у поточному році. Зокрема, вони розповіли, як правильно рахувати податки із зарплати та ЄСВ, які документи вимагати у працівника для підтвердження права на ПСП; в яких випадках пільговик, який отримує понад 2690 грн/міс., може реалізувати право на пільгу, тощо.

 

4. Основні відмінності трудового та цивільно-правового договорів – у таблиці від Держпраці

16 тис. переглядів, 8 коментарів

Держпраці у Тернопільській області опублікувала таблицю з десятьма основними відмінностями трудового (ТД) та цивільно-правового договорів (ЦПД). Зокрема, предметом трудового договору є сам процес роботи, а ЦПД – кінцевий результат роботи (послуги); вид оплати за ТД – зарплата, не менше мінімальної, а за ЦПД – винагорода, яка визначається у договорі і не залежить від мінімальної зарплати; за ЦПД працівник самостійно організовує процес роботи, сам виконує її та відповідає за неї, тощо.

 

5. Звільнення працівника: підстави та остаточний розрахунок 

15 тис. переглядів, 8 коментарів

Який порядок звільнення за власним бажанням, за згодою сторін та за рішенням роботодавця? Як та коли слід розрахуватися з працівником у разі звільнення? Що входить до остаточного розрахунку? Як нараховувати ЄСВ на суму зарплати за місяць звільнення? Про це розповіли фахівці "Дебету-Кредиту" в аналітичній статті.

 

6. Індексація зарплати у березні та квітні 2019 року

15 тис. переглядів, 5 коментарів

Індекс інфляції за лютий 2019 року становив 100,5%, тобто не перевищив поріг індексації (103%). До того ж він не вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. А отже, у квітні 2019 року слід буде нараховувати індексацію на рівні березня 2019 року.

 

7. ФСС відновив планові перевірки (плюс плани-графіки на ІІ квартал 2019 р.)

14 тис. переглядів, 5 коментарів

У Фонді соцстраху повідомили, що з березня відновлено планові перевірки страхувальників щодо використання ними коштів Фонду. Квартальні плани-графіки для всіх областей вже розміщені на веб-порталах органів Фонду. Переглянути їх також можна у нашому довіднику.

 

8. Засновник без оформлених трудових відносин перебуває в офісі: чи є це порушенням?

14 тис. переглядів, 38 коментарів

Якщо засновники не беруть участі в управлінні установою, то й немає необхідності щоденно знаходитися на робочих місцях. Більш цього, перебування засновників на робочих місцях, фактичне управління господарською діяльністю підприємств без укладення трудового договору є порушенням. Чому так? Читайте у нашій аналітиці.

 

9. Для ІТ-підприємців – окрема група єдиного податку: законопроект 

13 тис. переглядів, 22 коментарі

26 лютого у Раді було зареєстровано законопроект №10094, яким пропонується виокремити ІТ-підприємців в V групу платників єдиного податку. Проте згодом, 14 березня, ми отримали ще одну версію змін для ІТ-компаній - законопроект №10094-1 від Н. Южаніної. Ним пропонується тимчасово, до 1 січня 2025 року, встановити пільги ІТ-компаніям для офіційного працевлаштування працівників. Зокрема, ставку ПДФО 9% та ЄСВ  5%.

 

10. За I квартал звітуємо за зміненою формою №1-ПВ (квартальна)

11 тис. переглядів

Держстат наказом від 12.03.2019 р. №104 вніс зміни до форми державного статистичного спостереження № 1-ПВ (квартальна) "Звіт із праці". Зміни торкнулися показників колонки "А" розділу ІV "Розподіл штатних працівників за розмірами заробітної плати".

 

11. Зміна прописки підприємцем: покрокова інструкція

11 тис. переглядів, 21 коментар

Фізособа, яка зареєстрована підприємцем (ФОП), змінила свою прописку. Як повідомити податковий орган? Куди платити податки та здавати звітність? Що робити з Книгою обліку доходів? Читайте в статті від редакції.

 

12. Вихідні дні у квітні – 2019: скільки і коли?

11 тис. переглядів, 9 коментарів

Завдяки Великодню та Дню праці українці будуть відпочивати цілих п'ять днів поспіль - з 27 квітня по 1 травня. Загалом же у квітні будемо мати 20 робочих днів та 10 вихідних

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»