• Посилання скопійовано

Що нас чекає у травні: важливі зміни та події

11 важливих змін та подій, які очікують українців у травні 2019 року

Що нас чекає у травні:  важливі зміни та події

1) Розпочнемо з найприємнішого... Традиційно травень починається з вихідного дня. Адже 1 травня є святковим за КЗпП - День праці. Також додатковий вихідний будемо мати 9 травня, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. А от за довгі великодні вихідні доведеться відпрацьовувати у суботу, 11 травня. Загалом же у травні будемо мати 22 робочі дні та 9 вихідних.  Докладніше>> 

 

2) Індексація зарплати — нюанси у травні

Індекс інфляції за березень 2019 року становив 100,9%, тобто не перевищив поріг індексації (103%). Але він вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. Тому у травні 2019 року слід буде нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами. До того ж у травні вперше потрібно буде нараховувати індексацію зарплати тим працівникам, яким в останнє підвищували оклади у листопаді 2018 року.

Традиційне щомісячне роз'яснення від Мінсоцполітики щодо цього питання читайте тут>>

 

3) З 1 травня 2019 року потрібно реєструвати акцизні склади

Податківці нагадують, що платники акцизного податку зобов’язані з 1 травня по 1 червня 2019 року зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 1 липня 2019 року.

 

4) З 1 травня українцям нараховуватимуть пеню за борги по комуналці

1 травня 2019 року вводиться в дію Закон від 09.11.2017 №2189-VІІІ. Ним, зокрема, передбачена пеня у розмірі, встановленому у договорі, але не вище за 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір пені не може перевищувати суми боргу. Пеню почнуть нараховувати з першого робочого дня, що йде за останнім днем граничного строку внесення плати. При цьому вона не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та субсидії або наявності у споживача підтвердженої заборгованості по зарплаті. Більше - у новині.

 

5) З травня протокол техконтролю буде видаватися за новою формою

З 1 травня 2019 року паперовий бланк протоколу буде видаватися суб’єктами здійснення ОТК в комплекті зі самоклейною міткою радіочастотної ідентифікації. Це передбачено постановою КМУ від 23.01.2019 р. №46.

 

6) З 2 травня — нові рахунки для сплати ЄСВ

З 02.05.2019 року функціонуватимуть нові рахунки для сплати ЄСВ, відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (код банку – 899998). Перелік цих рахунків для всіх областей та Києва був оприлюднений на сайті ДФСУ. Також їх можна завантажити у нашому довіднику. Зверніть увагу: старі рахунки з ЄСВ діяли лише до 26 квітня.

 

7) 2 травня – граничний термін подання декларації про доходи за 2018 рік!

Як відомо, декларація про доходи подається громадянами за місцем реєстрації до 1 травня. Останній день подання декларації за 2018 рік – 2 травня 2019 року. Про це нагадували податківці тут.

До цього часу також повинні відзвітувати про доходи фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність. До речі, 2 травня для них також є останнім днем для подання Звіту з ЄСВ (форма №Д5) та сплати ЄСВ за 2018 рік. Про це тут.

 

8) З 2 травня діятиме оновлене Положення про рух коштів ЄСВ

Наказом від 03.04.2019 р. №135 Мінфін затвердив зміни до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це пов'язано насамперед з проведенням реорганізації територіальних органів ДФС. Це пов'язано насамперед з проведенням реорганізації територіальних органів ДФС. Що саме змінилося? Читайте тут.

 

9) Не пропустіть! 10 травня - граничний термін подання звітності за I квартал 2019 року.

А це декларація з ПДВ, декларація з податку на прибуток, форма №1ДФ, декларація "єдинника" III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут>>

 

10) 20 травня - граничний строк сплати податкових зобов'язань за І квартал 2019 р. Яких саме - дивіться у податковому календарі тут.

 

11) З 25 травня в Україні почнуть штрафувати власників авто на «єврономерах»

Після 25 травня, якщо водія зупинять за кермом такого авто, штраф становитиме 8,5 тисячі гривень. Вдруге за таке саме порушення стягнення складе вже 17 тис. грн. Про розміри штрафів, кого саме каратимуть і за що можуть позбавити водійських прав - читайте у роз'ясненні юриста.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»