• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 квітня – 4 травня

Останній раз наша добірка виходила 22 квітня, а потім – Великдень, перше травня, п`ять днів святкування поспіль… Тож прямо зараз читайте, що нового і цікавого сталося за два останні тижні. Це нові рахунки з ЄСВ та нові коди для сплати податків, посилення нагляду за готівковими розрахунками, зниження облікової ставки НБУ і зміна строків зберігання кадрових та бухгалтерських документів (поки що лише у проекті).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 квітня – 4 травня

Що нас чекає у травні?
Як завжди, на початку місяця пишемо про те, що чекає бухгалтерів і простих українців у найближчі 30 днів. Це, зокрема, нові рахунки для сплати ЄСВ з 2 травня; набрання чинності Положенням про рух коштів ЄСВ; звітування за I квартал 2019 року (граничний термін подання – 10 травня, сплати податків – 20 травня); початок реєстрації акцизних складів тощо.

Загалом ми нарахували 11 важливих змін і подій. Усі вони – у цій добірці від редакції.

З 3 червня для отримання готівки з банку слід буде надавати підтвердні документи
НБУ посилює нагляд за здійсненням готівкових розрахунків та веденням касових операцій банками в Україні.

Вже через місяць, щоб спростувати або підтвердити підозри щодо здійснення клієнтом фіноперацій з ознаками фіктивності, банки матимуть право отримувати від клієнта підтвердні документи, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки (наприклад, закупівельний акт, закупівельна відомість, договори поставки, транспортування, зберігання тощо).

Відповідні новації містить постанова НБУ від 18.04.2019 р. №62, яка набере чинності 3 червня 2019 року.

Нюанси індексації зарплати у травні
Індекс інфляції за березень 2019 року становив 100,9%, тобто не перевищив поріг індексації (103%). Але він вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. Тому у травні 2019 року слід нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами. До того ж у травні вперше потрібно нараховувати індексацію зарплати тим працівникам, яким востаннє підвищували оклади у листопаді 2018 року.

Традиційне щомісячне роз'яснення від Мінсоцполітики щодо цього питання читайте за посиланням.

Оновлено перелік кодів для сплати податків
26 квітня набрав чинності наказ Мінфіну від 11.03.2019 р. №104, яким викладено у новій редакції додаток «Перелік кодів видів сплати» до Порядку №666. Ці коди використовуються при заповненні поля «Призначення платежу» платіжних документів.

Що ж змінилося?

  1. у переліку виділено окремі групи кодів для використання під час заповнення документів на переказ платниками податків та органами виконавчої влади;
  2. додано сім нових кодів: 058, 114, 09Ї, 10К, 129, 141, 248;
  3. видалено два коди 354 та 355.

Зауважимо, що основний код для сплати податків і зборів та ЄСВ не змінився. Це й надалі «101».

З 28 квітня діє новий модельний статут
27 квітня було офіційно опубліковано постанову КМУ від 27.03.2019 р. №367, а 28 квітня набрали чинності більшість її положень. Постановою запроваджуються правила реєстрації статутів на підставі модельного статуту, а також затверджено нову редакцію модельного статуту.

Нагадаємо, що Закон про ТОВ/ТДВ встановлює обов’язок приведення статутів ТОВ, які зареєстровані до 17.06.2018 року, у відповідність до змін, які вніс цей закон. Адже з цієї дати всі статути є чинними лише в частині, що не суперечать новому Закону про ТОВ/ТДВ.

Про вісім обов’язкових умов нових статутів ТОВ читайте в аналітиці від редакції, а безкоштовний вебінар на цю тему дивіться за посиланням.

Статути ТОВ по-новому. Безкоштовний вебінар


Компенсація працівникові коштів, витрачених на придбання товарів – УПК від Мінфіну

Нарешті поставлено крапку у питанні оподаткування ПДФО компенсації витрачених працівником коштів на придбання товарів. Зробив це Мінфін у своїй узгальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом від 26.04.2019 р. №181.

На його думку, якщо дотримані вимоги щодо доцільності та обґрунтованості здійснених працівником витрат, то виплачена сума компенсації не є його доходом для цілей оподаткування ПДФО і військовим збором.

Кадрові та бухгалтерські документи будемо зберігати за новими строками
Укрдержархів розробив та оприлюднив проект наказу Мін'юсту щодо змін до Переліку №578/5. За проектом (завантажити у PDF), цілих 75 років слід буде зберігати накази щодо:

  • додаткових відпусток за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці, за особливий характер праці, замість всіх видів;
  • соцвідпусток у зв’язку з вагітністю та пологами та з усиновленням дитини;
  • довгострокових (понад 60 днів) відряджень за кордон та довгострокових (понад 30 днів) в межах України;
  • відрядження для працівників з важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці.

Також проектом передбачено зберігати три роки касові книги, РК до ПН, а також реєстри ПН.

Фіктивний контрагент та фіктивні операції – дві аналітики від редакції

  1. Обов'язку перевіряти або дізнаватися інформацію про контрагентів на сьогодні немає. Проте якщо цього не зробити, у вас можуть бути проблеми. І не лише від шахраїв, а й якщо податківці визнають проведені вами операції нереальними – через те, що у вашого контрагента не було ресурсів для виконання договору. Тому краще перевірити партнера заздалегідь Як це зробити – читайте у нашій аналітиці.
  2. Останнім часом багатьом платникам податків знову довелося згадати про фіктивні операції. Фіскальні органи активізували позапланові перевірки контрагентів, щодо яких відкриті кримінальні провадження. Тож ми вирішили нагадати про те, на що саме перевіряльники звертають увагу і як це впливає на рішення судів.

Інші новини

  1. З 26 квітня облікова ставка НБУ – 17,5%. Нацбанк ухвалив рішення знизити облікову ставку з 18% до 17,5% річних.
  2. Обрано нового керівника ДФСУ. Ним став Сергій Верланов, який до цього займав посаду заступника міністра фінансів.
  3. Незабаром ДФС буде моніторити ПН та РК за оновленими критеріями. Державна регуляторна служба погодила проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року №117».
  4. M.E.Doc надав роз’яснення щодо використання захищених носіїв ЕЦП. Зокрема, що таке токен і як він виглядає; які особливості захищеного носія; хто обов’язково має використовувати захищені носії ЕЦП? Про це читайте тут і тут.
  5. І ще одна новина від М.Е.Doc. У системі впроваджено попередження про ризиковий код УКТ ЗЕД. Про це ось тут.

***

Наостанок не забувайте: за довгі великодні вихідні доведеться відпрацьовувати у цю суботу, 11 травня. Про свята і вихідні у травні ми докладно писали ще наприкінці квітня; а про те, як працюватимуть у найближчі дні ЦОПи та банки читайте тут і тут.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»